Ludbreg – svetište staro 500 godina

Grad Ludbreg se uzdiže u dijelu sjeverozapadne Hrvatske zvanom Podravina. Sastoji se od trinaest naselja od kojih mnogi u sebi sadrže pridjev “ludbreški” i u njemu živi malo manje od deset tisuća stanovnika.

Ludbreg se nalazi na nadmorskoj visini od 157 m, uz rijeku Bednju i vrlo je pristupačan s obzirom na to da se blizu njega nalazi magistralna cesta u smjeru Varaždin – Koprivnica.

Ludbreg se može pohvaliti prekrasnim prirodnim bogatstvima i ljepotom što može zahvaliti svom položaju podno Kalničkog gorja.

Svetište koje nudi duhovnu obnovu

Snažna veza Ludbrega i katoličanstva nastala je nesvakidašnjim događajem u župnoj crkvi 1411. kojem je tijekom lomljenja hostije iz nje počela teći prava krv. Preplašen i bogobojazan spremio je krv u ampulu, sakrio je i tek na samrti podijelio ovu tajnu s ostalim svećenicima.

 Ubrzo se pronio glas o tome i narod je počeo pohoditi Ludbreg.

Ludbreg kroz povijest

Ludbreg je uistinu jedno od najstarijih naselja u Hrvatskoj baš zbog svog dobrog položaja kao sjecište trgovačkih puteva, a sva je trgovina putovala preko rijeke Bednje tik uz Ludbreg.

Ludbreško područje upoznato je i s Ilirima i Keltima, svjedočilo je haranjima Tatara i Turaka, a čete bana Jelačića su uvijek bile dobrodošle u Ludbreg.

Nakon što su Rimljani podigli monumentalnu građevinu Castrum Ioviu ona se stoljećima kasnije pretvara u srednjovjekovni Wasserburg, uz kojeg se počelo graditi i naselje. Tako nastaje Ludbreg – grad koji je prihvatio kršćanstvo u punom smislu pa je ubrzo sagrađena i kršćanska bogomolja koju su Ludbrežani vjerno pohodili.

Legenda o imenu Ludbreg

Postoji legenda, pa čak i zapisi povjesničara koji opisuje kako je Ludbreg dobio tako zanimljivo ime.

Legenda koja je kolala u narodu je bila sljedeća. Na jednom brežuljku uz grad se nalazila  utvrda s visokim bedemima. Žena vojnog zapovjednika svaki je dan rado izlazila u šetnju na bedeme, držeći svoje dijete.

Prilikom jedne šetnje žena je opazila da se bedemima približio jedan turski vojnik, kojeg je pratila i njegova četa, te se preplašila do te mjere da se onesvijestila i ispustila vlastito dijete iz ruke. Dijete je palo pod bedem, ravno u ruke turskom vojniku koji ga je uzeo i odnio u šumu. Nakon što je žena došla k sebi bila je toliko nesretna da je proklela mjesto riječima “Prokleti taj ludi brijeg!”

No, povjesničari smatraju da je Ludbreg ime dobio po svom osnivaču Lodbringu,  vitezu križaru koji se nakon završetka križarskog rata nikad nije vratio u svoju domovinu Francusku već se zaljubio u ovaj kraj, ostao ovdje pa je grad dobio ime po njemu. Narodu je lakše bilo izgovarati Ludbreg, pa čak i Lubreg pa je to ime ostalo ono u upotrebi.

Legenda o Centru svijeta

Na današnjem mjestu Ludbrega, Rimljani su izgradili Ioviu jer su smatrali da naselje ima iznimno dobar geografski položaj koji će omogućiti odlično trgovačko i prometno povezivanje sa svim velikim svjetskim metropolama.

Tako je nastala legenda, koja kaže da je Ludbreg centar Zemlje i da se crtanjem kružnica po geografskoj karti, s Ludbregom kao ishodištem, vidi da se na svim obodima tih koncentričnih kružnica vide svi veliki gradovi.

Najčvršćim dokazom da je Ludbreg centar svijeta smatra se i postojanje ampule s krvlju Isusa Krista koja se čudesno pojavila u kapelici Sv. Križa u Ludbregu.

Najzanimljivija ludbreška legenda je ona o prekrasnoj djevojci Ludbergi koja je živjela u tom kraju u drugoj polovici 12. stoljeća. Zavedena prvo od viteza, zatim od eremita, Ludberga je pobjegla u brda, našavši utočiste u maloj vinogradarskoj kućici nakon čega se počela baviti obradom vinograda. Tako je Ludberga postala poznata vinogradarka koja je darivala svoje vino za misne obrede, pa čak i za Papu.

Ludberga je opet stavljena na kušnju kad je pokuša zavesti bogati grof, no mnogo mudrija i manje uplašena Ludberga koja je shvatila da ju zavesti pokušava sam Nečastivi, uzima drveni križ i zabije ga u zemlju tolikom jačinom da je mjesto na suprotnoj strani svijeta, Antipodravina, eksplodiralo nakon čega je na tom mjestu ostao samo vulkanski otočić Antipodes.

U sjećanje na ove legende Ludbreg je 1996. počeo slaviti Dan Centra Svijeta, u čiju je čast napravljen i mozaik „Centar svijeta“ koji se nalazi u Crkvi Presvetog Trojstva.

Iz istog razloga su na Trg Svetog Trojstva ucrtani koncentrični krugovi na koje se svake godine na obilježavanju Dana Centra Svijeta postavljaju pločice s imenima gradova prijatelja. Da bi ugođaj bio još svečaniji podižu se i zastave tih zemalja koje se postavljaju u pozadini fontane.

Pil Svetog Trojstva

Na glavnom ludbreškom trgu nalazi se kameni pil Svetog Trojstva koji je nažalost uklonjen s trga odmah nakon 2. svjetskog rata, ali je nakon renovacije 2000. godine vraćen na svoje počasno mjesto.

Pozlaćeni pil ima posebno mjesto u srcima pobožnih Podravaca, osobito zbog kipa Svetog Roka i Svetog Florijana koji su dio pila, a koji su zaštitnici od bolesti i požara.

Uživajte u fontani “Svjetionik Svijetu”

1997. godine na trgu je postavljena fontana autora Paula Wiedmera koja je zamišljena kao posveta legendi o centru svijeta i spoj je vatre i vode. Naknadno je premještena na izvor vruće i slane vode koji je ime dobio po legendarnoj Ludbergi, a zove se Ludbergin izvor.

Glazbena ograda – neobična glazbena instalacija u centru grada

Jedna zanimljiva instalacija postavljena je u sami centar Ludbrega, točno ispred gradske uprave, a nazvana je „Glazbenom ogradom“.

Ova interesantna instalacija omogućava turistima i Ludbrežanima sviranje melodije „Ode radosti“, hrvatske himne i drugo. I vi možete lupkajući ogradu stvarati melodije u hodu.

Ovaj eksponat je sastavni dio „Parka znanosti“, projekta na kojeg se može naići svugdje u Hrvatskoj.

Popularno šetalište Otoka mladosti

Otok mladosti je najpopularnije šetalište u gradu jer se nalazi jako blizu centra grada s kojim je povezano mostićem.

Otok je jako dobro uređen stoga je prikladan za sve priredbe na otvorenom koje se redovno održavaju.

Bakina Hiža i Dedekov Dvor

 „Bakina hiža“ i „Dedekov dvor“ su dvije naizgled obične ludbreške kuće, ali njihova unutrašnjost čuva vrijednu ludbrešku baštinu, od starog očuvanog namještaja, slika, tkalačkih stanova i ostalih predmeta iz prošlosti. Dvorište Dedekovog dvora također čuva razno blago kojeg ponajviše čine oruđe i alati za obradu zemlje.

Ljubavni lokoti

Ljubavni lokoti su turistička atrakcija koja se nalazi na mostu rijeke Bednje. Ako svoju ljubav želite zaključati u mjestu koje je centar svijeta Ludbreg je vaš izbor.

Solarno drvo

Autor ove pametne instalacije je tvrtka iz Ludbrega koja je došla na zamisao da ovo “pametno drvo” postavi na središnji trg i tako omogući svojim posjetiteljima punjenje različitih vrsta gadgeta, pa čak i električnih bicikala.

Ovo je drvo, koje se puni putem sunčeve svjetlosti, posebno atraktivno noću kada  osvjetljava cijeli trg.