Top 8 najboljih izletišta u Zagorju

Zanima vas koja su najbolja izletišta u Zagorju? Nastavite čitati! Bez obzira na to što je riječ o maloj zemlji, Hrvatska je prava riznica prirodnih bogatstava na kojima bi pozavidjele i najljepše države svijeta i koje bi uistinu bilo šteta propustiti. Osim njih, tu su mnoga mjesta izuzetne povijesne vrijednosti koja pokazuju neraskidivu vezu s prošlosti, mjesta koja su spomen našim precima i ljudima koji su izgradili naš dom.

S druge strane, Hrvatska je vrlo turistička zemlja koja nudi priliku za uživanje u raznim gastronomskim specijalitetima i posebnostima raznih krajeva Hrvatske, nudi mjesta za odmor i opuštanje usmjerene prema wellnessu i promicanju zdravlja, a postoje i mnoge avanturističke destinacije u raznim dijelovima lijepe naše. Izletišta u Zagorju imaju puno toga za ponuditi, pogotovo ako ste osoba koja voli razgledavati stare građevine!

Kao poseban biser, iako često nepravedno zanemaren, moramo spomenuti Hrvatsko zagorje, brežuljkasti dio Hrvatske  u kojem se kriju mnoga čarobna mjesta u kojima ćete uistinu uživati. Zagorje je idealna vikend destinacija ili mjesto za odlazak na jednodnevni izlet s obitelji, a u nastavku teksta pročitajte koje su to najpoznatije omiljene destinacije koje nude „zeleni zagorski bregi“. U nastavku odlučujemo koja su najbolja izletišta u Zagorju!

1. Veliki Tabor

Veliki Tabor jedan je od najljepših dvoraca u Zagorju, ali i u Hrvatskoj. Ovaj izuzetno romantičan dvorac svojom pojavom oduzima dah, osobito nakon što je nedavno obnovljen u punom sjaju. Izletišta u Zagorju uvijek nude prekrasne građevine koje možete obići i bez vodiča i s vodičem!

Dvorac je izgrađen na peterokutnom tornju koji datira još iz 12. stoljeća, a osnovna namjena mu je bila zaštitnička jer je većina tvrđave, uključujući veličanstvene polukružne kule, izgrađena u jeku turskog osvajanja Europe u 16. stoljeću.

Upravo su njegove kule, kupole i maleni prozori okruženi predivnim zelenilom izuzetno atraktivni i prilično nezaboravni jednom kada ih vidite u stvarnosti. Dvorac je velik, a jednako kako je obnovljen izvana on je obnovljen i iznutra. U njemu se nalaze mnogi interesantni izlošci poput kolekcije oružja iz razdoblja srednjeg vijeka, umjetničkih slika, antiknog namještaja i sličnih zanimljivih predmeta koje je jednostavno božanstveno razgledavati.

izletišta u Zagorju
FOTO: SHUTTERSTOCK

Jedan dio stalne izložbe posvećen je legendi koja prati dvorac, a riječ je o legendi o Veroniki Desinićkoj. Legenda kaže da se sin tadašnjeg vlasnika dvorca zaljubio u siromašnu djevojku Veroniku no njegov otac to nije odobravao. U naumu da spriječi njihovu ljubav on je vlastitog sina zarobio u dvorskom zatvoru, a Veroniku dao ubiti. Legenda kaže da je Veronikino tijelo bilo zazidano u dvorskim zidinama, a tome u korist ide i činjenica da je tijekom obnove dvorca u njegovim zidinama pronađena ženska lubanja koja je i sama dio izložbe.

2. Kumrovec

Etno-selo Kumrovec jedinstveno je mjesto u Hrvatskoj. Osim što je samo mjesto poznato po tome što je riječ o rodnom mjestu Josipa Broza Tita ono je također izuzetno važan tradicijski prostor koji prikazuje izgled zagorskog sela na početku 20. stoljeća. Sve građevine i predmeti u njemu dočaravaju ovaj dio naše prošlosti na toliko autentičan način da se mnogima čini da su se vremeplovom vratili u to vrijeme. 

Osim prikaza svakodnevnog života zagorske obitelji sa sela uređeno je i mnogo postava koje prikazuju tradicijske obrte koji su tada bili najvažniji i najpotrebniji za normalno funkcioniranje sela. Izletišta u Zagorju mogu se povezati s poznatim ličnostima, tako da ako vam je to zanimljivo, svidjet će vam se i Gornja Stubica.

Važan dio Kumrovca je i rodna kuća Josipa Broza Tita koja se nalazi u središtu sela i koja je u potpunosti obnovljena. Mnogi poklonici jugoslavenskog predsjednika redovno dolaze na druženja u njegovo rodno mjesto.

3. Muzej krapinskih neandertalaca

Jedno od najvažnijih europskih nalazišta iz perioda prapovijesti nalazi se u mjestu Krapina, u srcu Hrvatskog zagorja. Nalazište Hušnjakovo pronađeno je zalaganjem poznatog hrvatskog znanstvenika Dragutina Gorjanović-Krambergera, koji je bio uvjeren da se ovdje nalazi važno nalazište što je kasnije i potvrdio. Izletišta u Zagorju odlična su ideja za one koji vole saznati nešto više o burnim vremenima praljudi. Zar vas ne zanima kako su živjeli?

Na brdu Hušnjakovo pronađeno je najveće nalazište fosilnih kostiju neandertalaca na cijelome svijetu, a osim gotovo tisuću kostiju pronađen je i ogroman broj kamenog oruđa i predmeta koje su koristili za vrijeme života. Pronađeno je na tisuće životinjskih fosila koji uključuju čak i bizone i špiljske medvjede.

muzej neandertalaca
FOTO: SHUTTERSTOCK

Muzej ima svoj stalni postav, a s obzirom na to da je napravljen vrlo moderno i uz pomoć tehnologije slovi kao jedan od najintrigantnijih na svijetu. U muzeju se osim vizualnom doživljaju veliku pažnju pridalo i ostalim osjetilima: mirisa, sluha i dodira, sve kako bi čovjek iskusio povijest na najdojmljiviji način. Rika životinja, glasanje neandertalaca, njihove vjerne replike – sve je vrlo realistično i nadasve jedinstveno. Ako ovo nije za vas, već tražite nešto opuštajuće, nastavite čitati i istražite druga izletišta u Zagorju.

4. Park znanosti

U mjestu Mokrice, u blizini Oroslavja, nalazi se park znanosti, mjesto koje je stvoreno kako bi populariziralo znanost među djecom i pokazalo im da ona može biti zanimljiva. Otvoren je tek nedavno, 2018. godine, a sve zahvaljujući entuzijastu Luki Veverecu koji je dao otkaz na svom radnom mjestu kako bi otvorio ovaj park i djeci iz svih dijelova Hrvatske približio svijet znanosti,

Od matematike, fizike, astronomije pa sve do psihologije, ovaj je park znanosti atrakcija koju sva djeca obožavaju i koja ih uvijek iznova oduševi. Nemojte misliti da izletišta u Zagorju nude samo gastronomske atrakcije jer nude i mnoge druge opcije, a neke od njih su i edukativne! Općenito postoje aktivnija izletišta u Zagorju i ona gdje možete sjesti i odmarati, a izbor je na vama.

Park funkcionira kao poligon i u njemu se nalaze mnogi eksponati od kojih je svaki zanimljiviji od drugoga: glazbena ograda koja udaranjem po njoj stvara Beethovenovu Devetu simfoniju; zvučna zrcala koja prenose šapat osobi udaljenoj 20 metara; impulsno njihalo, periskop i mnogo toga drugog. Jedan od najomiljenijih izložaka je „svemirski nogomet“ kojeg djeca mogu zaigrati pri čemu su lopte planeti Sunčevog sustava. 

Osim toga, u parku se nalazi i drveni amfiteatar koji je postao centar raznih kreativnih radionica, predavanja, a postao je i omiljeno mjesto za proslave rođendana i koncerte.

5. Svetište u Mariji Bistrici

Svetište Majke Božje Bistričke iznimno je važno mjesto za sve katolike u Hrvatskoj i šire. Nalazi se na sjevernoj strani Medvednice, u prekrasnom Hrvatskom zagorju i česta je turistička destinacija. Izletišta u Zagorju ima i na sjeveru i na zapadu i na istoku i na jugu Zagorja, ali valja imati na umu da nema svugdje jednako mnogo atrakcija!

Osim velike neorenesansne crkve koja krasi svetište za njega je iznimno značajno mjesto i Križni put koji se proteže brdom zvanim Kalvarija. Osnovna ideja Križnog puta začeta je nekoliko godina prije drugog svjetskog rata tako da su prve četiri postaje isklesane u Italiji, dok su ostale postavljene desetljećima kasnije, 80-ih godina i sva su djela poznatih hrvatskih akademskih kipara. U blizini se nalazi i samostan sestara karmelićanki.

Važan dio svetišta je kip Majke Božje Bistričke koji dominira prostorom i koji datira iz 15. stoljeća. Kip je u nekoliko navrata bio sakrivan pred Turcima, premještan i izgubljen, ali nakon pronalaska 1684. godine postavljen je na počasno mjesto i postao znak svetišta. Izletišta u Zagorju nerijetko su zanimljivija opcija od konkurenata kad već poznajete kontekst, odnosno imate neko znanje povijesti.

Iako je postalo svetištem još 1715. godine tek je 1971. godine proglašeno Hrvatskim nacionalnim svetištem. U Bistricu hodočasnici dolaze još od 17. stoljeća i traju od travnja do listopada. Riječ je o otprilike 50 različitih hodočašća. Mnoga izletišta u Zagorju stanica su na raznim hodočašćima.

6. Gornja Stubica

Iako Gornja Stubica nije jako poznata turistima uistinu bi bilo šteta propustiti vidjeti sve što ima za ponuditi. Najpoznatiji simbol Stubice je drvo lipe koje je starije od 400 godina, a koje svi poznajemo pod nazivom Gupčeva lipa. 

Ovo je drvo važan dio hrvatske povijesti jer je pod njom Matija Gubec, vođa seljačke bune iz 16. stoljeća, okupljao narod i suborce i poticao na borbu protiv feudalaca. Drvo se nalazi u blizini crkve Sv. Jurja i vrlo je vizualno upečatljivo jer ima obujam od gotovo 6 metara, a visoko je 9 metara. Gupčeva lipa proglašena je spomenikom kulture 1957. godine.

U blizini se nalazi i Muzej seljačkih buna koji se nalazi u baroknom dvorcu iz 18. stoljeća u kojem je stolovala obitelj Oršić. Posebno lijep dio dvorca je vrt koji ga okružuje, te poseban perivoj u kojem se mogu vidjeti mnoge prekrasne biljne vrste, od kojih su neke i egzotične.  Zanimljiva vam može biti i Donja Stubica.

gornja stubica
FOTO: SHUTTERSTOCK

Važan dio vrta je i onaj u kojem se nalazi spomenik Matiji Gupcu, visok preko 6 metara, s pozadinom dva krila slične visine, ali dužine od čak 20 metara. Krila u predivno ukrašena brončanim reljefima. 

Posebno ćemo istaknuti kapelu dvorca u kojoj se nalaze važni izlošci sakralne umjetnosti i izlošci iz razdoblja Seljačke bune. Mnoga izletišta u Zagorju potvrđuju burnu prošlost ovog kraja.

Posjet ovom prekrasnom mjestu najbolje je završiti u mirisnom vrtu smještenom u Donjoj Stubici. U njemu se nalazi Hrvatski vrt perunika te se u njemu mogu pronaći sve postojeće vrste perunika u Hrvatskoj.

7. Tuhelj

Većina nas je čula za grad Tuhelj upravo zbog njegove najpoznatije atrakcije, a to su Terme Tuhelj. Iznimno su popularne jer pružaju mnogo sadržaja i jer se kontinuirano ulaže u njihov izgled. 

U termama se može ostati i dulji period vremena, u hotelima, apartmanima, ali i glamping mobilnim kućicama. Najpopularniji dio termi je Vodeni planet, centralni dio termi u kojem se nalaze unutarnji i vanjski bazeni te razni slapovi, gejziri i tobogani u kojima uživaju sve generacije.

Vrlo su popularne i saune i wellness program koji se nudi, a tu je i uvijek zanimljiva gastronomija. Izletišta u Zagorju uvijek imaju dobru gastronomsku ponudu!

8. Zabok

Rustikalni Zabok mjesto je kao stvoreno za bijeg od užurbanog ritma života. Ovaj zagorski gradić oduvijek je privlačio umjetnike i romantičare o čemu ponajviše svjedoči dvorac Gjalski koji se u njemu nalazi. Dvorac je bio dom poznatom hrvatskom piscu Ksaveru Šandoru Gjalskom koji je obožavao svoj rodni kraj koji mu je bio česta tema za pisanje. Ovaj je dvorac u potpunosti preuređen i ima status hotela baštine i kao takav je jedini dvorac u Zagorju.

Za ljubitelje modernog i tehnologije spomenut ćemo i drugi dvorac, dvorac Bračak koji ima titulu najpametnija zgrade u državi. Zgrada samostalno proizvodi struju i grijanje za cijeli dvorac, sve se može regulirati pomoću pametnih telefona, a tu su i punionica za električne automobile, spremnici za kišnicu i posebna LED rasvjeta. Ovaj je dvorac dokaz da svaka zgrada može biti iznimno energetski učinkovita.

zabok
FOTO: SHUTTERSTOCK

Ne možemo pisati o Zaboku, a propustiti pisati o Zaboky selu, malom gospodarstvu u kojem se nalaze tri kuće, a koje potpuno autentično prikazuju sve važne detalje zagorske povijesti i kulture. Osim u uživanju u ovoj jedinstvenoj atmosferi ovdje možete uživati i u jedinstvenoj gastronomskoj ponudi i autohtonim zagorskim jelima. 

Skriveni dragulji i izletišta u Zagorju

Postoji još mnogo mjesta koje je vrijedno posjetiti u Zagorju a koja nisu toliko poznata turistima. Za sve one koji vole istraživati preporučujemo posjet ovim mjestima iz nastavka teksta. Izletišta u Zagorju je mnogo, ali je svako vrijedno posjete. 

1. Zelenjak 

Izletište Zelenjak vrlo je popularno mjesto smješteno u blizini gradića Klanjca. Istoimena dolina zaštićena je već 1949. godine i pretvorena u prirodni rezervat zbog iznimnog biljnog bogatstva koji se nalazi u njoj. Rezervat čini dio rijeke Sutle, klanac kojim ona prolazi te okolno područje. 

Područje Zelenjaka ima izuzetno bogatu floru u koju se ubrajaju mnoge rijetke i važne biljke od kojih se neke mogu pronaći samo na ovom mjestu, a to su hrvatska perunika i hrvatski karanfil. Dio zasluge za takvo prirodno bogatstvo imaju kontinentalna, planinska i mediteranska klima koje se ovdje susreću. 

Osim toga, Zelenjak je odlično mjesto za aktivan odmor stoga možete uživati u dugim šetnjama, biciklizmu i planinarenju. 

2. Vinagora

Vinagora je također vrlo popularna destinacija, a važna je i za hodočasnike. Nalazi se u zapadnom dijelu Zagorja, u blizini Pregrade. I ovo je mjesto izuzetne prirodne ljepote, a glavni simbol Vinagore je crkva Marije od Pohoda koja se nalazi na vrhu brijega.

Dolaskom u Vinagoru stigli ste na jedan od najljepših zagorskih vidikovaca, s kojeg se pruža pogled na zelene zagorske brege, Ivančicu i Medvednicu, ali i na planine Slovenije. 

3. Vražja peć

Vražja peć je mjesto koje je dobilo svoje ime po legendi da je u njemu nekad stolovao vrag. Legenda kaže da je ovim potokom Sopotnicom, koji se nalazi u mjestu Sopot, nekada tekla crvena vatra umjesto vode, ali razlog toj legendi leži u činjenici da se potok zacrveni prilikom zalaska sunca.

Ovdje se nalazi i maleni slap koji se spušta s visine od dva metra u jezerce, a mještani tvrde da nikada nije presušio koliko god mali bio. 

4. Bedekovčanska jezera

Bedekovčina je kraj bogat vodom, a najvažnija su Bedekovčanska jezera. Jezera su nastala umjetnim iskapanjem, a riječ je o pet jezera: Prvo i Drugo jezero, Plavo jezero, Jezero Granje i Jezero Ribičke kuće. Oko jezera se nalazi prekrasna šetnica, a uživati se može i u kupanju. 

Ovo mjesto popularno nazvano Bajeri čest su domaćin raznim manifestacijama poput glazbenih i dramskih festivala te gastronomskih natjecanja. S obzirom na to da je zagorski kraj poznat i po svojim vinima ovdje se vrlo često odvijaju i razne vinske izložbe i kušanja. 

Postoje još mnoga izletišta u Zagorju koja vrijedi posjetiti: Picelj, Sv. Vid, Kunagoru, jezero Goricu i mniga druga mjesta. Jednom kad posjetite „zelene brege“ shvatit ćete koliko je Hrvatsko zagorje privlačno i koliko ćete ga voljeti posjećivati.