Donja Stubica – carstvo botanike i grad burne prošlosti

Donja Stubica je grad u Hrvatskoj, lociran u Krapinsko-zagorskoj županiji, koji se sastoji od čak 10 naselja, od kojih je jedno Donja Stubica, po kojemu sam grad dobiva naziv.

Stubica se prvi put spominje 1209. godine u povelji tadašnjeg kralja ugarske, kralja Andrije II. U spomenutoj povelji kralj određuje vlasništvo i dijeli ga između župana Vratislava i njegove braće. Upravo župan dobiva Stubicu, područje koje se danas prostire od Gornje Stubice sve do Stubičkih Toplica.

Donja Stubica preuzima važnu ulogu centra grada nakon seljačke bune 1573. godine. Matija Gubec, potječe upravo iz Donje Stubice, i vođa je spomenute bune. Ona je ugašena na polju u blizini Stubice, te su nakon nje ubijeni i opljačkani brojni seljaci.

Svoj današnji izgled Stubica dobiva tek početkom 19. stoljeća kada postaje maleno, ali urbanizirano naselje. Ovaj grad smatra se centrom donjeg Hrvatskog zagorja i mjestom velikog rodoljublja.

Dvorac Stubički Golubovec

Kao jedan od najvažnijih kasnobaroknih hrvatskih dvoraca, ovdje se nalazi i dvorac Stubički Golubovec. Osim što objekt posjeduje veliku povijesnu, arhitektonsku te estetsku vrijednost, on je imenovan prirodnim dobrom zbog svoje kulturne vrijednosti.

Dvorac je građen u obliku slova „U“ s velikim perivojem. Perivoj sastoji se od čak tri cjeline: perivoj zapadno i južno od dvorca, perivoj sjeverno od dvorca i Vilinske poljane koje su smještene zapadno od perivojne šume. Na prostoru Vilinskih poljana nalazi se mnoštvo potoka, jezera, ribnjaka, livada i prekrasnih vidika okrenutih prema sjeveru Medvednice. Pregršt hrastovih šuma i prirodnih ljepota stvaraju idilični i magični ugođaj po kojemu je sama poljana dobila ime.

Dvorac Golubovec izgrađen je početkom 19. stoljeća, a izgradila ga je grofica Drašković. Obitelj Drašković bila je jedna od najpoznatijih grofovskih obitelji, a njihov utjecaj na Hrvatsku je nezaboravljiv. Samo par godina nakon toga dvorac se prodaje biskupu Maksimilijanu Vrhovcu koji radi obnove na dvorcu. Vrhovac je kupio Donji Golubovec te ga pretvorio u majur dvorca Golubovec.

Hrvatski vrt perunika

Uz ovaj cvijet vezane su brojne legende od kojih jedna govori kako je Irida, glasnica grčkih bogova, prenosila poruke bogova na Zemlju pomoću duge. Na mjestu na kojemu je duga dotakla zemlju narasle bi prekrasne perunike šarenih boja. Ovaj cvijet simbol je kraljevske moći i božje zaštite već stoljećima te njegova tri prepoznatljiva dijela predstavljaju hrabrost, mudrost i vjeru. U drugim kulturama, poput Egipatske na primjer, ovi cvjetovi simboliziraju ponovno rađanje.

U našoj kulturi ova biljka zove se Perunika (dok je u drugim kulturama nazvana Iris) zbog toga što se vjeruje da potječe od staroslavenskog boga Peruna i njegove žene Perunike. Prema legendi, perunika bi niknula na mjestima gdje bi gromovnik boga Peruna udario u zemlju.

Danas se u Donjoj Stubici nalazi jedan od najljepših vrtova perunika. Na imanju Majsec već se godinama sade prekrasne perunike koje oduzimaju dah svojom ljepotom.

Ovaj vrt podijeljen je na četiri dijela: dijela sa samoniklim perunikama s prirodnih staništa, dio s rizomi perunikama, treći dio s poznatim kolekcionarskim perunikama iz inozemstva i Hrvatske. Zadnji dio je vodeni crt s močvarnim vrstama perunika i drugim močvarnim biljkama. Zato je ovaj vrt vrlo posjećen od ljubitelja cvijeća.

Poučna botanička staza

Na istom imanju kao i vrt perunika nalazi se poučna staza duljine jednog kilometra koja prolazi dužinom potoka uz sam vrt perunika do umjetnog jezera koje se nalazi na kraju imanja. Uz stazu postavljene su brojne edukativne ploče koje opisuju bogatu floru i faunu ovog kraja. Poučna staza daje naglasak na zaštićene i rijetke vrste koje rastu u Hrvatskom Zagorju i okolici i zašto je bitno njihovo očuvanje.

Kapela sv. Antuna Padovanskog

U malenom selu Matenci nalazi se kapela sv. Antuna Padovanskoj. Prvobitna crkva stradala je u potresu 1869. godine te je 1870. podignuta nova. Ova jednobrodna kapelica ima čak tri traveja i poligonalno svetište. Arhitektura objekta ima obilježja oboje klasicizma i historicizma.

U ovoj kapelici najvredniji predmeti su dvije barokne slike na platnu koje prikazuje Presveto Trojstvo i sv. Augustina.

Župna crkva Presvetog Trojstva

Crkva presvetog Trojstva rađena je gotičkim stilom 15. stoljeća. Posjeduje poligonalno svetište i križno rebrasti svod koji su samo neke gotičke značajke ove crkve. Prikaz sv. Ivana Evanđelista na zidu očuvan je te datira iz 15. stoljeća i jedan je od najupečatljivijih dijelova crkve. Očuvana je kamena sedilija koja je također vrlo stara, s kraja 15. ili početka 16. stoljeća. Crkva je bila obnavljana te su zbog toga vidljive neke renesansne značajke kao primjerice kameni portal s polukružnim lukom. U 18. stoljeću ova crkva se pretvara u trobrodnu te joj se dodaje sakristija i mijenja se raspored prostorija u crkvi.

U ovoj župi čuvaju se primjeri liturgijskih posuđa iznimne vrijednosti. Najstariji predmet jest kalež iz 16. stoljeća i monstranca iz 19.stoljeća. Sačuvana su i poneka crkvena ruha iz 18. sve do 20. stoljeća.

Obilježavanje godišnjice Seljačke bune

U zimskim mjesecima svake godine obilježava se godišnjica Seljačke bune. Spomenuti događaji održavaju se na povijesnim mjestima na kojima su se vodile bitke i važni događaji.

Slavlje počinje održavanjem Gupčeve bitke i dolaskom seljaka pod Gupčevu lipu gdje se naoružavaju i obučavaju za bitku koja slijedi. Sljedeći vikend održava se Bitka kod Stubice u središtu Donje Stubice. U sklopu svih ovih događanja održavaju se brojne radionice kako bi se posjetitelji pobliže upoznali s ovim važnim događajem.

Majsecov mlin

Donja Stubica oduvijek je poznata po svojim mlinovima te su stoga mnogi od njih i danas dobro očuvani. Nekadašnji Tomaškovićev mlin s početka 20. stoljeća nedavno je obnovljen te je danas poznat kao Majsecov mlin. Mlin je potpuno funkcionalan te melje mnogo žitarica od kojih se najviše ističe bijela kukuruza. Osim što je moguće educirati se o nekada važnom zanatu, prelijep izgled mlina i njegovo lagano lupanje u vodu oduševit će vas.

Terme Jezerčica

Ako ste ljubitelj kupanja i sunčanja svakako morate posjetiti ovo mjesto. Ove popularne terme nalaze se na samom izvoru prirodne i ljekovite termalne vode u Donjoj Stubici. Osim što je ova voda puna kalcija i magnezija te je dobra za zdravlje, ove terme su i velika turistička atrakcija za sve one koji žele pronaći relaksaciju u ljetnim radostima. Uz bogatu gastronomsku ponudu te brojnu wellness ponudu moguće je odmoriti se s vašim najbližima.