Štrigova – mjesto simpatičnog imena o kojem se sve više priča

Općina i istoimeno naselje u spomenutoj općini, Štrigova, smještena je u Međimurskoj županiji, na samom sjeveru države. Ova općina nalazi se nešto manje od 20 kilometara sjeverozapadno od Čakovca te je oko dva kilometra udaljena od granice sa susjednom Slovenijom.

Prva saznanja o postojanju ovog naselja datiraju iz 13. stoljeća te su najvažnije građevine na području općine one iz 15. i 18. stoljeća. U Štrigovi možemo naći mnoštvo sakralnih objekata, ali i plemićkih građevina.

Stari grad Štrigova koji je nekad bio na Štrigovčaku misteriozno je nestao. Legenda kaže da su ga ili razrušili Turci, ili da je Bog progutao grad zbog bahatosti grofova Celjskih koji su njome upravljali.

Osim bogatom povijesti, ovo naselje može se pohvaliti i vinogradarstvom i uzgojem grožđa. Područje je poprilično brdovito što je vinovoj lozi iznimno povoljno te se mnogi entuzijasti zbog toga privatno bave ovim uzgojem, stvarajući mirisna vina koja se cijene u širem kraju.

Dvorac Banfi i ostali vrijedni plemićki objekti

Dvorac Banfi još jedna je plemićka građevina. Smještena je na brijegu iznad same Štrigove te je izgrađena u 14. stoljeću. Ime dobiva po grofu Banffyju, gospodaru Lendave u Sloveniji, koji ga je dao sagraditi. Ovaj dvorac jednokatna je građevina s nizom prozora i prolazom u obliku luka s kojeg se ulazi na kat i u podrum. Izgled kakav mi danas poznajemo nastaje u 18. stoljeću: to vidimo po kasnobaroknim značajkama. Prije par godina dvorac je obnovljen i danas je u izvrsnom stanju.

Spomenut dvorac poznat je i po ljubavnoj aferi Matije Korvina i kćeri grofa Banffyja, koja se u ovoj građevini zbivala. O njihovoj vezi su kolale mnoge priče i legende koje i danas možete čuti od dobrih poznavatelja gradske povijesti.

Neposredno blizu mjesta Robadja nalazi se još jedan dvorac, dvorac Tkalec. Ovaj objekt izgrađen je u 18. stoljeću, prvobitno kao majur koji je bio u vlasništvu pavlina. U 19. stoljeću ovaj dvorac bio je kurija grofova Zichy, koji su imali brojne posjede u Prekmurju u Sloveniji.

Sam dvorac izgrađen je u kasnobaroknom stilu, s mnoštvo arkada i dugim trijemom. Pošto su se vlasnici dvorca dugo vremena bavili vinogradarstvom, u podrumu očuvana je starinska preša iz 1858. velike vrijednosti.

Brijeg Kalec na kojoj se dvorac nalazi nekada je bio smatran „krovom“ Međimurja, tj. najvišim vrhom, ali je kasnije ustanovljeno da je to ipak Mohokos.

Na periferiji Železne gore nalazi se dvorac Zichy-Terbocz koji datira iz 19. stoljeća. Vjeruje se da je objekt bio kurija obitelji Zichy i Terbocz. Ovaj dvorac dvokatna je građevina, građena je u ključ s mnoštvo prozora s obje, vanjske i unutrašnje strane. Danas je u dosta zapuštenom stanju jer nije bio obnavljan. Okolica dvorca stvara idiličan ambijent. Mnoštvo voćnjaka, vinograda i šumaraka stvaraju pejzaž iz bajke kojem ćete se htjeti ponovno vratiti.

Još jedan dvorac, danas u ruševnom stanju, dvorac Fodroczy-Dunay, klasicistička je građevina iz doba bidermajera. Kao mnoge građevine u Štrigovi, ova također čeka novog vlasnika koji će je obnoviti i vratiti dvorcu stari sjaj.

Crkva sv. Jeronima i ostali vjerski objekti

Osim što se ova općina može dičiti brojnim dvorcima, na području Štrigove moguće je naći i prekrasne sakralne objekte.

Dobar primjer je crkva sv. Jeronima, crkva koja je isprve izgrađena u 15. stoljeću, ali je kasnije doživjela puno preinaka i gradnji. Originalna, drvena crkva iz 15. stoljeća razrušena je u vrijeme provale Turaka. Iza toga grofovi Celjski podignuli su novu, ali je ona stradala u potresu u 18. stoljeću. Crkva koju danas vidimo gradila se od 1738. do 1749. godine. Skupa sa crkvom gradio se i obližnji Pavlinski samostan. Crkva je poznata po svoja dva zvonika, jer gradnja dva zvonika nije specifična za crkve već za katedrale. Tlocrt ove crkve gotovo je identičan bazilici sv. Petra u Rimu te se vidi jasan utjecaj talijanske gradnje. Taj utjecaj možemo vidjeti i u predivnim freskama iz 18. stoljeća koje je oslikao poznati slikar Ivan Ranger.

U neposrednoj blizini pavlinskom samostanu nalazi se i župna crkva sv. Marije Magdalene. Ova crkva datira iz 17. stoljeća te je danas jedna od ljepše uređenih crkava Međimurja koju dolaze vidjeti i stanovnici susjednih gradova.

Dani vina u Štrigovi

Vinogradarstvo je oduvijek veliki dio Međimurja, pa tako i grada Štrigove. Prve vinske ceste gradili su Rimljani te danas ovo područje krasi Međimurska vinska cesta. Na toj cesti desetak vinara uspijevaju posjetiteljima ponuditi svoje najbolje proizvode koje su napravili od svojeg uroda. S čak trideset kušaonica vina i vinskih podruma. Ova cesta ima mnogo tog za ponuditi za one koji uživaju u dobrom piću. U Štrigovi prevladavaju bijela vina, ali možete pronaći i pokoja crna i roza vina – široka ponuda će vas iznenaditi!

Upravo zbog te povezanosti s vinogradarstvom u ovoj općini moguće je naći brojna događanja povezana uz spomenut zanat. Najvažniji su Dani Vina i Vincekovo.

Urbanovo tj. Dani vina manifestacija je u kojoj se skupljaju najbolji vinari i vinogradari iz Međimurske županije. Održava se već 20. godina u sklopu Međimurske vinske ceste, po nekima najvažnijeg turističkog mjesta u Međimurju. Uz kušanje kvalitetnog vina, na ovoj manifestaciji možete i okusiti najbolje domaće proizvode i jela čiji se recepti prenose s koljena na koljeno.

Vincekovo je pak manifestacija koja se održava u većem dijelu kontinentalne Hrvatske. Slavi se na dan svetog Vinka u siječnju tako da se s loze odrežu tri rozge s tri pupa te se zatim stave na prozor u pehar s vodom. Kada loza potjera te pupove moguće je vidjeti hoće li godina biti rodna. Uz dobru glazbu i hranu te naravno vino, ova manifestacija definicija je zabave i veselja.

Aktivnosti u prirodi

Međimurje savršen je prostor za biciklizam. Cijela regija zbog veličine može se prijeći u jedom danu, naravno ovisno o mogućnostima pojedinca i odabranim stazama. Staze napravljene su u područjima s malom frekvencijom automobilskog prometa kako bi se lakše divili prekrasnoj prirodi, spomenicima, vidikovcima i ostalim ljepotama Međimurja.

Naravno, te su staze povoljne i za šetnje za one koji se žele kretati, ali ne žele raditi aktivnosti visokog intenziteta.

Posjetite ovo malo pitoreskno mjesto bogate povijesti i uživajte u prirodnim ljepotama i zelenilu koje ga okružuje.