Jastrebarsko – posjetite znameniti ornitološki rezervat Crna Mlaka i otkrijte ljepotu prirode ovog kraja

Na pola puta između Karlovca i Zagreba smjestio se gradić Jastrebarsko, popularno zvan Jaska. Ovo značajno gospodarsko i turističko središte jedan je od najznačajnijih vinogradarskih područja u središnjoj Hrvatskoj.

Jastrebarsko sastoji se od čak 60 naselja te u tim naseljima stanuje nešto više od 17 tisuća stanovnika. Grad je smješten u Zagrebačkoj županiji, na sjeveru masiva Žumberačke gore. Upravo taj masiv omogućuje gradu tako uspješno vinogradarstvo.

Grad je iznimno dobro prometno povezan: nalazi se na cesti Zagreb – Karlovac i na željezničkoj prugi.

Jastrebarsko prvi puta se spominje 1249. godine, a samo nekoliko godina a nakon toga, 1257., Kralj Bela IV. Daje mu status slobodnog kraljevskog trgovišta. Od početka 16. te sve do 19. stoljeća velik utjecaj na grad držala je obitelj Erdödy, koja je gradila mnoge objekte u okolici i poticala razvoj gradova.

Plešivička vinska cesta

Ova cesta otvorena je 2001. godine i popularna je turistička atrakcija za posjetitelje Jastrebarskog. Na spomenutoj cesti prodaju se poljoprivredni, ugostiteljski i turistički proizvodi ovoga područja te je stoga lako pronaći dobru, domaću hranu i tradicionalnu kuhinju, te naravno piće. S tridesetak kušaonica, moguće je kušati razne vrste vina i uvjeriti se koja Vam najbolje pašu.

Već gotovo 20 godina održavaju se Jaskanske vinske svečanosti u kojima se promoviraju vinare i njihovi proizvodi te najavljuje nova berba. S bogatim kulturnim programom, veselom povorkom i dobrom glazbom, ova manifestacija jedna je od poznatijih u gradu.

Dvorac Erdödy

U starom parku u Jastrebarskom smješten je dvorac Erdödy. Ban Matija Gereb izgradio ga je negdje između 1483. i 1489. Tada objekt postaje kaštelom-dvorcem. Početkom 16. stoljeća posjed dolazi u vlasništvo obitelji Erdödy koja je dobila Jastrebarsko vlastelinstvo, pa tako i ovaj dvorac.

Dvorac Erdödy izgrađen je u obliku četverokuta te je smješten na blagoj uzvisini i okružen jarcima. Ima krila različite visine, te se na najvišem krilu nalaze dvije zaobljene kule. Unutrašnjost dvorca pun je arkada i baroknih stupova.

Nažalost, dvorac je danas u vrlo lošem stanu. Raspada se te nije moguće pogledati njegovu unutrašnjost, ali će se uskoro u potpunosti obnoviti. Za sada možemo mu se diviti samo izvana, dok hodamo prekrasnim perivojem Erdödy.

Dvorac Oršić Slavetić i Ribograd

Dvorac u starome parku nije jedini objekt te vrste u Jastrebarskom. Na brijegu nasuprot crkve sv. Antuna Pustinjaka smješten je srednjovjekovni dvorac grofova Oršić. Dvorac je izvorno izgrađen kao srednjovjekovni burg s gotičkom jezgrom, ali je kasnije proširen u prostrani dvorac. Kod ove utvrde lako je primijetiti elemente gotike, renesanse i baroka.

Zadnji dvorac u gradu jest dvorac Zwilling. Nalazi se u samom središtu močvarnog područja koji se danas pretvorio u ribnjake Crne Mlake. U 20. stoljeću kupio ga je Kornelius Zwilling, po kojemu je dvorac dobio ime. On je izgradio kompleks vile, perivoja i drugih zgrada u stilu art decoa. Kako bi se vidjeli dvorac morate se zaputiti u rezervat.

Crkva sv. Marije i Franjevački samostan

Ova prekrasna crkva spada u spomenik prve kategorije i ima neprocjenjivu kulturnu vrijednost. Samostan i crkva nalaze se u jastrebarskom polju, nedaleko od samog grada. Original izgrađen je u 16. stoljeću no obnove počinju već u 17. stoljeću i nastavljaju se sve do 18.

Crkva sv. Marije jednobrodna je građevina s pravilnim pravokutnim tlocrtom, zvonikom, i brojnim baroknim elementima.  Na južnoj strani nalazi se i samostan, četverokrilna građevina s arkadnim trijemovima.

Spomenuta crkva jedna je od najvažnijih ranobaroknih crkava u hrvatskoj. Oboje samostan i crkva imaju bogat inventar baroknih predmeta i umjetnina. U sklopu samostana nalazi se i knjižnica s brojnim vrijednim knjigama i zemljopisnim kartama.

Crna Mlaka

Ovaj posebni ornitološki rezervat najvrednija je prirodna baština ovoga grada. Nalazi se oko 11 kilometara jugoistočno od centra Jastrebarskog, u močvarno-šumskom području. U središtu samog rezervata nalazi se prekrasan park s brojnim biljkama, okružen šaranskim ribnjacima. U tom parku nalazi se i već spomenut dvorac Zwilling.

Važnost Crne Mlake je što u njoj živi preko 200 vrsta ptica. Velik dio tih ptica su zaštićene pa ovaj rezervat ima ogromnu važnost i pruža tim pticama sigurnost. Samo neke od zaštićenih vrsta su riječni galebovi, orao štekavac, gnjurci, šljuke i čaplje i druge vrste.

Gradski muzej u Jastrebarskom

Gradski muzej jest prva destinacija koju trebate pogledati u ovome gradu. U spomenutom muzeju čuva se kulturno-povijesna, arheološka i etnografska baština grada. U ovom muzeju izložena je i bula kojom je Bela IV ovom gradu dao statut slobodnog kraljevskog grada. Brojni predmeti i izložbe educirat će vas o povijesti grada i njegovom značaju.

U sklopu muzeja nalazi se i galerija u kojoj su priređene izložbe raznih domaćih umjetnika.

Mlin i mlinarova Iža

Pošto je Jastrebarsko kraj bogat vodom, u prošlosti je na ovom području radio velik broj mlinova. Ovaj zanat bio je jedan od najvažnijih običnome seljaku i bilo je karakteristika seoskog života.

Danas je jedan od starih mlinova u funkciji. To je Godrijanov mlin na potoku Draga. Ovaj mlin datira iz 1809. godine, ali je 2007. bio obnovljen kako bi danas radio. Mlin je u odličnom stanju i bez većeg problema melje žitarice.

U blizini tog mlina nalazi se još jedan objekt; mlinareva iža. To je originalna mlinareva kuća u kojoj je nekada živjela obitelj vlasnika spomenutog mlina. Ova malena kuća ima sve elemente seoske kuće toga doba. Prepuna je tradicionalnih predmeta i prekrasnih detalja koji upotpunjuju prostoriju. Posjetitelji vole razgledavati ovu kuću jer je gotovo netaknuta: svi elementi koji bi nekada bili u njoj i danas su prisutni.

Aktivnosti u prirodi

Jastrebarsko jako puno ulaže u cikloturizam. S njihovom aplikacijom Jaska Bike moguće je pronaći čak 8 različitih biciklističkih ruta. Svaka od ruta vodi vas kroz nešto zanimljivo te svaka ruta ima drugačiju duljinu stoga postoji nešto i za početnike i za iskusne bicikliste.

Ako se učlanite u gradska društva, možete se pozabaviti lovom i ribolovom. U gustim šumama Jastrebarskog moguće je naći obilje sitne i krupne divljači za sve ljubitelje lova.

Jezera Dubrava, Park i Gović samo su neka od mjesta u kojima je moguće loviti mnoštvo šarana, somova i drugih slatkovodnih riba.

Uz mnoštvo planinarskih staza koje vode do vrha Plešivice ili Japetića, moguće je provesti cijeli dan planinareći i uživati u svježem zraku i mirisima šume. Na Japetiću nalazi se planinarski dom u kojemu se možete okrijepiti i probati tradicionalnu hranu te ako je potrebno odsjesti kako bi mogli još detaljnije proučiti planinarske staze ovog kraja.