Grebaštica – mjesto koje objedinjuje plavetnilo i zelenilo

Grebaštica je naselje koje se nalazi u sastavu grada Šibenika, a samo naselje je podijeljeno na Donju i Gornju Grebašticu. Smjestila se oko 14 kilometara južno od Šibenika, a samim time pripada Šibensko-kninskoj županiji. Prema posljednjoj evidenciji, u naselju živi nešto više od 900 stanovnika.

Povijesne crtice Grebaštice

Grebaštica je bila naseljena za vrijeme Rimljana na ovim prostorima. Njezino se ime po prvi puta spominje u 13. stoljeću, a njegova inačica tada je bila “Grebac”. Ono što se iz toga vremena pa sve do danas zadržalo jest da su se lokalni mještani oduvijek bavili zemljoradnjom, stočarstvom i ribarstvom.

Jedna od najvažnijih grana Grebaštice je proizvodnja maslinovog ulja. Od davnina je ovo naselje bilo poznato po najkvalitetnijem maslinovom ulju na području nekadašnjeg šibenskog kotara. Danas su polja maslina jedan predivan prizor i posjetitelje ostavljaju bez daha.

U srednjem vijeku je na ovom prostoru počela gradnja obrambenog bedema koji se nalazio na poluotoku Oštrica. Prvenstveno je služio za obranu od napada Turaka. Bedem je u velikoj mjeri sačuvan i danas, a stanovnici Grebaštice su izuzetno ponosni na njega. Tim više što je on danas zaštićen od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Crtice iz sadašnjosti Grebaštice

Grebaštica je jedna od najdužih uvala u Republici Hrvatskoj, a osim kristalno čistog mora pretežito šljunčanih plaža krasi je i zelenilo. Za to je najzaslužnija borova šuma koja se nalazi na brdu imena Jelinak. Također, Grebaštica je vrlo poznata po svojoj bogatoj gastro ponudi.

Grebašticu danas čini veliki niz neprekidno spojenih malih uvala te spoj zaseoka. Uvale koje se nižu od sjevera prema jugu su: Galešnica, Banovci, Dumići, Jakovljevići i Šparadići. Zaseoci zaleđa Grebaštice su: Konoba, Brnjača, Svirčići i Gornji Banovci. Na kojem se god od spomenutih mjesta našli, svako od njih ima nešto posebno, nešto svoje. Ono što olakšava odabir što posjetiti na odmoru je činjenica da se ne može donijeti pogrešna odluka.

Plaže i kupališta

Grebaštica nudi velik izbor plaža svojim posjetiteljima pa stoga definitivno vrijedi istaknuti one najljepše i najbogatije svojim sadržajem.

Plaža Banovci

Plaža Banovci je plaža šljunčanog tipa, a duga je tek nekih stotinjak metara. Okružena je raznim drvećem koje pruža odličan prirodni hlad na većem dijelu njezine površine. Svim posjetiteljima su omogućeni tuševi, a uz samu plažu se smjestilo nekoliko ugostiteljskih objekata koji su uvijek dobrodošli kada posjetitelji žele predahnuti od kupanja.

Plaža Šparadići

Šparadići su maleno mjesto smješteno uz Jadransku magistralu koje zapravo nema klasičnu plažu, već se radi o nizu manjih betonskih molova koji su namijenjeni za kupače te one koji žele uhvatiti malo boje. Voda oko molova je kristalno čista, ali i duboka pa ova plaža nije baš prigodna za dovođenje djece. Ukupna duljina plaže je oko 200 metara.

Uvala Galešnica

Uvala Galešnica pomalo je skrivena od pogleda jer se na neki način sakrila iza uskog prolaza koji se nalazi između kuća mještana. Obala je šljunčanog tipa, a ograđena je niskim zidom. Krase ju i dva mola na koja su privezane brodice mještana. Zbog svoje lokacije, uvala je gotovo cijela u hladu u popodnevnim satima što je uvijek privlačno jer posjetitelji ne moraju unajmljivati niti nositi svoje suncobrane. Oko uvale se smjestilo nekoliko ugostiteljskih objekata u kojima se može, između ostalog, uživati i u nekim domaćim jelima ovih prostora.

Aktivni odmor

Zbog svog savršenog geografskog položaja, Grebaštica svojim posjetiteljima nudi razne opcije aktivnog odmora.

Biciklizam

Biciklizam je iz godine u godinu sve popularniji u ovom mjestu i sve je više staza namijenjenih upravo ljubiteljima te aktivnosti. Biciklom se može posjetiti razne predivne lokacije te vidikovce i svjedočiti predivnim prizorima.

Šetnje

Za one koji uživaju u jednostavnoj šetnji predivnom prirodom, Grebaštica nudi i pravo bogatstvo pješačkih i planinskih puteva. Puno je skrivenih mjesta koja jedva čekaju biti otkrivena i posjetiteljima ispričati svoju jedinstvenu i zanimljivu priču.

Vožnja kajakom

Vožnja kajakom uvijek je zanimljivo iskustvo, pogotovo ako netko u njoj uživa po prvi puta. Kajakom se može doći do nekog od obližnjih otoka, a može se posjetiti i simbol mjesta, ranije spomenuti obrambeni bedem.

Vožnja brodom

U Grebaštici se može unajmiti brod, sa skiperom ili bez njega, a ova se usluga nudi na više lokacija u mjestu. Oni koji se odluče na ovaj tip aktivnosti i avanture, sami si mogu birati željenu rutu po kojoj se žele voziti, a doživljaj je garantirano nezaboravan, tim više ako se netko po prvi puta vozi brodom.