Sukošan – mala destinacija velikog sadržaja

Sukošan je mjesto i općina u republici Hrvatskoj koja administrativno pripada Zadarskoj županiji. Čine ju naselja Sukošan, Debeljak, Glavica i Gorica. Ukupno broji oko 4 i pol tisuće stanovnika, a do 1992. godine, Sukošan je pripadao općini Zadar od koje se odvojio političko-teritorijalnom reorganizacijom Republike Hrvatske.

Kratka povijest

Ne može se točno reći kada je zapravo osnovano mjesto, ali postoje neke kulturno-povijesne znamenitosti kao što su tragovi vile na Barbiru, ilirske tvrđave na Vrčevu ili starog rimskog vodovoda (Vilinski zid), koji sugeriraju da je povijest Sukošana bila izuzetno bogata. Procjenjuje se da je Sukošan nastao za vrijeme Rimljana na ovim prostorima, a prvi pisani spomenik potječe iz 1289. godine.

Turizam se počeo javljati krajem dvadesetih godina prošlog stoljeća. Tada je već znalo tijekom ljeta doći 500-tinjak turista, najviše iz Češke i Njemačke. Polako su se počeli otvarati pansioni i mjesta u kojima su turisti mogli prenoćiti, a prvo turističko društvo u Sukošanu osnovano je 1957. godine.

Znamenitosti

Znamenitosti Sukošana većinom čine različite crkve koje su građene kroz čitavu povijest mjesta.

Crkva Gospe od milosti

Crkva Gospe od milosti nalazi se u samom centru staroga sela, a nasuprot Gornjih vrata. Sagrađena je 1650. godine u vrijeme Kandijskog rata i pošasti kuge, a posvećena je Djevici Mariji te je svojevrsni znak zahvale što je pomogla da kuga prođe. Kroz čitavu povijest bila je znak povezanosti lokalnog stanovništva s vjerom i danas je od velikog povijesnog značaja. Oko crkve nekada se nalazilo i groblje.

Crkva svetog Kasijana

Crkva svetog Kasijana je župna crkva smještena u starom selu. Krase ju elementi romanike i baroka nastali u 16. stoljeću, a zadržali su se do danas. Na ovom je mjestu prema nekim dokazima prethodno stajala druga crkva koja je izgrađena 1289. godine. Ova današnja je crkva jednobrodna sa svetištem, sakristijom i pet mramornih oltara. Na glavnom oltaru nalazi se prikaz Bogorodice sa svetim Kasijanom, svetim Jeronimom i svetim Šimom. Na bočnim se stranama oltara također nalaze kipovi Kasijana i Jeronima, a prvi je ujedno i zaštitnik Sukošana te mu je posvećena crkva. 13. kolovoza se slavi njegov dan i dan Sukošana te vjernici nose njegov kip, njemu u čat.

Gornja vrata

Gornja vrata nekoć su bila ulaz, odnosno izlaz iz utvrđenog Sukošana. Na ovom su lokalitetu vidljivi i ostaci obrambenih zidina kojima je Sukošan bio opasan. Njih su podigle mletačke vlasti u periodu od 1468. do 1470. godine, naravno u svrhu obrane i zaštite stanovništva od napada.

Ljetnikovac Palac

Ljepoti Sukošana i njegove uvale najbolje se može posvjedočiti s ljetnikovca zadarske nadbiskupije koji nosi ime Palac. Sagrađen je krajem 15. stoljeća na umjetnom otoku usred uvale. Danas nije više u svom prvobitnom stanju, ali je svejedno jedan od najznačajnijih primjeraka arhitekture tog vremena.

Plaže

Sukošan krasi više od deset kilometara predivne razvedene obale koju oplahuje kristalno čisto more. Gosti tako imaju velik izbor plaža i uvala različitih tipova i sigurno mogu naći nešto za sebe.

Plaža Dječji raj

Plaža Dječji raj je glavna plaža u Sukošanu, a kako joj ime govori, pravi je mali raj za djecu. Pješčanog je tipa i ima blage ulaze u vodu te puno plićaka koji omogućavaju i razne igre u vodi. Na plaži se mogu unajmiti ležaljke i pedaline, još se nude i tuševi, kabine za presvlačenje i sanitarni čvor. Također, izgrađena je potrebna infrastruktura koja osobama s invaliditetom omogućuje uživanje u moru. Plaža je okružena ugostiteljskim objektima koji nude dodatno osvježenje u vrućim danima.

Plaža Zlatna luka

Plaža Zlatna luka nalazi se na ulazu u Sukošan iz smjera Zadra. Okružena je borovom šumom koja osigurava odličan prirodni hlad. Sadrži tuševe, kabine za presvlačenje i sanitarni čvor. Također je pješčanog tipa, a posjetitelji mogu uživati igrajući odbojku na pijesku. Za najmlađe se nudi i igralište predviđeno za njih.

Plaža Makarska

Plaža Makarska je vrlo lijepo uređena plaža koja sadrži sve osnovne potrepštine koje mogu zatrebati posjetiteljima. Dijelom je pješčana, a dijelom popločena te također nudi prirodan hlad. U neposrednoj blizini je igralište za odbojku na pijesku, košarkaško igralište, dječje igralište i boćalište. Na plaži se nalazi i popularni beach bar La Bocca koji je jedan od glavnih izvora zabave tijekom ljetnih mjeseci.