Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Dalmacija

Petrčane – zašto posjetiti ovo predivno naselje?

Petrčane su naselje koje se nalazi u sastavu grada Zadra te samim time pripada Zadarskoj županiji. Pozicionirane se između gradova Zadra i Nina te naselja Kožino i Zaton. Velik se dio naselja nalazi u uvali koja je bila popularna destinacija kroz povijest te su na njoj izgrađena dva veća hotela.

Plaže i kupališta

Budući da su se Petrčane smjestile u uvali, obrubljene su velikim dijelom s predivnim kristalnim morem u kojem uživaju svi posjetitelji ovog mjesta. Upravo se tu mogu pronaći brojne plaže koje su različite po svojim tipovima pa tako pronalazimo šljunčane, pješčane ili pak betonirane plaže. Velika je većina njih smještena tik uz borove šume koje su idealne za posjetitelje jer im pružaju predivan prirodni hlad i zaklon od sunca.

Obala Petrčana je ukupno duga oko pet kilometara, a većim je dijelom bogata raznim oblicima plićaka i blagih ulaza u vodu pa je ovo mjesto idealno za turiste koji žele na odmor putovati sa svojom djecom. Uz plićake, tu je i puno zabavnih aktivnosti u kojima će najmlađi uživati. Također, obala sadrži i svoje strmije i dublje dijelove u kojima će uživati oni koji žele nešto dinamičnije uživati u čistom moru.

Oko Petrčana se nalaze i otoci zadarskog arhipelaga od kojih su naravno najpoznatiji i najposjećeniji Kornati. Nude beskrajan izvor predivnih pogleda i netaknute prirode koja spaja zelenilo i plavetnilo u jedinstveno iskustvo.

Izleti

Zahvaljujući svom odličnom geografskom položaju, pristupačnošću i prometnom povezanošću, Petrčane su odlično mjesto iz kojeg se može otići na jednodnevni izlet na neku od okolnih lokacija.

Četrdesetak minuta sjeverno od mjesta nalazi se Nacionalni park Paklenica. Paklenica se smjestila na primorskoj padini južnoga Velebita, a čine ju gorski vrhovi, okomito urezani kanjoni rijeka Male i Velike Paklenice, šume i jezera, raznolik životinjski i biljni svijet. Iako je riječ o relativno malenom području, moguće je istražiti pravo bogatstvo geomorfoloških oblika i pojava. Također, na nešto više od sat vremena sjeverno te sat vremena južno smjestili su se Nacionalni park Plitvička jezera, odnosno Nacionalni park Krka.

Vrlo popularna lokacija za jednodnevni izlet su i već spomenuti Kornati do kojih se dolazi brodom. Kornati uključuju čak 89 otoka i otočića koji se posebno ističu svojom razvedenošću.Okruženi su kristalno čistim Jadranskim morem te omogućuju istraživanje izuzetno bogatog morskog ekosustava.

Naravno, istražiti se može i ostale otoke i otočiće zadarskog arhipelaga. Neki od najposjećenijih su otoci Ugljan, Pašman, Silba, Iž, Rava, Molat i Dugi otok. Morska povezanost s otocima je odlična, a posjetitelji mogu istraživati njihove ljepote ili se kupati u čistom moru.

Na odmor s kućnim ljubimcima

U Petrčanima i Zadru se poprilično cijeni povezanost posjetitelja s njihovim kućnim ljubimcima. Stoga, nema razloga zašto u ove krajeve ne povesti i svog najboljeg prijatelja na četiri noge. Posjetiteljima se nudi pregršt pet friendly sadržaja koji će im poželjeti dobrodošlicu.

U sklopu kompleksa Centra Višnjik postoji park i poligon za pse koji je odvojen zidom od biciklističke staze i pješačkog nogostupa te je uređen i opremljen odgovarajućim spravama na poligonu (prepreke, stupići, tuneli, rampe i slično). Za više zelenila isplati se posjetiti šumu Musapstan koja se nalazi na samom izlazu iz grada.

Izvor fotografija:

Možda će vas zanimati

Sjeverozapadna i središnja Hrvatska

Grad Ozalj, koji već više od osam stoljeća ponosno stoji visoko uzdignut na klisuri iznad rijeke Kupe, prekrasna je top destinacija za sve ljubitelje...

Hrvatska

Ako tražite mjesto na kojem ćete odmoriti dušu i uživati u privatnosti koju je danas toliko teško pronaći, Lokve su odlično mjesto za vas....

Svijet

Barcelona je grad koji vas nikada neće ostaviti ravnodušnim, bez obzira posjetite li ga ljeti ili zimi, danju ili noću. Ovaj grad svjetske klase...

Istra

Zmije u mnogim ljudima izazivaju veliki strah, a za pobjeđivanje straha najbolje je znati određene činjenice i imati točne informacije o tome što se...