Nacionalni park Plitvička jezera – mjesto koje svatko mora posjetiti

Nacionalni park Plitvička jezera jedno je od najljepših mjesta u čitavoj Republici Hrvatskoj, ali i u svijetu. Njihov kompleks je proglašen nacionalnim parkom 8. travnja 1949 godine. Zbog svoje ljepote i popularnosti, Plitvička jezera su daleko najposjećeniji hrvatski nacionalni park. Riječ je zapravo o parku u kojem se nalazi čak 16 jezera različitih veličina i oblika koja su ispunjena predivnom kristalnom vodom. Jezera vodu dobivaju od različitih manjih rječica i potoka, a međusobno su povezana veličanstvenim slapovima i kaskadama. Također, Plitvička jezera su zbog svoje lokacije izuzetno bogata raznolikom vegetacijom i biološkom raznolikošću. Nekoliko godina unazad pojavila su se dva nova jezera koja su nastala ljudskim djelovanjem no nisu niti približno čista, a ni estetski lijepa kao ona nastala prirodnim putem. Svi ovi šumski kompleksi, jezera, slapovi i ostale prirodne ljepote Plitvičkih jezera jednostavno su natjerale UNESCO da 1979. godine proglasi ovaj nacionalni park svjetskom prirodnom baštinom.

Jezera

Kao što smo ranije naveli, Plitvička jezera sastoje se od 16 prirodnih jezera koja su međusobno povezana ili se prelijevaju mnogobrojnim vodopadima jedno u drugo. Glavna podjela jezera je na Gornja i Donja jezera. Gornja jezera su: Prošćansko jezero, Ciginovac, Okrugljak, Batinovac, Veliko jezero, Malo jezero, Vir, Galovac, Milino jezero, Gradinsko jezero, Veliki Burget i Kozjak. Donja jezera su: Milanovac, Gavanovac, Kaluđerovac i Novakovića Brod.

Najveće od jezera je jezero Kozjak koje pokriva površinu od oko 81.5 hektara, a to je ujedno i najdublje jezero 47 metara. Na Gornjim je jezerima geološka građa uglavnom dolomitna, dok je na Donjim ona vapnenačka. Tako možemo naići i na barem 30 spilja na prostoru Plitvičkih jezera. Barijere koje dijele jedno jezero od drugog nastale su od vapnenca koji je istaložen iz vode. Njihova je građa vrlo krhka stoga imaju visok stupanj zaštite. Barijere su također vrlo rijetki biološki fenomen koji daje dodatnu ljepotu samim jezerima.

Jedan od najljepših slapova na Plitvičkim jezerima je slap između Milanovca i Gavanovca. On je nazvan “slap Milke Trnine” po hrvatskoj opernoj primadoni.

Turizam

Što se turističkih obilazaka Plitvičkih jezera tiče, najpopularniji su jednodnevni obilasci gdje posjetitelji imaju oko 6-7 sati za istraživanje ovog magičnog mjesta. Cijela je šuma plitvičkih jezera povezana drvenim stazama koje su prepune klupica na kojima se može predahnuti i uživati u netaknutoj prirodi koja ih okružuje. U sredini šume nalazi se i nekoliko ugostiteljskih objekata u kojima se mogu isprobati neka od tradicionalnih jela ovog kraja te se istovremeno može uživati u predivnim pogledima na neka od jezera.

Gdje odsjesti?

Naravno, moguće je organizirati i višednevne posjete jer se u okolici nudi puno poprilično jeftinog smještaja pa se tako još detaljnije može uživati u Plitvicama. Također, Park nudi svoje smještaje, a svi koji vole kampiranje mogu odsjesti u kampu Korana gdje uz kamp mjesta postoje i bungalovi.

Kada doći?

Plitvička jezera moguće je posjetiti u bilo koje doba godine, ali mnogi će reći da je nekako najbolje doći u jesen. U jesen prvenstveno nema gužve što je veliki plus, ali također, boje koje priroda može pružiti samo u jesen nešto su posebno. Sve u svemu, nisu uzalud Plitvička jezera nadaleko poznata i jedna od najposjećenijih destinacija u Republici Hrvatskoj. Kao što smo naveli u naslovu, svatko mora barem jednom u svom životu posjetiti ovo magično mjesto, a broj posjeta Plitvicama govori da i mnogi drugi tako razmišljaju.