Daruvar – ljekovito mjesto za odmor

Smješten na pola puta između Bjelovara i Požege, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, Daruvar jedan je od najposebnijih gradova kontinentalne Hrvatske. Njegov položaj na Poilovskoj zaravni, ispod planine Papuk, omogućio je ovom gradiću vrlo dobre poljoprivredne uvjete koji su imali veliku ulogu, osiguravajući ovom gradu razvitak i naseljavanje mnogih naroda. Danas ovaj grad čine čak devet naselja, povezanih kulturom i poviješću te na području sveukupno živi 12 tisuća stanovnika.

Kroz povijest ovaj grad bio je pod vlasti prvo naroda Jasa, a kasnije Rimljana, čiji su vladari nazivali grad „Iscjeliteljskim Termama“ i redovito ih posjećivali. Nakon velike seobe naroda, u grad su se smjestili plemići Nelipići koji su podigli svoju utvrdu Kamengrad. Poslije ratova protiv Turaka dinastija Jankovića naselila je područje te ponovno obnovila gospodarstvo. Upravo Jankovići su prvi osmislili koncept termalnog lječilišta u Daruvaru, koncept po kojemu je Daruvar i dan danas poznat.

Crkva Presvetog Trojstva i dvorac Janković

U blizini samog centra grada smješten je barokni dvorac zvan dvorac Janković. Datira iz 18. stoljeća, kada je grof Antun Janković posjedovao mnoštvo posjeda na području Daruvara.

Dvorac izgrađen je u obliku slova U, na padini brijega s mansardnim krovištem. Spomenut dvorac je bio često obnavljan, ali se uvijek pazilo da ostane njegov izvorni izgled.

Danas se taj prostor koristi za svečana otvaranja i manifestacije od kojih je najpoznatiji festival Vinodara.

Ono što je danas iznimno zanimljivo kod ovog dvorca jest to da se na južnom ulazu nalaze dva drva, muški i ženski primjerak drva Ginko biloba, koji je izvorno sa zapada Kine. To drvo najstarije je drvo u Hrvatskoj te drugo najstarije u cijeloj Europi.

U centru grada nalazi se i Crkva Presvetog Trojstva, župna crkva Daruvara. Također je sagrađena pod utjecajem Antuna Jankovića, koji je puno ulagao u grad i imao nezamjenjivu ulogu u njegovom oblikovanju. Ova crkva posjeduje kupolu i dva tornja te ima vrlo prepoznatljiv izgled.

Manastir i crkva sv. Ane

Crkva presvetog trojstva nije jedina važna ustanova za vjernike Daruvara. Nedaleko od centra, u blizini sela Mala Maslenjača, nalazi se crkva i samostan Sv. Ane, izgrađena u gotskom stilu koja datira čak iz 15. stoljeća. Ova građevina izvrstan je primjer gotike u Hrvatskoj – s mnoštvo gotičkih bifora, oltarskim apsidama te također gotskim uniforama.

Utvrde Dobra kuća i Stupčanica

Prema legendi, obje utvrde izgradile su dvije sestre plemićkog podrijetla koje su željele svaka svoju utvrdu. Gradnja je počela u isto vrijeme za obje utvrde, ali samo je jedna sestra uspjela izgraditi čitav grad i rekla je sestri kako je podigla „dobru kuću“, po čemu je utvrda dobila i svoje ime. Druga sestra izgradila je samo kulu koja je sličila na stup – Stupčanicu.

Stupčanica smještena je južno od sela Velikih Bastaja te je danas od utvrde ostala samo kula visoka oko petnaest metara, premda je nekad bila visoka čak osamnaest.

Dobra kuća nalazi se osam kilometara od samog Daruvara, na kamenom uzvišenju. U srednjem vijeku bila je iznimno važna zbog svoj obrambene kule, cisterne, zidina, ali i stambenih kuća. Na kraju su Turci razorili ovu utvrdu te danas možemo vidjeti samo ostatke branič-kule, glavne kule i obrambenih zidova. Također su vidljivi i ostaci cisterne. 

Stari grad Sirač

Na obroncima Papuka nalazi se utvrda Sirač, srednjovjekovna turska utvrda koja datira iz 14. stoljeća. Utvrda se nalazi na desnoj strani rijeke Bijele, koja izlazi iz masiva Papuka. Izgradili su je Templari u 4. stoljeću te je zazidana vapnenim malterom. Nekadašnji mramorni stupovi su urušeni, ali je ostatak arhitekture na nekim mjestima vrlo dobro vidljiv. Ruševine su također velikim dijelom obnovljene.

Rimska šuma

U središtu Daruvara nalazi se prekrasna Rimska šuma. Ona danas ima ulogu parka, s brojnim stazama i zelenim površinama. Jedna od tih staza vodi na Židovsko groblje iz 19. stoljeća puno spomenika i kamenih ploča, djelomično na hebrejskom, hrvatskom i njemačkom. Spomenici koji su postavljeni u ovoj Rimskoj šumi dovezeni su iz Ivanovog polja, često zvanim „Staklana“, gdje su židovi prvobitno bili naseljeni.

Ono što ovom parku, kao i Julijevom parku daje dodatnu ljepotu jest činjenica da u njemu raste mnoštvo orhideja. Upravo ove orhideje, zbog svoje osjetljivosti vremenskim uvjetima, zaštićene su, i ne mogu se vidjeti u većini dijelova Hrvatske.

Dvorac Dioš

Ova utvrda jedna je od najmlađih slavonskih dvoraca, sagrađena u 19. stoljeću. Nalazi se par kilometara izvan Daruvara, blizu sela Končanica. Ovaj dvorac bogate arhitektura bio je rađen za Mariju, kćer jednog daruvarskog vlastelina te zbog toga ima toliko elegantan izgled.

Vinodar

Vinodar, poznat kao Međunarodna Izložba Vina, najpoznatija je manifestacija koja se održava u gradu Daruvaru. Grad i njegova okolica oduvijek su poznati po vinovoj lozi i raznim sortama tih loza koje rezultiraju mnogobrojnim vinima. Obronci Papuka savršeni su za uzgoj vinove loze zbog upada sunca koje omogućava nesmetan rast plodova.

Ova manifestacija iznimno je poznata zbog svog bogatog programa –  moguće je razgledati mnoštvo radionica i predavanja o uzgoju vinove loze, očuvanju vina i njegovoj proizvodnji. Moguće je prisustvovati stručnom ocjenjivanju vina, terenskim izletima i još mnogo toga.

Posljednji dani manifestacije slave se na gradskom trgu gdje se može okusiti velika gastronomska ponuda: sve od sireva do slavonskog mesa i tradicionalnih poslastica. Moguće je naći i brojne rukotvorine i tradicionalne obrte. Sve to i još mnogo više prikazano je uz pjesmu, ples i zabavu.

Kada ove manifestacije nema, ljubitelji vina svejedno mogu prolaziti Daruvarskom vinskom cestom i uživati u pejzažu i prelijepoj povijesti kralja, naravno sve uz dobro piće.

Terme Daruvar

Daruvarske terme iznimno su važne za hrvatski zdravstveni turizam, ali i kupališni. Ova ljekovita termalna voda bila je prepoznata i u doba Rimljana te je i dan danas glavno mjesto za sve one koji imaju problema sa zglobovima, mišićima i općenito lokomotornim bolestima.

Iako je najpoznatija zbog svoje ljekovitosti, neki turisti se upućuju u ove terme radi relaksacije i odmora od stresa, te im se to pruža tijekom cijele godine. Preko ljeta, ove terme imaju i otvorene bazene, prilagođene i za djecu i za odrasle, te se obitelji često upućuju tamo radi ljetne zabave. U termama moguće je naći različite ugostiteljske obrte poput wellnessa, masaža, restorana, kavana i sličnog.