Hlebine – ulaz u potpuno novi svijet slikarstva

Hlebine, mala podravska općina smještena na desnoj obali Drave,  sastoji se od samo dva naselja i broji tek tisuću stanovnika. Ipak,  nema stanovnika u Hrvatskoj koji nije čuo za Hlebine.

Hlebine se nalaze u Koprivničko-Križevačkoj županiji, a najstariji tragovi života na području Hlebina datiraju još iz 4. st. pr. Kr. Kasnije ove prostore nastanjuju Rimljani, Slaveni, opsjedaju ga Turci u 16. stoljeću, a mjesto jedno vrijeme ostaje bez ijednog stanovnika jer su pobjegli pred turskom opsadom.

Naselje na čijem su mjestu danas Hlebine osnovano je krajem 17. stoljeća i nazivalo se Hlevi. Kasnije je ime Hlevi postalo Hlevinje, zatim Hlebinje dok na kraju nije zaživio naziv Hlebine koji je u upotrebi i danas. Iako se ne radi o najljepšoj općini u državi, ona je svakako izrodila prekrasnim i bitnim kulturnim promjenama na koje moramo biti ponosni.

Jedinstvena naivna umjetnost u Hrvata

Prekrasan podravski krajolik i plodna zemlja ubrzo su postali nadahnuće hlebinskim umjetnicima za stvaranje potpuno novog smjera u likovnoj umjetnosti.

Krsto Hegedušić, poznati hrvatski umjetnik osnovao je 1931. likovnu grupu Zemlja i tako otvorio put Hlebinskoj slikarskoj školi. Ovaj likovni smjer nazvan je naiva, i danas je zaštićena od strane Republike Hrvatske kao vrijedna nematerijalna kulturna baština. Naivom se smatra slikanjem uljanim bojama na staklu, a najčešći motivi bili su domaći podravski motivi kojima su slikari bili jako dragi.

Hlebinsku slikarsku školu su utemeljili Ivan Generalić, Franjo Mraz i Mirko Virius, a nakon stasanja škole u cijenjenu ustanovu Ivan Generalić preuzima ulogu mecene i učitelja pa podučava novu generaciju Hlebinaca ovoj umjetnosti.

Iz druge generacije Hlebinaca najpoznatiji su Ivan Lacković Croata i Josip Generalić. Za ova ste imena sigurno čuli, a njihove radove možete pregledati i na internetu.

Glavna je hlebinska turistička atrakcija upravo Galerija naivnog slikarstva koja sadrži mnoge radove umjetnika hlebinskog kruga, od slika do skulptura. Ako ste ljubitelj umjetnina, cijenit ćete raznolikost i kreativnost koja je izašla s ovog područja.

Prostor jednog dijela galerije se redovno mijenja jer se u njemu odvijaju razne manifestacije i nastupi, a često se održavaju i mnoge izložbe, poznatih i manje poznatih umjetnika. Posebna pozornost je fokusirana na mlade umjetnike koji još traže svoj umjetnički izričaj.

Galerija Josipa Generalića

Većina posjetitelja koji turistički posjete Hlebine su ljubitelji umjetnosti, stoga je centar njihova posjeta baš Galerija Josipa Generalića.

Galerija čuva velik broj djela iz bogatog opusa ovog nadarenog slikara, ali osim ulja na staklu i platnu ovdje možete vidjeti i mnoge akvarele i grafike koje je naslikao Generalić.

Turistima je posebno atraktivna i bogata ponuda suvenira, monografija i razglednica prepunih motiva koje je ovaj umjetnik obožavao koristiti u slikanju.

Stara kuća Ivana Generalića

Ako stvarno želite osjetiti puls vremena u kojem je slikao Generalić i njegovi kolege umjetnici potrebno je posjetiti i njegovu kuću u Hlebinama, u kojoj je živio s obitelji, a koja također sadrži dio njegovog slikarskog opusa i uključuje još jednu zbirku slika, skica i grafika.

 Osim toga, upoznat ćete i njegovu dnevnu rutinu, saznati što je volio raditi kada nije slikao te vidjeti u kakvom je okruženju radio svoja najveća djela.

Atelier Josipa Generalića

Ljubiteljima Generalićeveg slikarstva bit će interesantan i prostor u kojem je Josip Generalić slikao i stvarao svoja najbolja  djela. U atelijeru se nalaze mnoga njegova djela, uključujući i ona iz rane faze naive pa se može pratiti njegov slikarski put još iz doba ranog djetinjstva, kroz mladost i zrelo doba sve do starosti. U atelijeru se čuva sav njegov pribor, a posebno mjesto zauzima njegovo posljednje djelo zvano “Bijele žabe”. Ovo je djelo nedovršeno pa atelijer ostavlja dojam kao da slikar još uvijek obitava u njemu.

Dio njegove kolekcije koja se može pogledati u atelijeru je zbirka slika koja prikazuje život obične podravske seoske obitelji na početku 20. stoljeća.

Etno kuća za povratak u prošlost

Veliko etnografsko bogatstvo Hlebina krije se u obnovljenoj seoskoj kući nazvanoj “Etno kuća”. Ona sadrži neprocjenjivu i vrlo impresivnu etnografsku zbirku predmeta od kojih su neki stariji i više od sto godina. Riječ je o svakodnevnim predmetima koji su se koristili u svim domaćinstvima. Tako možete upoznati predmete koji su služili za pripremanje hrane, predmete za izradu tkanine, kućni namještaj i slično. Možete upoznati i načine pripreme vina ili obrade polja kroz predmete koji su se koristili u te svrhe.

Crkva Sv. Katarine – sakralna naiva

Ulaskom u hlebinsku crkvu sv. Katarine odmah ćete primijetiti po čemu se ona razlikuje od ostalih crkava koje ste posjetili. Pogled će vam odmah pobjeći prema fantastičnim slikama križnoga puta koje se protežu kroz crkvu.

Križni put je u potpunosti ilustriran radovima hlebinskih slikara naivaca i daje poseban ugođaj samoj crkvi. Zbog toga se intenzivno razlikuje od drugih sakralnih arhitektura i svakako će vam ostati u sjećanju. Ako ste vjernik, možete i sudjelovati u procesu križnog puta te posjetiti ovo naselje na neki blagdan.

Ljepota sportskog ribolova u Hlebinama

Hlebinčani su oduvijek voljeli ribolov i bili vrsni ribiči, a mnogi Podravci iz bliske okoline pridružili su im se u njihovoj strasti. Iz tog razloga Hlebinčani imaju dva ribička kluba i mnogo entuzijasta koji brinu o okolišu hlebinskog umjetnog jezera i njegovom poribljavanju.

Tu je naravno i Ribički dom u kojem se možete smjestiti i uživati u pričana ribiča od kojih su neki osvojili i državnu medalju u sportskom ribolovu. Iako se ribarstvo čini kao primitivna grana u gospodarstvu te možda naizgled nije interesantna točka nečijeg izleta, svakako biste mogli uživati i u malenim natjecanjima i zajedničkim druženjima uz jezero.

Biciklijada uz Dravu

Ako ste ljubitelj zdravog života ili volite bicikliranje, uživat ćete u manifestacijama koje se događaju uz rijeku Dravu. Osim likovnih i umjetničkih piknika, često se dešavaju biciklijade koje prati glazba Najstareših hlebinskih mužikaša koji su se vrlo dobro uvježbali u 65 godina zajedničke svirke.

Oni koji pak žele mirni boravak i šetnje u prirodi, a nemaju kondicije za velike uzbrdice i promjenjive staze, voljet će šetnje uz Dravu. Ova zanimljiva rijeka oko sebe ima ugodnu nizinu koju bez problema možete pratiti, kako hodajući, tako trčeći, ali i biciklom. Dobro je napomenuti kako vas nitko neće smetati, s obzirom da na ovom području nema baš velikog broja turista.