Čakovec – grad koji nosi titulu najuređenijeg grada u Hrvatskoj

Već na prvi pogled Čakovec ostavlja duboki dojam na svakog posjetitelja. Ovaj prekrasan grad na sjeveru Hrvatske sjedište je Međimurske županije, a nalazi se na idealnoj poziciji između rijeka Mure i Drave. Zbog toga ima vrlo interesantan reljef, a ljubitelji prirode uživaju u njemu.

Čakovec je sa svojih 17 tisuća stanovnika vrlo uređeno gospodarsko i kulturno središte Međimurske županije koje svake godine postaje sve bitniji grad na karti Hrvatske. Iako na prvu ne biste pomislili da se u njemu događaju raznorazni zanimljivi događaji, zapravo ste u krivu!

Već prvim ulaskom u grad uvjerit ćete se koliko Čakovčani vole svoj grad i koliko ulažu u održavanje baštine i uređenje grada. Grad pridaje veliku važnost hortikulturi, uređenosti javnih površina i očuvanju kulturnog nasljeđa. Oduševit će vas uređeni parkovi i cvjetnjaci, a iznimna čistoća javnih površina će vas očarati.

Čakovec je višestruki ponosni nositelj laskave titule najuređenijega grada u kontinentalnoj Hrvatskoj, a vrijedne ruke Međimuraca svakodnevno održavaju tu ljepotu vitalnom.

Čakovec je dobitnik mnogih nagrada kao potvrde svog nastojanja da odiše zelenilom i urednošću, a čak su i neke njegove ulice, kao na primjer Ulica Katarine Zrinski, proglašene najljepšima u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Centar ovog cvjetnog grada je ipak  Perivoj Zrinski, koji je proglašen zaštićenim spomenikom parkovne arhitekture i više puta spomenut kao „najuređeniji park kontinentalne Hrvatske“.

Mnoga istraživanja su pokazala da je baš ovaj grad među najpoželjnijim gradovima za život, ne samo zbog svoje ljepote već i poslovnih mogućnosti za sve kreativce, poduzetnike i vizionare.

Tajna veza Čakovca i banova Zrinskih

Prije nego što je slavna obitelj Zrinski stigla u Čakovec i učinila ga dijelom europskih tekovina, Čakovec je bio u nemirnim stranim rukama. Zbog toga je ikakav rad I napredak bio problematičan, s obzirom da interesi nisu bili regulirani od strane lokalnih osoba. Grad Čakovec je ime dobio po Čakovom tornju izgrađenom za doba grofa Čakija u 13. stoljeću. Izgradnjom tornja nastalo je naselje Csáktornya koje se nastavilo razvijati ponajviše zahvaljujući svom položaju i blizini dviju rijeka.

Plemićka obitelj Zrinski, koja je u 16. stoljeću počela pretvarati Čakovec u  pravi grad dala mu je hrvatski pečat koji je zauvijek ostao satkan u svemu što se dalje radilo u tom mjestu. Čakovčani su jako ponosni na svoj hrvatski identitet i povijest i spremni su odreći se svega radi rodoljublja.

1848. Čakovec je proglašen slobodnim kraljevskim gradom što mu je pružilo mogućnost za ubrzani gospodarski razvoj što se ubrzo i dogodilo jer Čakovec dobiva prvu željezničku prugu u Hrvatskoj. Osim razvoja industrije, Čakovec napreduje i u drugim segmentima pa se u njemu uvodi električna rasvjeta, a otvara se i prva telefonska centrala.

Koliko je obitelj Zrinski bila bitna za Čakovec zna i najmlađi stanovnik stoga neka vas ne začudi prisutnost tog imena u gradu.

Osim njihovih dvoraca i kurija koji se mogu pronaći diljem Međimurja u Čakovcu se nalazi predivan dvorac u Starom gradu. Smješten u Perivoju Zrinskih u srcu Čakovca plijeni zadivljene poglede i izvana i iznutra. Unutrašnjost dvorca krasi Muzej Međimurja i 17 tisuća izložaka koji se nalaze u njemu.

Sjećanje na banove Zrinski održava se i kroz postojanje Zrinske garde Čakovca, vojne postrojbe velikog povijesnog ugleda.

Grad koji ne spava

Nema mnogo gradova koji se mogu pohvaliti tolikim kulturnim događanjima. Od Dana Grada Čakovca 29.svibnja i Međimurskog fašnika do Sajma Cvijeća i Antunovskog proštenja – ovo je grad koji diše punim plućima.

Čakovčani su poznati po svojem Međimurskom fašniku i ponosni su vlasnici jedne od najvećih zbirki tradicionalnih maski u zemlji, a ozbiljnost zbirke je potvrđena time da su neke od maski uvrštene na listu hrvatske kulturne baštine.

Svojim trudom i ulaganjem u kvalitetu festivala Čakovec je postao član europskog saveza karnevalskih gradova.

Sajam cvijeća je također bitan događaj za Čakovčane koji izrazito cijene hortikulturu i bogatstvo cvijetnjaka u gradu stoga možete uživati i u prekrasnom mirisu cvijeća koji se u te dane širi Čakovcem. Poznato je i Antunovsko proštenje, veselo slavlje uz glazbu i hranu koje se nastavlja nakon susreta vjernika povodom blagdana Sv. Antuna Padovanskog. Ono je posebno bitno za starije stanovnike koji ove vrijednosti drže vrlo bliskima.

Ne smijemo zaboraviti niti poseban kulturni događaj koji se zove Ljeto u gradu Zrinskih. Organiziraju se mnoge predstave i koncerti na otvorenom koji privuku posjetitelje i turiste iz svih dijelova kontinentalne Hrvatske.

Ipak, najvažniji događaj za Čakovčane je Porcijunkulovo – turistička manifestacija koja okuplja čitavo Međimurje. Grad je kao pod opsadom, s više od 200 tisuća putnika namjernika koji dolaze uživati u koncertima na otvorenom i međimurskoj gastronomiji.

Međimurci se posebno vole pohvaliti svojim Sajmom tradicijskih zanata kojim posjetitelje podsjećaju na svoju bogatu kulturnu i povijesnu baštinu. Također upućuju i na važnost kršćanstva u njihovom kraju, a to se najbolje vidi vjerskim doživljajem Procesije.

Čakovečke Jesenske rapsodije

Jesen je za Čakovčane vrijeme ponajviše posvećeno važnosti plodova zemlje i gastronomskoj tradiciji. Na ovoj se manifestaciji mogu kušati mnogi tradicionalni međimurski domaći proizvodi i uvijek se stavlja naglasak na zdravu prehranu.

Zbog toga se organizira i Sajam zdrave hrane koji okuplja mnoštvo međimurskih proizvođača voća i povrća, medara, vinara, proizvođača eko proizvoda i drugih vještih poljoprivrednika i obrtnika koji svojim proizvodima pokazuju važnost Čakovca.

Advent u gradu Zrinskih

Čarobno zimsko doba u Čakovec donosi i proslavu Božića kroz manifestaciju “Advent u Gradu Zrinskih”. Šetnja okićenim gradom uz miris medenjaka, fritula i kuhanog vina stvara svečani ugođaj i pretvara Čakovec u mjesto iz  božićne bajke. Kažu da je zaista sličan poznatom adventu u Zagrebu, ali s daleko manjim gužvama.

Uz mnogobrojne božićne koncerte i nastupe Čakovčani pozivaju na proslavu svega tradicionalnog i međimurskog. Kroz različite manifestacije održavaju međimurski duh i kod mlađih generacija.

Čakovčani – gurmani bez granica

Čakovčani se izuzetno ponose svojim kulinarskim specijalitetima, okusima i mirisima zavičaja. Obožavaju sve povezano s gastronomijom te stoga ovdje možete naći fenomenalne restorane i kafiće. Ovdje možete kušati mnoga tradicionalna jela kao što su pretepena juha, meso ‘z tiblice i salatu s bučinim uljem iz prirodnog uzgoja.

Međimurci imaju i nadaleko poznatu slasticu kojoj nećete moći odoljeti. U pitanju je međimurska gibanica kod koje ćete uvijek tražiti još jednu krišku.