Križevci – grad osam crkvenih tornjeva

Križevci su jedan od najstarijih hrvatskih gradova i drugi po veličini grad u Krapinsko-zagorskoj županiji. Križevci su prepuni prekrasnih prirodnih i povijesnih znamenitosti koje će vas zaintrigirati, osobito ako ste ljubitelj gastronomije i fine kapljice.

Priče iz povijesti

Križevci se po prvi puta spominju u 12. stoljeću kao naselje imenom Cris, što znači Križ. U povijesti je grad bio podijeljen na Gornji i Donji Križevac, a Gornji ubrzo dobiva status slobodne kraljevske varoši. Taj datum, 24.travnja, se i danas obilježava kao Dan grada.

Početkom 15.stoljeća i Donji grad dobiva isti status što je značilo da su dobili pravo podizanja obrambenih bedema, no jedan od većih problema grada su bile nesuglasice stanovnika sa suprotnih strana grada. Netrpeljivost među stanovnicima Gornjeg i Donjeg Križevca nestala je tek u 18.stoljeću kada Marija Terezija spaja dva grada u jedan novi – Križevci. Tada nastaje i zajednički gradski grb koji je i danas službeni grb grada.

Križevci postaju važno središte Hrvatske u srednjem vijeku kada se u njemu počinju održavati sabori te mjesto postaje okupljalište uglednika i plemića.

Jedan od najpoznatijih događaja u povijesti Križevaca je „Krvavi Sabor“, događaj iz 1397. godine kada je kralj Sigismund dao ubiti hrvatskog bana Lackovića i njegove pristaše jer se nisu slagali s njegovom politikom.

Spomen tog bitnog događaja ovjekovječen je i na slici koju je naslikao čuveni slikar Oton Iveković, a sliku staru više od stotinu godina možete i sami pogledati jer je izložena u crkvi Sv. Križa.

Crkva Sv. Križa

Najstarija crkva u Križevcima ujedno je i jedna od najstarijih u ovom dijelu kontinentalne Hrvatske, a osim što je u povijesti bila crkva ona je neko vrijeme bila i zatvor i vojno sklonište.

Jedan od najcjenjenijih artefakata u crkvi je prekrasni mramorni oltar koji je ranije bio dio postava zagrebačke katedrale. Ovaj barokni oltar se smatra jednim od najvrednijih crkvenih spomenika u Hrvatskoj. Ova se crkva također smatra i mjestom gdje se dogodio zloglasni krvavi sabor, što prikazuje i slika u Crkvi. Kompletna povijest ove crkve izuzetno je zanimljiva i daje ovom mjestu dodatnu zanimljivost i dušu.

Crkva Majke Božje Koruške

Ova je župna crkva smještena uz glavnu cestu koja vodi prema Zagrebu, a njena velika važnost leži u čudotvornom kipu Majke Božje Žalosne koju stotinama godina štuju hodočasnici. Osim prekrasnog kipa kojeg je u 17.stoljeću izradio Varaždinac Ivan Altenbach, crkva svojim izgledom odudara od ostalih crkava u tom kraju.

Naime, crkva je sagrađena u obliku križa, s trolisnim svetištima i velikom kupolom ponad njih. Ovakav način gradnje u to je vrijeme bio poprilično kompliciran i zahtjevan, ali su ga često radili kako bi povezali narod s ljepotom simbola katoličanstva.

Križevački štatuti

Zanimljiva knjiga pravila nazvana Križevački štatuti napisana je u 18. stoljeću i opisuje važnost lijepog ponašanja, uči gostoljubivosti i lijepim manirama. Štatuti propisuju kao dočekivati goste, uče čitatelja o umjerenosti u jelu i piću te lijepom ponašanju u prisustvu žena.

Posebna pozornost se posvećuje važnosti „bilikuma“, posude iz koje se pije zdravica. Svatko tko je bio ponuđen bilikumom postaje „hižni prijatel“ što se također zapisivalo u ovu knjigu. U nju su se upisivali podatci o obitelji, gospodarstvu, urodu i slično.

Djevojačka straža

Posebna atrakcija za posjetitelje ovog divnog grada je jedina ženska povijesna postrojba nastala u doba bana Jelačića, koja je štitila bana od neprijatelja prilikom njegovog dolaska u grad. Djevojke nastupaju u predivnim uniformiranim haljinama iz doba bana Jelačića, a imaju i poseban nastup.

U današnje doba djevojačka straža, koja predstavlja hrvatsku povijesnu baštinu na mnogim kulturnim događajima, predstavlja Križevce i njihovu važnost diljem Hrvatske.

Muzejsko blago      

Križevci su još od 17.stoljeća bili vodeći učilišni grad, s gimnazijom, čitaonicama i muzičkom školom kad drugi gradovi još nisu niti počeli razvijati školstvo. Grad je iznjedrio mnoge poznate pjesnike i pisce, a plodnost njegovih stanovnika možete otkriti u Gradskom muzeju prepunom izložaka, knjižnici sa tisućama knjiga koje datiraju još iz srednjeg vijeka, likovnoj galeriji te razgledavajući bajne etno zbirke kojima se čuva križevačko naslijeđe.

Postoje raznorazne legende koje povezuju stare i mlade generacije Križevaca, a najbolje ćete verzije čuti ako upitate starce na ulicama. Ljubitelji povijesti će se posebice oduševiti!

Križevačko veliko Spravišče

Jedna od omiljenih manifestacija svih stanovnika Križevaca i okolice je svakako Spravišče. Ovo je jedno od najstarijih pučkih događanja koje se ponavlja svakog lipnja i jedno je od najposjećenijih događanja u široj okolici. Manifestacija je zapravo spomen na događaj primirja između križevačkih purgera i kalničkih šljivara, što se tijekom manifestacije posebno obilježava kao Dan Grada.

Tijekom Spravišča možete kušati mnoga poznata jela križevačkog kraja, kušati poznata vina i slastice.

Tijekom manifestacije izmjenjuju se različita događanja, od proslave Vincekova i Đurđeva do proslave Dana grada i Martinja. Jedan poseban događaj za vrijeme Spravišča, a koji najviše privlači mlade, je Moto utrka za ljubitelje adrenalina.

Križevačka vinska cesta

Križevački kraj osobito je poznat po vinogradima i bogatim vinorodnim područjima pa nije neobično što su baš Križevci mjesto kojim počinje Vinska cesta Križevci-Kalnik-Orehovec nastala 2013. kao posljedica dugogodišnjeg ulaganja Križevčana u vinogradarstvo i izradu kvalitetnih vina.

Gastronomska ponuda – kleti

Što se tiče gastronomske ponude Križevci imaju itekako mnogo ponuditi. Mnoga obiteljska gospodarstva uređena u tradicionalnom stilu nude odličnu gastronomsku ponudu starinskih jela, ali i smještaj. Uz to nude i različite izlete, upoznavanje s običajima mjesta, a posebno su popularni obilasci starinskih mlinova i kleti. Kleti su jedno od najposebnijih obilježja križevačkog kraja i mnoga su zadržala svoj autentični izgled vinskih kuća.

Uživajte u aktivnom odmoru

Križevci su poznati po svojoj izvrsnoj turističkoj ponudi, a posljednjih godina se osobito može uživati u mnogim adrenalinskim aktivnostima kao što su vožnja Quadovima i biciklima. Okolica Kalnika je dobro povezana biciklističkim stazama koje su napravljene tako da obilaze sve križevačke atrakcije, od crkava do utvrda.

Grad ima puno konjičkih klubova i uređenih jahališta koji su sve posjećeniji, osobito zbog prirodnih ljepota kraja i terapijskog jahanja. Križevci imaju i svoj Akademski Konjički klub nazvan po samom gradu. Ako ste ljubitelj jahanja, a volite netaknutu prirodu križevačka tradicija uzgoja konja i njihova uređena jahališta će vas oduševiti. Čak i oni koji inače nisu preaktivni uživaju u laganim šetnjama i joggingu. Što god volite, sigurno ćete naći neku verziju u Križevcima.