Krapina – mjesto upoznavanja s dalekim predcima

Krapina je grad koji se nalazi u sjeverozapadnoj  Hrvatskoj i  upravno je središte Krapinsko-zagorske županije, a ujedno je i glavni grad te iste županije. Smješten je uz rijeku Krapinicu, po čemu je i dobio ime.

U Krapini živi otprilike 150 tisuća stanovnika, što znači da najveći broj stanovnika Hrvatskog zagorja živi baš na tom području.

Kulturno-povijesna baština

Kulturno povijesnu baštinu Krapine sačinjava čak 36 kulturnih dobra i sva su vrijedna posjeta.

Najpoznatiji su Muzej krapinskih neandertalaca i stari dio grada Krapine.

Stari dio grada sastoji se od stare srednjovjekovne utvrde sagrađene na brežuljku ispod kojeg se razvilo naselje Krapina. Puno povijesti stoji iza jedne male utvrde tako da će je svi ljubitelji povijesti obožavati!

Muzej krapinskih neandertalaca

Jedno od najpoznatijih kulturnih dobara Krapine je Muzej krapinskih neandertalaca.

Muzej svjetskog glasa smješten je na lokalitetu Hušnjakovo u Krapini, u blizini  nalazišta neandertalskog čovjeka, te slovi kao jedan od najmodernijih muzeja u Europi. Svečano je otvoren 2010. godine i otada je jedan od najposjećenijih hrvatskih muzeja. Ovaj interaktivan i nadasve fascinantan muzej privlači pažnju mnogima, a najviše djeci.

Muzej tj. građevina je smješten između dva brežuljka i potpuno uklopljen u okolni pejzaž svojim oblikom poluspilje na kojoj je izvana vidljivo samo pročelje. U blizini muzeja se nalazi mali potok koji je kanalom proveden ispod objekta na način da izvire pred ulazom muzeja gdje ga posjetitelji moraju prijeći.

Prekrasna priroda i šuma oko muzeja reflektira se na velikom staklenom pročelju na jako efektan način. Osim ekrana na kojemu se projicira film o svakodnevici pračovjeka ima i mnogo izložbenog prostora gdje se nalazi mnoštvo kamenih rekonstrukcija obitelji krapinskog pračovjeka, te replika životinja koje su živjele prije 125 tisuća godina. Doživljaj je pojačan zvukovima i mirisima koji posjetitelja pokušavaju vratiti u prošlost.

Muzej je na glasu kao jedan od najmodernijih na svijetu baš zbog ovih vizualnih i olfaktivnih senzacija koje pruža svojim posjetiteljima.

Na samom ulazu, prije početka razgledavanja nalazi se veliko platno s kojeg se čuje rika životinja i glasanje neandertalaca kao uvod u vaše putovanje u povijest. Prikazuje se lov na divlje životinje i priroda, te svakodnevni život neandertalaca u doba kada je snalažljivost bila najcjenjenija vrlina.

Sve izgleda izrazito realno, čemu su najzaslužniji make-up artisti iz Londona koji su pomogli stvaranju autentičnog izgleda. U pitanju je vrhunska ekipa majstora šminke koja je radila i na trilogiji “Gospodar prstenova”.

Prikazuje se postanak svijeta, nastanak prvih organizama i razvoj neandertalca te sve bitne okolnosti u razvoju ljudskog roda. Nakon toga slijedi kronološki razgled muzeja, počevši od 1899. kada su pronađene kosti Neandertalaca na Hušnjakovom brdu.

Posebna atrakcija za posjetitelje su iznimno realistične skulpture praljudi u špilji koje je izradila poznata francuska umjetnica Elisabeth Daynes. Toliko su realistične da izgledaju kao da će se svakog časa pomaknuti…

U dijelu muzeja koji govori o navikama i običajima neandertalaca nalazi se i prijelaz preko ledene staze kod koje se čuje krckanje leda prilikom hoda preko.

Posebna atrakcija je i tijelo neandertalca koji leži na bolesničkom krevetu. Posjetitelji tu mogu dobiti mnoštvo informacija o njegovim ozljedama pa čak i njegove rendgenske snimke tijela.

Nakon završetka razgledavanja put vodi do samog nalazišta, mjesta gdje je sve počelo i gdje je Dragutin Gorjanović Kramberger potvrdio pronalazak doma krapinskog pračovjeka.

Stari grad Krapina

Od srednjovjekovna utvrde – grada Krapine danas je sačuvana samo dvokatna zgrada koja je  pregrađena kasnije u 19. st.

Utvrda je sagrađena kao glavna crta obrane granice prema Sutli, a kasnije postaje i sjedište hrvatskih banova. U Starom Gradu su se kroz 16. I 17. stoljeće održavali i hrvatski sabori, čak njih pet. Oni su bitni za hrvatsku povijest jer su se na njima održavala vijećanja o obrani od Turaka.

Franjevački samostan

Franjevački samostan zauzima bitno mjesto u srcima Krapinaca koji su oduvijek cijenili njihov jednostavni život i izrazitu nesebičnu pomoć koju su pružali Krapinjanima.

Samostan je izgrađen poštujući tu istu jednostavnost, s detaljima ranog i kasnog baroka. Samostan se diči prekrasnom i rijetkom zbirkom sakralne umjetnosti, te knjižnicom koja sadrži mnogo rijetkih knjiga i napisa.

Crkva Majke Božje Jeruzalemske na Trškom vrhu

Najznamenitija krapinska crkva je crkva Majke Božje Jeruzalemske na Trškom Vrhu izgrađena u 18. stoljeću. Ovo je jedna od najljepših baroknih crkava u ovom dijelu Hrvatske, a njena posebnost leži u tome što su je izgradili građani i seljaci kao zavjet Majci Božjoj.

Uz nju se nalazi čudotvorni Marijin kip koji je stigao iz Jeruzalema i koji je postao razlog dolaska mnogih hodočasnika.

Unutrašnjost crkve je posebno lijepa i bogata, ukrašena umjetničkim radovima poznatih umjetnika Antona Merzia, Antona Lerchingera iz Rogateca, te orguljama koje je izradio Austrijanac Antona Römera.

Uokolo crkve se nalazi šest kapela, svaka sjajnija od druge.

Cinktura koja opasava crkvu oslikana je slikama čudotvornih djela Majke Božje koja hodočasnicima služi kao mjesto molitve i duhovne obnove.

Legenda o crnoj kraljici

Jedna od najmračnijih i najpopularnijih hrvatskih legenda razvila se baš ovdje u Krapini. To je legenda o Crnoj Kraljici koja je stolovala u Medvedgradu.

Legenda kaže da je Crna kraljica dobila svoje ime od strane naroda zbog toga što je stalno nosila crno, zbog čega su je se svi bojali. Ali legenda tvrdi da je se narod s razlogom bojao. Legenda kaže da je kraljica imala mnogo ljubavnika i da ih je bacala u smrt sa zidina staroga grada kad bi je razljutili ili joj dosadili. Zbog straha kojeg je nemilice širila postala je još moćnija.