Ogulin – grad bajki

Smješten u Karlovačkoj županiji te između Gorskog kotara i Like, grad Ogulin jedan je od najpoznatijih naselja gorske hrvatske. Grad se nalazi na pola puta od Zagreba do Rijeke te je mnogima usputna destinacija zbog svoje blizine vrlo poznatom nacionalnom parku Plitvička jezera, ali ujedno i Jadranu koji privlači široku publiku zbog svojih prekrasnih plaža. Grad je smješten u podnožju planine Klek, planine u kojoj se nalazi ponor rijeke Dobre koji je ujedno i jedna od atrakcija ovog mjesta.

Ono što je ovaj grad smjestilo na kartu turistički destinacija je njegova bogata povijest, prirodne ljepote, ali i legende i mitovi koji su obilježili neke ljepote Ogulina i njegove okolice.

Nalazi se na samo 2 kilometra od autoceste Zagreb-Split pa je nadohvat ruke svim turistima.

Ogulin je zasluženo dobio nadimak “grad bajki” jer je u njemu živjela jedna od najpoznatijih hrvatskih spisateljica: Ivana Brlić-Mažuranić.

Frankopanski kaštel i njegov muzej

U samom središtu grada nalazi se najvažnija znamenitost, Frankopanski kaštel, renesansa utvrda izgrađena krajem 15. stoljeća. Spomenuta utvrda oblika je nepravilnog četverokuta te ju je izgradio Bernardin Frankopan, utjecajan plemić koji je također bio i gospodar puno naselja u okolici Ogulina.

Ova utvrda danas ima ulogu Zavičajnog muzeja koji drži arheološke, etnografske, planinarske i druge zbirke, ali i onu najvažniju: spomen-zbirku Ivane Brlić Mažuranić. U ovome muzeju također možete naći i bogatu zbirku starog oružja koje se koristilo na ovome području tijekom povijesti. Cilj ovog muzeja je upoznati svoje posjetitelje sa životom stanovništva ovoga područja kroz povijest, ali Vas i uvući u maštovit svijet Ivane Brlić Mažuranić, i važnosti Ogulina u njezinom oblikovanju.

Đulin ponor

Smješten u samom središtu grada, ponor rijeke Dobre danas nazvan Đulinim ponorom, jedan je od hidrogeoloških fenomena Hrvatske. Đulin ponor skupa sa špiljom Medvednicom najduži je speleološki objekt u zemlji, s više od petnaest tisuća metara dužine.

Ovaj ponor dobiva svoje ime po legendi o Đuli. Ona govori o djevojci zvanoj Đula koja je živjela u Ogulinu u 16. stoljeću. Spomenuta djevojka bila je obećana starijem plemiću, ali se zaljubila u krajiškog kapetana Milana. Kada je Đula saznala da je Milan smrtno stradao braneći utvrdu u Tounju, ona se bacila u ponor rijeke Dobre.

Gledajući u ponor možete uočiti profil muškarca za koji narod vjeruje da je upravo taj kapetan koji je bio uzrok smrti prelijepe Đule.

Mnogi vrsni alpinisti vole iskušavati svoje sposobnosti baš u ovom ponoru.

Park kralja Tomislava

U blizini Frankopanskog kaštela smješten je i Park kralja Tomislava, sa spomenikom kralju Tomislavu, koji je izgrađen 1925., kao obljetnica tisuću godina nakon nastanka Hrvatskog kraljevstva. U ovome se parku također nalazi i Cesarovac, vrelo za koje se vjeruje da njime teče vilinska voda.

Nedaleko od parka nalazi se crkva Uzvišenja sv. Križa koja služi kao župna crkva te se malo dalje, u blizini groblja, nalazi i kapela sv. Jakova koja je jedna od najstarijih građevina u ovome gradu – datira iz 12. ili 13. stoljeća.

Ivana Brlić Mažuranić

Kao najpoznatija stanovnica Ogulina, autorica Ivana Brlić Mažuranić još je jedan razlog za posjet ovom prekrasnom gradiću. U njenu čast organizira se Ogulinski festival bajke koji je se održava u lipnju svake godine. Ovaj festival nudi mnoštvo radionica i događanja u kojima se posjetitelji upoznavaju s legendama i bajkama po kojima je Ivana Brlić Mažuranić poznata.

Izgrađen je i multimedijalni interaktivni centar nazvan “Ivanina kuće bajke” koji neprestano postavlja izložbe i otkriva zanimljivosti o ovoj vrsnoj spisateljici.

Jedna od glavnih inspiracija ove autorice bio je Klek i njegova legenda o istoimenom divu. Prema ovoj legendi, zemljom su nekoć vladali divovi i bogovi. Bogovi su naime bili sebični, i nikada nisu dijelili svoju hranu s divovima. Upravo to je bio povod sukobu između Kleka i boga Volosa, koji je diva na kraju skamenio svojim čarobnim mačem. Prije nego što se pretvorio u kamen, Klek se zakleo da će imati svoju osvetu te se probuditi iz svog sna. Danas, dio stanovništva vjeruje da su rijeke u blizini Ogulina zapravo žile koje teku divovim tijelom.

Ovo nije jedina legenda vezana uz Klek. Postoji i poznata legenda o klečkoj špilji. Prema njoj, vjeruje se da u unutrašnjosti njezine stijene leži zmija koja je zapravo prekrasna kraljevna te ona čuva veliku hrpu dukata. Vjeruje se da ako hrabar mladić poljubi zmiju, ona će se ponovno pretvoriti u prelijepu djevojku.

Jezero Sabljaci

Ovo umjetno jezero nastalo je akumuliranjem vode iz Mrežnice. Po veličini je jedanaesto u Hrvatskoj što znači da je prilično veliko.

Danas se koristi za održavanje raznih Jezerskih igara u kojima ljudi uživaju u sportovima na vodi, ribolovu i sličnom. Jezero je bogato pastrvama, klenovima i amurima te je izuzetno povoljno za ribolov, jedrenje i veslanje. U ovome jezeru dopušteno je loviti ribu tijekom cijele godine što privlači velik broj ljubitelja ribolova. Želite li se okušati u ovom sportu Sabljaci su odličan izbor u kojem ćete uživati.

Bijele i Samarske Stijene

Strogi rezervat Bijele i Samarske stijene nalazi se na Velikoj Kapeli i samo je sat vremena udaljen od Ogulina. Ono što je posebno kod ovog rezervata jesu brojni bizarni krški oblici koji se inače rijetko nalaze na istom mjestu. Na području rastu šume bukve, smreke i jele te se može uočiti i bogata fauna.

Bijele i Samarske stijene posebno su prekrasne zbog specifičnih, gotovo bijelih vapnenačkih stijena koje sjaje na suncu. Na području se nalaze dvije planinarske kuće te postoje brojne staze za one koji se žele uputiti na ovu planinarku rutu.

Ljubitelji planinarstva su posebno oduševljeni ovim rezervatom jer je iznimno sačuvan i jer je zadržao svoju autentičnost.

Bjelolasica

Bjelolasica je najviša planina Gorskog kotara, ali ujedno i jedno od najpoznatijih i najvećih hrvatskih skijališta. Tijekom toplijeg razdoblja godine na ovom mjestu može se planinariti i baviti sportom, ali je planina definitivno više posjećivana tijekom zimskih razdoblja.

Sa svojim Olimpijskim centrom tijekom ljeta posjetitelji se mogu baviti atletikom, nogometom i ostalim sportovima.

Za skijanje potrebno je uputiti se do vučnice Vrelo. Nedavno renovirane staze i pogoni jedan su od razloga zašto mnogi ljubitelji zimskih radosti biraju Bjelolasicu.

Ako želite iskusiti avanture zimskih sportova ovo mjesto je odličan izbor zbog svoje izrazito domaće atmosfere i prirodnih ljepota koje ga okružuju.