Karlobag – znamenitosti ličke destinacije

Karlobag se nalazi u Ličko-senjskoj županiji i sjedište je istoimene županije. Čini ga 14 manjih naselja, a ukupno u njima živi manje od 1000 stanovnika. Ipak, iako je riječ o ne baš naseljenoj općini, Karlobag ima što ponuditi posjetiteljima i turistima koji se odluče doći u ovaj kraj Hrvatske.

Kapucinski samostan i Crkva svetog Josipa

Crkva svetog Josipa je jednobrodna crkva s kapelicom svetog Ante. Iza glavnog oltara crkve nalazi se mjesto na kojem su redovnici molili svakog dana, a tu se nalazi i izuzetno vrijedna slika Posljednje večere koju je izradio Cristoforo Tasca. Samostan je kvadratnog tlocrta s pravokutnim dvorištem, a njegova glavna karakteristika je zapravo ogromna cisterna za kišnicu koja može držati oko 180 tisuća litara vode. Ona je bila od iznimne važnosti više od 300 godina kada je svojim kapacitetom zadovoljavala potrebe Karlobažana. Zanimljivo je da je svaka obitelj imala svoje određeno mjestu na kojem je uzimala vodu iz te velike cisterne pa su tako kroz povijest ostali urezani tragovi od povlačenja konopa gdje je koja obitelj punila kante s vodom.

Fortica i Kava

Fortica je četverokutna tvrđavica koja datira još iz 13. ili 14. stoljeća na povišenom platou s obrambenim tornjem u sredini, udaljena oko 250 metara od morske obale. U njoj je nekoć boravio kapelan s manjom posadom, a iz nje su brinuli o sigurnosti Karlobaga i vodili računa o plovidbi brodova u smjeru otoka Paga. Oko fortice se može naići na mediteranski vrt koji nosi ime Kava. U njemu se nalazi velik broj različitog bilja i mirisi koji prevladavaju u vrtu osvojit će svakoga tko se nađe u blizini. Iako se pretpostavlja da su na tom prostoru nekad spavali vojnici tj. da su ovdje nalazile njihove spavaonice, ime “Kava” upućuje na to da se ovdje možda nalazio kamenolom.

Šterne

Nekoć davno, kada još nisu postojale vodovodne mreže, Šterne su bile jedini izvori na kojima se mogla prikupljati pitka voda. Njihova simbolika bila je puno veća od toga. One su često bila mjesta na kojima su se ljudi družili i zajedno veselili pa se ovdje nekoć znalo zaplesati, upoznavati nove ljude i sklapati nova prijateljstva. Naravno, danas nisu u uporabi već imaju važnu povijesnu vrijednost i podsjećaju sve na to kako se nekad živjelo. Ukupno u Karlobagu postoji šest sačuvanih Šterni i zanimljive su lokacije za posjetiti, naročito ljubiteljima povijesti.

Crkva svetog Karla Boromejskog

Crkva svetog Karla Boromejskog datira iz davne 1710. godine, a građena je na temeljima crkve svetog Ivana koja se prethodno nalazila na tom mjestu. Nažalost, teško je stradala u Drugom svjetskom ratu i velik dio crkve je uklonjen. Ono što je ostalo očuvano do danas je njezin toranj, jedan dio zida i kompletan zvonik. Uz ostatke ove crkve postavljen je spomenik Šimi Starčeviću koji je bio poznat po tome što je bio hrvatski gramatičar koji je napisao dvije važne knjige na tu tematiku.

Kalvarija

Kalvarija je povišeni prostor iznad samog Karlobaga na kojem je sagrađena kapelica Blažene Djevice Marije od sedam žalosti. Kapelica je izgrađena 1727. godine, a uz sredstva lokalnog stanovništva, 1740. godine pretvorena je u malenu crkvicu u koju su redovno išli vjernici iz Karlobaga. Gotovo je savršeno očuvana i jedna je od najčešće posjećenih znamenitosti Ove općine.