Kumrovec – malo selo velikog imena

Kumrovec je općina u Hrvatskome Zagorju, ali i najveće selo u spomenutoj općini. Ono pripada Krapinsko-Zagorskoj županiji te se nalazi na samom Zapadu, dodirujući granicu sa Slovenijom.

Upravo je ovo malo selo Kumrovec jedno od najpoznatijih u Hrvatskoj. Razlog tome je što je to rodno selo Josipa Broza Tita, partizanskog poglavara i predsjednika bivše Jugoslavije, koji je za mnoge ostao u pamćenju kao važan državnik.

Iako ovo malo selo ima malo manje od dvije tisuće stanovnika tijekom svojih slavlja zna okupiti i do petnaest tisuća ljudi.

Naziv Kumrovec dolazi od riječi “kumerni” što znači siromašan, ali ovo selo je sve samo ne to.

Spomenik hrvatskoj himni

Na samome ulazu u Općinu Kumrovec, na Zelenjaku, nalazi se spomenik hrvatskoj himni „Lijepa naša“. Spomenik je podignut 24.11.1935., na stotoj obljetnici himne kao simbol zahvalnosti Antunu Mihanoviću, autoru himne, a taj dan se svake godine obilježava kao Dan Općine Kumrovec.

Okružen predivnom prirodom i ruševinama utvrde Cesargrad, spomenik nam prikazuje ambijent u kojemu je Mihanović, navodno, napisao himnu, očaran ljepotom Hrvatskog zagorja. Svaki posjetitelj Hrvatskog zagorja će u potpunosti razumjeti njegovu očaranost jer su njegove prirodne ljepote iznimne u svakom pogledu.

Kapela Majke Božje Snježne

Na brijegu povrh Zelenjaka i spomenika hrvatskoj himni nalazi se kapela koju narod zove kapelom Majke Božje Risvičke ili Majke Božje Karmelske. Uz nju se veže poznata narodna misao da će Majka Božja Snježna ispuniti tri želje onome tko prvi čuje njena zvona.

Za posjetitelje koje žele prisustvovati misi u ovoj kapeli, važno je spomenuti da se one održavaju u kapeli samo na Bijelu nedjelju tj. zadnju nedjelju mjeseca svibnja, prvu nedjelju u studenom, te u srpnju u nedjelju koja je najbliža blagdanu Gospe Karmelske.

Muzej „Staro selo“ Kumrovec

Jedan od najpoznatijih muzeja Hrvatskog Zagorja zasigurno je muzej „Staro Selo“ u Kumrovcu. Ono je danas etno-selo Kumrovec, koje dočarava autentičan život seljaka 19. i 20. stoljeća koje su živjeli na današnjem području Hrvatskog Zagorja. Upoznaje nas sa svakodnevnim životom toga doba kroz čak četrdeset uređenih objekata koji prikazuju sve od tradicije toga vremena do poslova i obrta kojima su se seljaci bavili kako bi se mogli skrbiti za svoju obitelj. Ovo selo prikazuje sve one poteškoće kroz koje su seljaci prolazili, ali i predočuje tradiciju tadašnjeg puka i svu ljepotu koju ona nosi sa sobom.

U centru samoga etno-sela nalazi se glavna atrakcija – rodna kuća Josipa Broza Tita, predsjednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Ispred nje se nalazi i kip Josipa Broza izliven u bronci.

U selu se može naći i stara škola koju je predsjednik nekada pohađao, koja je danas potpuno obnovljena. Jedna od atrakcija koja se mora pogledati je zasigurno i vila Kumrovec, koja je nekoć bila njegova rezidencija, a sada je hotel.

Muzej također priprema i brojne interaktivne sadržaje za svoje posjetitelje – organiziraju se razne radionice i događaji u kojima se možemo pobliže upoznati sa zanatom seljaka gledajući majstore kako svojim rukama obavljaju te tradicionalne poslove. Možete se upoznati sa zanatima poput kožarstva, izrade drvenih igračaka, kovanja, izrade licitarskih srca, i mnogo više. Ovakve radionice su prilagođene različitim uzrastima te postoje zabavni programi i za one najmlađe.

Selo je već godinama posebna turistička atrakcija koja oduševljava svojim prikazom zagorskog života iz davnina.

Cesargrad

Postoje još mnoga druga prekrasna mjesta u Hrvatskom Zagorju koja bi trebalo posjetiti pa posebno preporučujemo da izlet u Kumrovec nadopunite obilaskom njemu bliskih mjesta koja se mogu pohvaliti svojom posebnošću i ljepotom.

Iako se ne nalazi u općini Kumrovec, Cesargrad je savršen odabir za sve koji planiraju otići u Kumrovec. Ova utvrda udaljena je samo desetak minuta od Kumrovca, a jedna je od najzanimljivijih odredišta u Hrvatskom Zagorju. Utvrda se nalazi na Cesargradskoj gori, iznad grada Kanjca, a sagradili su je templari u dvanaestom stoljeću te je jedna od starijih utvrda na tom području.

Ona se nalazi tik do rijeke Sutle i na suprotnoj strani te rijeke nalazi se slovenski grad Kunšperk i ostatak nekadašnje Slovenske utvrde, koja je također zanimljiva za pogledati. Cesargradska gora je savršen odabir za planinare koji je mogu obići u samo 3 sata te se usto upoznati bogatom poviješću toga mjesta.

Boravak na svježem zagorskom zraku i uživanje u prirodnim ljepotama ostat će vam u vrlo ugodnom pamćenju.

Dan mladosti – radosti

Još jedna posebnost koju ne smijemo zaboraviti, a koja će vas zaintrigirati, je događaj koji se redovno svake godine odvija u Kumrovcu.

U pitanju je Dan mladosti – radosti, manifestacija koja se jednom godišnje održava u etno-selu Kumrovec. Datum manifestacije se mijenja svake godine, ali je uvijek u pitanju subota najbliža 25. svibnju.

Događaj se organizira kako bi se proslavio rođendan Josipa Broza Tita, ali se datum određuje ovisno o originalnom Danu Mladosti tadašnje Jugoslavije, a ne Titovom rođendanu. S geslom „U mladosti je radost – u radosti je mladost“ ovaj događaj potiče međusobno druženje i zbližavanje ljudi s kulturom tog područja, i općenito Hrvatskog Zagorja. Na događaju pjevaju se narodne pjesme, plešu se tradicionalni plesovi te se mogu okusiti i neke delikatese toga područja.

Zvezdari, Vincekovo, i ostali događaji

Kumrovec, kao najpoznatije selo u Hrvatskoj, organizira brojne događaje i manifestacije koje privlače publiku iz svih dijelova Hrvatske.

Za sve ljubitelje vina, Vincekovo je događaj koji se ne smije propustiti. Uz degustacije raznih vina, suhomesnatih proizvoda, raznih jela i pića Kumrovec nudi i glazbeni program koji osigurava dobar provod.

Selo slavi i Jurjevo s događajem Zeleni Juraj. Ovim događajem obilježava se početak proljeća, pa tako i blagostanja koje ono donosi. Upravo je ovo slavlje nematerijalno kulturno dobro zaštićeno od strane države. Zeleni Juraj je iznimno zanimljiv svima zainteresiranima u tradicionalno slavlje te se mogu okusiti u različitim običajima poput preskakanja krijesa, plesanja tradicionalnih plesova i slično. Ovdje ćete dobiti priliku iskusiti vratiti se u prošlost i doživjeti svijet svojih prabaka i pradjedova.

Zagorska svadba

Jako interesantna manifestacija za sve posjetitelje je svakako i Zagorska svadba. Sudionici ove priredbe na živopisan način dočaravaju svadbene običaje starije od stotinu godina, njihovu jedinstvenost i karizmu.

Ako ste odlučili posjetiti Hrvatsko zagorje, Kumrovec je mjesto koje ne smijete propustiti jer osim što dočarava prirodne ljepote ovog kraja također vas vodi u prošlost koju još niste upoznali.