Sesvete – Zagreb u malom

Iako mnogima nepoznata, ova zagrebačka gradska četvrt zauzima četvrtinu cjelokupne površine grada Zagreba i može se pohvaliti najbržim rastom broja stanovnika u svojoj široj okolici. Trenutno broje malo manje od sto tisuća stanovnika što znači da bi kao samostalni grad mogle biti peti grad po veličini u Hrvatskoj.

Sesvete su dio prekrasnog Sesvetskog Prigorja, čiji jug krasi plodna ravnica uz rijeku Savu i mnoštvo pitomih dolina obogaćenih rijekama i potocima. To bogatstvo vode i kvalitetne zemlje uvelike je utjecalo na razvoj ratarstva i vinogradarstva zbog čega se Sesvete mogu pohvaliti mnogim vinskim stazama i kletima na svojim obroncima.

U ne tako davnoj prošlosti Sesvete su bile najruralniji dio Zagreba no zbog svog iznimnog tranzitnog položaja postale su jedan od najbitnijih dijelova grada Zagreba.

Sesvete su bile bitne i Rimljanima

U povijesti su Sesvete bile bitni prometni čvor jer je kroz njih prolazila rimska cesta koja je povezivala Sisak i Ptuj. Još i danas se mogu vidjeti ostaci ove ceste: miljokaz i kameni most koji se nalaze u Ivanjoj Reci.

Rimska cesta omogućila je razvoj mjesta koje je postalo križanje važnih srednjovjekovnih cesta. Kasnijim dolaskom željeznice Sesvete su razvile jaku industrijsku proizvodnju koja je godinama bila pokretač razvoja ovog simpatičnog, pomalo razgranatog mjesta.

Sesvete se prvi puta spominju u pisanim povijesnim izvorima davne 1315. godine, kao dio starohrvatske plemenske župe Moravče, koje kasnije, u XVI. stoljeću, postaje plemićki distrikt Moravče.

Zagrebački Kaptol i biskupi su prepoznali važnost ovog dijela Zagreba još u davna vremena zbog čega i danas Crkva ima velike posjede u Sesvetama i Vugrovcu na istoku mjesta, sve od XIII. stoljeća. Za obranu od Osmanlija u Sesvetama je sagrađen i tzv. Kaptolski Kaštel. Baš preko tog kaštela kroz šumu Mokrice prolazila je gore spomenuta antička cesta Siscia-Poetovio.

Mnoge povijesne ličnosti, osobito iz duhovnog života, pronašle su svoje mjesto u sesvetskoj povijesti: među njima se nalaze i zagrebački biskup Aleksandar Ignacije Mikulić iz 17.st., zagrebački kanonik Blaž iz Moravča, koji je napisao je priručnik kanonskog prava i čiji je nadgrobni spomenik danas izložen u Muzeju Prigorja, te mnogi drugi.

Zapadni dio Sesveta karakterizira dolina potoka Vuger, kojeg urbanisti često zovu zelenim koridorom Grada Zagreba. Prekrasne doline i šume bogate životom okružuju ovaj potok sa svih strana. Potok Vuger je jedinstven i po tome što je to jedini zagrebački potok koji nije zatvoren u ni jednom svom dijelu.

Sesvete je zagrebačka četvrt prepuna događaja i mjesta za obilazak, pa krenimo u pustolovinu.

Muzej Prigorja

Najinteresantniji centralni dio Sesveta nije njen glavni trg, pastoralni centar i unikatna Crkva Svih Svetih već Muzej Prigorja koji stalnom postavom i izložbama oživljuje sesvetsku povijest i prekrasne običaje Prigorja. Zanimaju li vas stari zanati, običaji i nošnje ovaj muzej će vas vratiti u prošlost baš kao da ste tamo.

Muzej je poznat po stalnim izložbama, svojim stalnim arheološkim i etnografskim eksponatima velike vrijednosti te po entuzijazmu vezanom uz očuvanje svih tradicionalnih prigorskih običaja.

Prva zagrebačka vinska cesta

Turisti koji se nađu u Sesvetama posebno su oduševljeni vinskom cestom čija trasa prolazi kroz Sesvete, Kašinu, Blagušu sve do Moravča, a okuplja mnoga obiteljska gospodarstva koja se mogu pohvaliti izvrsnom vinarskom povijesti.

Vinska cesta se proteže brdskim područjem i obično oduševi sve posjetitelje svojim prirodnim ljepotama i zelenilom.

Gospodarstva koja su postala dio ove iznimne turističke atrakcije nude poseban doživljaj Prigorja ne samo uz kvalitetna vina kao što su portugizac, pinot ili rizling nego i šarolikom prigorskom kuhinjom. Posebno popularna jela koja svaki puta iznova oduševe turiste su domaći čvarci, prigorske kobasice i domaći sirevi prigorskog kraja.

Zagrebačka vinska cesta prolazi i kroz Park Prirode Medvednica koji je postao omiljeno mjesto zagrebačkih planinara. Planinarski dom „Lipa“ jedan je od najpoznatijih zagrebačkih planinarskih domova i okuplja na tisuće planinara, ali i zaljubljenika u gljive po kojima su ove šume poznate.

U blizini se nalazi i poznato marijansko svetište u Mariji Bistrici, jedno od najstarijih i najposjećenijih svetišta u ovom dijelu Hrvatske. Svatko tko posjeti Sesvete ne propušta priliku da posjeti ovo prekrasno duhovno mjesto.

Škola jahanja

Potpuni doživljaj izleta u sesvetsku prirodu možete osjetiti u Konjičkom centru Popovec ili maloj školi jahanja Don Kihot. Ova gospodarstva osim škole jahanja nude i organizaciju zabava, dječjih rođendana, terapijsko jahanje i mnogo ostalih zabavnih sadržaja.

Aquapark Adamovec

Moderni kompleks bazena u sesvetskom naselju Adamovec jedna je od najatraktivnijih destinacija ljubitelja kupanja i rekreacije. Izuzetno dobro opremljen i potpuno obnovljen aquapark se može pohvaliti rekreacijskim bazenima s masažama, bazenom s valovima, gejzirima i naravno toboganom. Idealno mjesto za mladu obitelj s djecom koja obožavaju igru u vodi.

Sesvetski sajam

Sesvete su široj okolici najpoznatije po Sesvetskom sajmu koji se redovno već desetljećima održava u pozadini stare Badelove tvornice. Sam sajam je poznat stoljećima, jer je ovaj kraj dobio sajamski privilegij još u 15.stoljeću, dekretom kralja Matije Korvina.

Ovaj živopisni sajam održava se četvrtkom i okuplja na stotine ljudi iz raznih krajeva Prigorja koji kupuju i prodaju gotovo sve „od igle do lokomotive“. Ovo je prilika za druženje mnogim obrtnicima, tradicionalnim i modernim trgovcima, ali i mjesto gdje se može probati ukusno domaće prigorsko jelo u pratnji prigorskih „mužikaša“.