Koprivnica – top destinacija kontinentalne Hrvatske

Koprivnica je grad u Republici Hrvatskoj, a sjedište je Koprivničko-križevačke županije. Čini ju devet manjih naselja, a broji nešto više od 30 tisuća stanovnika. U izboru poznatih hrvatskih novina, Večernjeg lista, Koprivnica je proglašena najboljom turističkom destinacijom kontinentalne Hrvatske za 2019. godinu, a razlog tomu su ponajviše njene znamenitosti.

Koprivnica je uvijek imala burnu povijest, ali je velik dio nje uspio ostati očuvan i do danas. Upravo te gradske znamenitosti privlače sve više posjetitelja i turista iz godine u godinu pa popularnost ovog mjesta konstantno raste. Iako je cijela stara jezgra grada prekrasna znamenitost u svojoj cijelosti, vrijedi istaknuti neke pojedinačne znamenitosti koje se ističu.

Župna crkva svetog Nikole

Župna crkva svetog Nikole smjestila se unutar nekadašnje vojne utvrde, a izgrađena je na temeljima srednjovjekovne franjevačke crkve. U svom današnjem obliku je izgrađena još davne 1657., a morala je biti preuređena. Temeljito je renovirana 1892. godine. Sredinom 18. stoljeća, uz samu crkvu je izgrađen i župni dvor, a on je građen u baroknom stilu. Na jednom zidu crkve uklesan je rijetki renesansni nadgrobni spomenik koji datira iz davne 1608. godine.

Crkva svetog Antuna Padovanskog

Uz crkve svetog Antuna Padovanskog nalazi se i franjevački samostan te zajedno pružaju odličan uvid u povijest franjevaca na ovom prostoru. Naime, franjevci su na područje Koprivnice došli još u 1290. godini. Samostan je izgrađen 1685. godine u baroknom stilu nakon desetogodišnje gradnje. Barokni stil prevladava i u crkvi, a najviše se ističe barokna kapela svetog Salvadora koja je naknadno zazidana.

Stara gradska vijećnica

Stara gradska vijećnica već dugo ne služi svrsi koju je prvobitno imala pa je tako kroz povijest bila i sud, a danas je Muzej grada Koprivnice. Izgrađena je nakon velikog požara 1736. godine. Današnji muzej ima nekoliko velikih zbirki od kojih se najviše ističu arheološka te etnografska. U okviru muzeja, preko puta stare vijećnice se nalazi građanska kuća Malančec. Nju je izgradio arhitekt Carnelutti krajem 19. stoljeća. U njoj se danas nalazi izuzetno bogata zbirka građanskog namještaja.

Gradska palača

Kod crkve svetog Nikole nalazi se nekoliko baroknih kuća i palača, a najistaknutija od njih je gradska palača. Procjenjuje se da je izgrađena 1765. godine. Na ovoj je lokaciji osnovan muzej, a pred ulaznim vratima je uklesan grb grada Koprivnice. Ostale kuće na ovoj lokaciji ipak su nešto novije, iako još uvijek poprilično stare. Izgrađene su negdje krajem 19. i početkom 20. stoljeća.

Gradski park

U 1875. godini je brojna židovska zajednica grada Koprivnice podigla ovu svoju bogomolju, a ona je obnovljena 1937. godine. Nalazi se nasuprot glavnom trgu pred kojeg je na opkopima i bedemima uređen gradski park. Začetak ovog parka seže još u 1856. godinu, a najveće zasluge u njegovom oblikovanju nosi Dragutin Ruhl. Ruhl je bio vrtlar koji je na parku radio krajem 19. stoljeća. Koprivnički park danas spada u neke od najljepših parkova sjeverne Hrvatske.

Ostale znamenitosti

Od ostalih povijesnih znamenitosti vrijedi još izdvojiti i staru gradsku bolnicu izgrađenu u drugoj polovici 19. stoljeća te kapelu svetog Florijana koja se nalazi u njenoj neposrednoj blizini, a izgrađena je 1892. godine. Također, Koprivnica se može pohvaliti i predivnom starom kapelom Žalosne Majke Božje od Grantula koja datira iz davne 1737. godine.