Zagreb – znamenitosti glavnog grada

Kao što i sam naslov kaže, a i čitatelj vjerojatno zna, Zagreb je glavni grad Republike Hrvatske i grad s najviše stanovnika. Radi se o brojci od oko 800 tisuća ljudi. Gledajući šire područje grada, taj broj prelazi i milijun. Kao najveći grad države, Zagreb je ujedno i kulturno, znanstveno, gospodarsko te upravno središte Hrvatske. Klima u gradu Zagrebu je umjereno kontinentalna.

Povijest

Jedna od priča koje su izuzetno popularne, a govore o postanku Zagreba i kako su Manduševac i Zagreb dobili ime kaže kako je stari ban koji je tada obitavao na tom prostoru, umoran i žedan naredio djevojci pod imenom Manda da mu donese vode s izvora. Njegove riječi po predaji bile su: “Mando dušo, zagrebi vode!”, pa je tako mjesto tog izvora danas poznato kao fontana Manduševac, a grad kao Zagreb.

S druge strane, ono što je poznato i dokazano je da je Zagreb 1242. godine, Zlatnom bulom kralja Bele IV. postao slobodan kraljevski grad, a u pisanim se dokumentima kao glavni grad Hrvatske spominje prvi put 1557. godine. 7. rujna 1850. godine, naselja Kaptol, Gradec i Vlaška Ves ujedinila su se i zajedno činila grad Zagreb. Što se novije povijesti tiče, 25. lipnja 1991. godine, Sabor Republike Hrvatske proglasio je neovisnost i suverenitet Republike Hrvatske, Zagreb je tako postao glavni grad.

Znamenitosti Zagreba

Iako nije riječ o gradu koji se nalazi na jadranskoj obali i ne može ponuditi ono što mogu naši primorski gradovi, Zagreb je itekako veliko turističko središte i prepun je različitih znamenitosti. Štoviše, brojka istih je zavidna pa ćemo tako pokušati istaknuti samo one važnije koje nikako nitko ne smije propustiti posjetiti ako se nalazi u Zagrebu turistički ili ima viška vremena za razgledavanje.

Trg bana Josipa Jelačića

Trg bana Josipa Jelačića do 1990. godine zvao se Trg Republike, a sada je posvećen najpoznatijem hrvatskom banu. Njemu u čast postavljen je i veliki kip Jelačića na konju. Zanimljivo, ova lokacija nije oduvijek bila dio grada već je bila prazna livada ispod zidina Kaptola i Gradeca. Na istočnoj strani trga nalazi se i ranije spomenuta fontana Manduševac koja predstavlja izvor iz kojeg je po legendi djevojka Manda zagrabila vodu. Ovaj trg je najdraže okupljalište Zagrepčana, a na njemu se održavaju razni koncerti, proslave kao i dočeci hrvatskih sportaša koji su ostvarili neke zapaženije uspjehe na svjetskoj i europskoj sceni.

Crkva svetog Marka

Crkva svetog Marka vjerojatno je najpoznatija crkva u Hrvatskoj, ponajviše zbog svog krova. Na krovu se nalaze dva velika grba: grb grada Zagreba i grb Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije. Ova crkva spominje se u popisu župnih crkava u Kaptolskom statutu još iz 1334. godine. Izgrađena je negdje u 13. stoljeću, a od te prve faze gradnje sačuvana je baza zvonika i jedan prozor na južnoj strani crkve. Crkva je bila temeljito obnavljana u 19. stoljeću i početkom 20. stoljeća. Danas je jako popularna znamenitost kod posjetioca i turista iz svih dijelova svijeta.

Zagrebačka katedrala

Zagrebačka katedrala najveća je hrvatska sakralna građevina, a tornjevi ove poznate katedrale visoki su i preko stotinu metara. Ona je ujedno i jedna od najvrjednijih znamenitosti u čitavoj zemlji. 1094. godine kralj Ladislav je osnovao zagrebačku biskupiju, a nedugo nakon njegove smrti započeta je gradnja katedrale. Gradnja je završena 1217. godine. 1880. se desio razoran potres u Zagrebu koji je uništio neke dijelove katedrale, ali je ona temeljito obnovljena u neogotičkom stilu i prepoznatljiva izgledom kakav je zadržala i do danas.

Uspinjača

Zagrebačka uspinjača povezuje Donji i Gornji grad, a u svojoj prošlosti imala je puno veći značaj nego što je to danas. Danas je najčešće sredstvo prijevoza za posjetioce i turiste. Pruga na kojoj operira uspinjača duga je samo 66 metara i to je čini najkraćom uspinjačom na svijetu.

Park Maksimir

Maksimirski park je najstariji park u Hrvatskoj, a nosi ime po Maksimilijanu Vrhovcu koji je bio zagrebački biskup. Njegova važnost je ponajviše bitna zbog života raznih biljnih i životinjskih vrsta. Park je predivno mjesto za šetnju i opuštanje, a na svježem zraku, daleko od gužve kakva prevladava gradom, uživat će svatko. Tu se mogu pronaći i aktivnosti za najmlađe, kao primjerice zoološki vrt koji je u sklopu parka. Djeca u njemu, između ostalog, smiju i hraniti neke od životinja i to bi im sasvim sigurno bio doživljaj koji nikad neće zaboraviti.

Zrinjevac

Službeno ime ovog trga zapravo je Trg Nikole Šubića Zrinskog, ali u narodu je poznat od milja kao Zrinjevac. Trg krasi lijepi perivoj i posjetiti ovu lokaciju nikako neće biti bačeno vrijeme, pogotovo ako se na trgu održava neka od zabavnih, kulturnih i drugih aktivnosti.

Kamenita vrata

Kamenita vrata jedina su sačuvana vrata nekadašnjeg Gradeca jer su sva ostala srušena u 19. stoljeću. Izgrađena su negdje u 13. stoljeću, ali današnji oblik su dobila u 18. kada su obnovljena. Glavna svrha im je bila obrana Gradeca jer su bila dio jedne veće utvrde. Sama vrata su četverokutnog oblika, s prilazom u svom prizemlju. Često su spominjan motiv nekih od poznatih pisaca i pjesnika, a vjerojatno najpoznatiji spomen ove znamenitosti bio je u romanu Augusta Šenoe – Zlatarevo zlato.

Hrvatsko narodno kazalište

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu imalo je veliku ulogu u povijesti, ne samo zagrebačke, već i hrvatske kulture. S radom je započelo 1860. godine, a zgrada koja danas predstavlja ovu ustanovu izgrađena je 1895. godine. Radi se o prekrasnoj neobaroknoj građevini koja, iako zapravo u svojoj unutrašnjosti skriva razne predstave i priredbe koje su i više nego zanimljive, izvana također pruža ljepotu vrijednu svakog divljenja.

Medvednica

Medvednica ili Zagrebačka gora je planina koja se nalazi sjeverno od Zagreba. Najviši vrh ove planine iznosi 1033 metra i nosi ime Sljeme. Medvednica je još jedno mjesto daleko od samog grada koje pruža mir, tišinu i divnu prirodu. Uz to, pogled s planine vrijedan je divljenja. Do Sljemena se može doći automobilom, ali i pješice. Naravno, Sljeme je posljednjih godina postalo svjetski poznato zbog skijaških natjecanja u muškoj i ženskoj konkurenciji koja okupljaju najbolje skijaše i skijašice. Također, na Medvednici postoji i crkva Majke Božje Sljemenske Kraljice Hrvata koja još jedno mjesto vrijedno posjeta.

Jarun

Jarun je jezero koja ponajprije najčešće okuplja sportaše i rekreativce koji u slobodno vrijeme možda vole trčati, rolati ili se provozati na svom biciklu. Na ovom jezeru postoje i lijepo uređene plaže na kojima u ljetnim mjesecima svi mogu uživati. Uz sportske aktivnosti, na Jarunu se ljudi mogu i opustiti, a turisti i posjetioci ovjekovječiti svoj posjet fotografijama i uspomenama.