Varaždin – znamenitosti hrvatskog baroknog grada

Varaždin je hrvatski grad koji se nalazi na sjeveru zemlje i glavno je povijesno, kulturno, obrazovno, gospodarsko, sportsko i turističko središte Varaždinske županije. Pod grad Varaždin spada i još devet naselja, a sveukupni broj stanovnika svih naselja je oko 47 tisuća.

U 17. i 18. stoljeću, Varaždin se promaknuo u najznačajniji grad kontinentalne Hrvatske po ekonomskoj i kulturnoj snazi. Teško je reći da je ikoji grad u našoj zemlji toliko jako obilježilo jedno povijesno razdoblje kao što je to bio barok za Varaždin. Ovaj grad u narodu je baš zato još poznat i pod nadimkom “barokni grad” jer se uistinu radi o baroknoj prijestolnici u Hrvatskoj.

Znamenitosti

Upravo sve prethodno napisano vodi do zaključka kako u Varaždinu mora postojati veći broj znamenitosti koje turisti posjećuju. To zapravo i jest slučaj pa je tako Varaždin jedna vrlo važna hrvatska turistička lokacija koja iz godine u godinu bilježi sjajne brojke kada je o posjetama turista riječ.

Gradska vijećnica

Gradska vijećnica Varaždina uz Stari grad je najpoznatija znamenitost. Riječ je o kamenoj kući koja se nalazi na glavnom gradskom trgu, a 1523. godine je poklonjena gradu kako bi bila vijećnica. Poklonio ju je Juraj Brandenburški koji je bio njemački grof. Budući da tih svojih gotovo petsto godina nije mijenjala svoju namjenu te je i dalje vijećnica, riječ je o apsolutno jednoj od najstarijih vijećnica u cijeloj Europi. Vijećnicu je zahvatio veliki požar koji se desio u Varaždinu 1776. godine, ali 1793. ipak je obnovljena i vraćen joj je prvobitni sjaj.

Kula s lančanim mostom

Ova kula dio je Starog grada, a u narodu je još poznata i pod imenom “Kula stražarnica” upravo zbog svoje prvobitne namjene. Građena je u renesansnom stilu negdje u drugoj polovici 16. stoljeća. Fascinantno je da je uspjela u cijelosti preživjeti do danas iako se radi zapravo o obrambenoj građevini. Sada, u vremenu mira ipak ima nešto ljepšu namjenu, a to je biti predivna znamenitost koju vrlo rado posjećuju svi željni razgledavanja.

Varaždinska katedrala

Punim imenom poznata i kao Varaždinska katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, ova je katedrala jedna od najznačajnijih ranobaroknih sakralnih građevina u Hrvatskoj. Izgradili su je isusovci u periodu od 1642. do 1646. godine. Kroz svoje postojanje, više puta je renovirana i dorađivana, a zadnji puta je to bilo od 1982. do 1995. godine kada je upotpunjen njezin današnji izgled. I dalje se koristi u iste svrhe kao što se koristila pa tako osim razgledanja svatko ima priliku i otići na jednu od misa koje se održavaju redovno.

Varaždinsko groblje

Prava je rijetkost da se na popisu znamenitosti nekog od gradova nađe groblje, ali ovo varaždinsko doista je izuzetak. Zbog svoje ljepote, groblje u Varaždinu je već više puta spominjano kao možda i najljepše groblje u Europi. Radi se o izuzetnom spoju lijepo uređenog parka i umjetničkih spomenika. Groblje tako pruža uistinu jednu atmosferu mira, intimnosti i spokoja.

Hrvatsko narodno kazalište

Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu izgrađeno je 1873. godine po projektu arhitekta Hermanna Gottlieba Helmera iz Beča. Iako je kazalište izgrađeno te godine, varaždinska umjetnička scena je postojala još i puno ranije. Neki od najpoznatijih hrvatskih glumaca svoje su karijere zapravo počeli u ovom kazalištu i prava je čast i zadovoljstvo posjetiti ovu predivnu varaždinsku znamenitost.

Razne palače

Varaždin bi bez ikakvih problema mogao imati i nadimak “grad palača”. Za one koji vole taj tip povijesnih građevina, Varaždin će biti raj na Zemlji. Teško ih je uistinu i nabrojati, a još teže odrediti koja je od njih najljepša i od najvećeg značaja za varaždinsku povijest. Ako je stvarno nekome želja i strast razgledavanje starih građevina kao što su palače, birati može između ovih:

 • Palača Drašković
 • Palača Erdödy
 • Palača Herczer
 • Palača Keglević
 • Palača Nitzky
 • Palača Oršić
 • Palača Patačić
 • Palača Patačić (Franjevački Trg)
 • Palača Patačić – Puttar
 • Palača Prassinsky – Sermage
 • Palača Tomassi
 • Palača Varaždinske županije
 • Palača Zagrebačkog Kaptola
 • Palača Zakmardy

Jedan uistinu bogat popis koji je jednostavno nemoguće proći u dan-dva ako netko želi posjetiti sva nabrojana mjesta. No, malo-pomalo i to bi mogla biti jedna stvarno divna avantura.