Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Sjeverozapadna i središnja Hrvatska

Krasno – polje čije ime govori sve o njemu

Krasno polje zapravo je selo, a nalazi se na obroncima Velebita. Prvo veće mjesto u okolici Krasnog polja je grad Senj. Najpoznatije je po tome što je upravo ovo selo sjedište Nacionalnog parka Sjeverni Velebit pa tako, iako u selu živi tek 500-tinjak stanovnika, kroz njega zbog nacionalnog parka godišnje prođe više tisuća turista i planinara. Puno impresivnija brojka od gotovo 100 tisuća posjetitelja, u ovo selo dolazi iz vjerskih razloga.

Nacionalni park Sjeverni Velebit

Ovaj hrvatski nacionalni park taj je status stekao 9. lipnja 1999. godine, a 18 godina kasnije, 17. srpnja 2017. godine, upisan je i na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine. Zbog svog jedinstvenog geografskog položaja, Sjeverni Velebit je pod izravnim utjecajem čak tri klime: Mediteranske, kontinentalne i alpske. Unutar nacionalnog parka nalazi se neke od predivnih atrakcija kao što su:

  • Strogi rezervati Hajdučki i Rožanski kukovi
  • Lukina jama (jedna od najdubljih na svijetu)
  • Botanički rezervat Visibaba
  • Šumski rezervat Borov vrh
  • Botanički rezervat Zavižan-Balinovac-Velika kosa
  • Velebitski botanički vrt

Budući da je park omiljeno odredište planinara, postoji čitavi niz planinarskih staza, a daleko najpoznatija je Premužićeva staza. Staza je to dugačka čak 57 kilometara, a svojih prvih 16 kilometara prolazi kroz Nacionalni park Sjeverni Velebit. Staza nema nekih strmina i slično i poprilično je ugodna za šetnju pa je tako mogu koristiti i posjetitelji koji nisu navikli na planinarenje. Unatoč tome, ipak se treba dobro pripremiti za njezin obilazak pa nije preporučljivo upuštati se u tu avanturu bez opreme jer za prelazak cijele staze treba i do tri dana.

Kuća Velebita u Krasnu glavni je centar za sve posjetitelje Velebita. Radi se o jednom većem prostoru čija je primarna zadaća posjetitelje upoznati sa svim bogatstvima koje nudi ovaj nacionalni park.

Svetište Majke Božje Krasnarske

Nekada je svetište Majke Božje u Krasnom bilo najposjećenije hrvatsko svetište, ali u međuvremenu tu su ulogu preuzela svetišta Marije Bistrica i Trsata. Unatoč tome, ovo je svetište i dalje često posjećeno i impresivne su brojke prolaznika na godišnjoj bazi koje sežu i do 100 tisuća. Priča o Majci Božjoj Krasnarskoj nastala je još u davnom 13. stoljeću, a govori o pastirima kojima se ukazala Majka Božja. Ukazala im se putem cvijeta na jednom panju koji se nalazio uz put kojim su oni prolazili. Impresionirani i začuđeni, ubrali su cvijet i odnijeli ga u obližnju kapelicu. Na njihovo iznenađenje, cvijet je nestao iz kapelice i ponovno se pojavio na panju s kojeg su ga ubrali. Pokušali su ga ubrati o odnijeti u kapelicu još par puta, no rezultat je uvijek bio isti. Na kraju je narod zaključio da je Gospina želja da se na mjestu panja i cvijeta podigne oltar i crkva koja će biti posvećena upravo njoj. Upravo zbog ove priče, velik broj hodočasnika dolazi na ovu lokaciju kako bi pokušao pronaći mir i okrjepu, a neki od njih mogu potvrditi da su to upravo i pronašli.

Ostale atrakcije i smještaj

Osim svega navedenog , postoje tu još poneke atrakcije i mjesta za posjetiti, a najznačajnija od njih svakako su Šumarski muzej Krasno i Šumarska kuća te velik izbor raznih bistroa i konoba. Smještaj svima koji se odluče doći u ovaj kraj ne bi trebalo predstavljati problem naći jer postoji nekolicina pansiona i privatnih smještaja, a svi su modernizirani i mogu biti pronađeni i kontaktirani putem interneta ili broja telefona.

Izvor fotografija:

Možda će vas zanimati

Sjeverozapadna i središnja Hrvatska

Grad Ozalj, koji već više od osam stoljeća ponosno stoji visoko uzdignut na klisuri iznad rijeke Kupe, prekrasna je top destinacija za sve ljubitelje...

Hrvatska

Ako tražite mjesto na kojem ćete odmoriti dušu i uživati u privatnosti koju je danas toliko teško pronaći, Lokve su odlično mjesto za vas....

Svijet

Barcelona je grad koji vas nikada neće ostaviti ravnodušnim, bez obzira posjetite li ga ljeti ili zimi, danju ili noću. Ovaj grad svjetske klase...

Istra

Zmije u mnogim ljudima izazivaju veliki strah, a za pobjeđivanje straha najbolje je znati određene činjenice i imati točne informacije o tome što se...