Krasno – polje čije ime govori sve o njemu

Krasno polje zapravo je selo, a nalazi se na obroncima Velebita. Prvo veće mjesto u okolici Krasnog polja je grad Senj. Najpoznatije je po tome što je upravo ovo selo sjedište Nacionalnog parka Sjeverni Velebit pa tako, iako u selu živi tek 500-tinjak stanovnika, kroz njega zbog nacionalnog parka godišnje prođe više tisuća turista i planinara. Puno impresivnija brojka od gotovo 100 tisuća posjetitelja, u ovo selo dolazi iz vjerskih razloga.

Nacionalni park Sjeverni Velebit

Ovaj hrvatski nacionalni park taj je status stekao 9. lipnja 1999. godine, a 18 godina kasnije, 17. srpnja 2017. godine, upisan je i na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine. Zbog svog jedinstvenog geografskog položaja, Sjeverni Velebit je pod izravnim utjecajem čak tri klime: Mediteranske, kontinentalne i alpske. Unutar nacionalnog parka nalazi se neke od predivnih atrakcija kao što su:

  • Strogi rezervati Hajdučki i Rožanski kukovi
  • Lukina jama (jedna od najdubljih na svijetu)
  • Botanički rezervat Visibaba
  • Šumski rezervat Borov vrh
  • Botanički rezervat Zavižan-Balinovac-Velika kosa
  • Velebitski botanički vrt

Budući da je park omiljeno odredište planinara, postoji čitavi niz planinarskih staza, a daleko najpoznatija je Premužićeva staza. Staza je to dugačka čak 57 kilometara, a svojih prvih 16 kilometara prolazi kroz Nacionalni park Sjeverni Velebit. Staza nema nekih strmina i slično i poprilično je ugodna za šetnju pa je tako mogu koristiti i posjetitelji koji nisu navikli na planinarenje. Unatoč tome, ipak se treba dobro pripremiti za njezin obilazak pa nije preporučljivo upuštati se u tu avanturu bez opreme jer za prelazak cijele staze treba i do tri dana.

Kuća Velebita u Krasnu glavni je centar za sve posjetitelje Velebita. Radi se o jednom većem prostoru čija je primarna zadaća posjetitelje upoznati sa svim bogatstvima koje nudi ovaj nacionalni park.

Svetište Majke Božje Krasnarske

Nekada je svetište Majke Božje u Krasnom bilo najposjećenije hrvatsko svetište, ali u međuvremenu tu su ulogu preuzela svetišta Marije Bistrica i Trsata. Unatoč tome, ovo je svetište i dalje često posjećeno i impresivne su brojke prolaznika na godišnjoj bazi koje sežu i do 100 tisuća. Priča o Majci Božjoj Krasnarskoj nastala je još u davnom 13. stoljeću, a govori o pastirima kojima se ukazala Majka Božja. Ukazala im se putem cvijeta na jednom panju koji se nalazio uz put kojim su oni prolazili. Impresionirani i začuđeni, ubrali su cvijet i odnijeli ga u obližnju kapelicu. Na njihovo iznenađenje, cvijet je nestao iz kapelice i ponovno se pojavio na panju s kojeg su ga ubrali. Pokušali su ga ubrati o odnijeti u kapelicu još par puta, no rezultat je uvijek bio isti. Na kraju je narod zaključio da je Gospina želja da se na mjestu panja i cvijeta podigne oltar i crkva koja će biti posvećena upravo njoj. Upravo zbog ove priče, velik broj hodočasnika dolazi na ovu lokaciju kako bi pokušao pronaći mir i okrjepu, a neki od njih mogu potvrditi da su to upravo i pronašli.

Ostale atrakcije i smještaj

Osim svega navedenog , postoje tu još poneke atrakcije i mjesta za posjetiti, a najznačajnija od njih svakako su Šumarski muzej Krasno i Šumarska kuća te velik izbor raznih bistroa i konoba. Smještaj svima koji se odluče doći u ovaj kraj ne bi trebalo predstavljati problem naći jer postoji nekolicina pansiona i privatnih smještaja, a svi su modernizirani i mogu biti pronađeni i kontaktirani putem interneta ili broja telefona.