Pašman – otočka idila zadarskog arhipelaga

Zadarski arhipelag doista nudi pregršt mogućnosti za savršen odmor – a jedna od njih svakako je i otok Pašman. Riječ je o jednoj od onih destinacija za koju su svi čuli, ali su je rijetki posjetili što je izvrsna prilika za dodati novo mjesto na popisu destinacija koje morate posjetiti, jednako kao i uživati u potpuno drukčijem odmoru nego dosad.

Malo o otoku

Površine od 60 km te s čitavih 70 km razvedene obale, Pašman se definitivno ubraja u skupinu većih hrvatskih otoka. S otokom Ugljanom veza mu je most koji se nalazi u prolazu Ždrelac, dok ga od Zadra, odnosno kopna, odjeljuje Pašmanski kanal – koji je mjestimično širok tek 2 kilometra. Zbog svega navedenog, jedan je od otoka koji su najbliže kopnenom dijelu obale.

Blaga i povoljna mediteranska klima omogućila je razvoj izuzetno bogatog svijeta flore i faune, kao i mnogih vrsta aromatičnog i ljekovitog bilja – dok se u podmorju mogu pronaći brojne vrste školjaka i riba karakterističnih za hrvatski Jadran.

Povijest

Naseljavanja na samom otoku počela su još od prapovijesti, dok najraniji spomenici sežu do ranog srednjeg vijeka. Na Pašmanu su pronađeni i mnogobrojni ostaci rimske arhitekture, kao i sačuvani natpisi u kamenu te kovani novac. Naziv Pašman (Postimana) prvi se put spominje u listinama iz 990. godine; srednjovjekovno je ime zabilježeno od strane bizantskog cara Konstantina Porfirogeneta u djelu ”De administrando imperio” – iako je naziv bio grčka riječ ”Katan”, što bi možda i bolje odgovaralo aktualnom nazivu današnjeg mjesta Tkon.

Pojedinačna se mjesta na otoku pojavljuju sljedećim redoslijedom: 950. godine Tkon, 40 godina kasnije Pašman, 1067. Neviđane, da bi zatim, gotovo šest stoljeća kasnije, došao Banj. U međuvremenu su se pojavili i Banj, Dobropoljana, Barotul, Mrljane, Ždrelac te, na koncu, punta Pašman. Otok je prošao burnu povijest pa je tako jedan od njegovih značajnijih spomenika i Pustograd, danas izuzetno značajno arheološko nalazište kraj Tkona, a nekoć sklonište u kojem su se lokalni stanovnici skrivali od napada gusara. Bitan je i samostan Sv. Kuzme i Damjana koji datira iz 12. stoljeća; smješten je na brdu Ćokovac iznad Tkona, a benediktinci su u njemu pohranili fascinantnu kolekciju sakralne umjetnosti. Franjevci su, s druge strane, u 14. stoljeću izabrali mjesto Kraj za podizanje i izgradnju samostana Sv. Dujma.

U nešto kasnijim godinama (točnije, nakon pada Mletačke Republike), Pašman (baš kao i cijela Dalmacija) pada pod vlast Francuske, da bi potom bio pod vlašću Austrije – sve do pada Monarhije. Otok je zapravo tek od 1918. u stalnom sastavu Hrvatske.

Danas se, kao i u starim vremenima, lokalno stanovništvo Pašmana bavi uljarstvom, ribarstvom i zemljoradnjom.

Plaže

Ovaj je otok poznat po raznovrsnim šljunčanim i pješčanim plažama, od kojih je jedna od najljepših upravo u mjestu Mrljane koje je znano i po svojoj maloj močvari koja sadrži ljekovito blato. Tu je i plaža Tratica koja se nalazi u mjestu Kraj; idealna je za obiteljski izlet s djecom, budući da ima potpuno pješčano dno te plitki pješčani prilaz u more. Ima prirodnu hladovinu, ali i betonski dio na kojem ćete se moći sunčati. Ljubitelji odbojke na pijesku također će ovdje pronaći svoju zabavu.

Tu je i Dužica, plaža koju ćete pronaći na putu prema već spomenutom samostanu sv. Duje. Također je odličan izbor za obiteljsko druženje i kupanje, baš kao i izvrsna opcija ako volite duge šetnje uz prekrasno Jadransko more. I ona ima betonirani dio prigodan za sunčanje, ali i pješčano dno.

Na samom ulazu u mjesto Pašman nalazi se i plaža Jasenice, dok je nešto dalje, u idiličnoj mirnoj uvali smještena i Lučina, odlična za dječje igre, obiteljsko kupanje i uživanje u ugostiteljskim objektima koji je okružuju.

Otok ima i nekoliko zahtjevnijih brdskih biciklističkih staza; svakako je preporuka otići i na pješačko-biciklistički izlet na poznato pašmansko brdo Veliki Bokolj. Osim toga, zanimljiv je i Galešnjak, otok ljubavi; ta prekrasna jedinstvena lokacija omogućuje zaljubljenima da provedu neko vrijeme odvojeni od ostatka svijeta na ovom izuzetnom fenomenu prirodno oblikovanim u srce.

Škraping

Iako brojni otoci naše obale zamru tijekom zime, na Pašmanu se u ožujku održava zanimljiva tradicija za sve ljude zainteresirane za nešto više od samog sunčanja i kupanja – škraping. Riječ je o aktivnosti koja uključuje trčanje i hodanje po strmim i oštrim obalnim stijenama, u kojoj mogu sudjelovati i žene i muškarci.

Ova adrenalinska avantura pravi je hit na Pašmanu već više od desetljeća, točnije od 2006. godine – dok je začetnik atletski stručnjak Josip Tomić. Škraping je s godinama dosegao popularnost čemu svjedoči sve veći broj natjecatelja iz Hrvatske, ali i nekih drugih europskih zemalja. Kako to sve zapravo izgleda? Sudionici već na startu dobiju kartu otoka na kojoj su ucrtane određene kontrolne točke koje bi trebali proći u što manje vremena – dok je samih izazova i više nego dosta. Primjerice, trebaju zaobilaziti ponore, savladati prelaženje oštrih stijena, uvlačiti se u gudure… Ako vam se sve ovo čini poprilično strašno, dobra je vijest da su aktivnosti koje donosi škraping podijeljene u 4 različite kategorije – tako da svatko može odabrati onu primjerenu vlastitoj fizičkoj spremi. Primjerice, iskusni sportaši moći će se dokazati na maratonu dužine 45 kilometara, dok rekreativci imaju 25 kilometara.

Nakon utrke svi se sudionici susreću na večeri i zabavnom programu gdje slijede druženje, proglašenje pobjednika i dodjela nagrada.

Ako baš i niste preveliki ljubitelj adrenalinskih sportova (čak ni u njihovoj blažoj varijanti), možete uživati i na Sajmu otočnih proizvoda, gdje svoju ponudu predstavi više od 40 različitih izlagača. Tu je, naravno, i bogata gastronomska ponuda koja uključuje tradicionalnu pašticadu, dalmatinski pršut sušen na buri, ukusnu hobotnicu ispod peke ili, pak, pečenu janjetinu.

Zaključak

Otok Pašman nosi i svoju romantičnu stranu; na njegovoj južnoj obali naći ćete kamene kućice utonule u stare maslinike, u kojima su prijašnji vlasnici boravili isključivo u doba kad bi se brale masline. Kilometrima su udaljene od prvih naselja i jednostavno savršene za punjenje baterija i odmor od užurbanog ritma modernog svijeta. Osim toga i uz navedene popularnije plaže, otok skriva još pregršt tajnih plaža gdje ćete moći uživati u mirnoj i opuštajućoj atmosferi netaknute prirode.