Zašto trebate posjetiti Prokljansko jezero? 10 zanimljivosti

Prokljansko jezero, jedno od najljepših jezera u Šibensko-kninskoj županiji i drugo po veličini u Hrvatskoj, nalazi se u blizini još jednog dragulja hrvatske baštine, Nacionalnog parka Krka, ali nije toliko poznato bez obzira na svoju veličinu i ljepotu. 

Smjestilo se u donjem dijelu rijeke Krke, na prostoru između Šibenika, jednog od najstarijih samorodnih gradova u Hrvatskoj, te Skradina, gradića koji je već dugi niz omiljena nautička destinacija mnogim ljubiteljima mora i nautike. Od Skradina je udaljeno tek 4 kilometra pa je uistinu šteta zaobići ovu prekrasnu prirodnu atrakciju.

Zaštićeno je od davne 1968. godine, kada je krajobraz Krke prepoznat kao prostor od velike vrijednosti. Zbog toga se i mještani u blizini jezera ponašaju vrlo oprezno, a turistima se uvijek daju smjernice.

Prokljansko jezero nije obično jezero već uistinu pravi prirodni fenomen i to ne samo zbog svoje ljepote i raznolikosti flore i faune, već i zbog svoje posebnosti vezane uz smještaj i vodu.

Naime, Prokljansko jezero je kriptodepresija i od ostalih okolnih jezera se razlikuje po činjenici da se njegovo dno nalazi ispod razine mora, a površina se nalazi iznad razine mora. To nas dovodi do pravog fenomena ovog jezera. 

Upravo zbog ovih osebujnosti vezanih uz razinu mora, voda u Prokljanskom jezeru je vrlo posebna: ona je u donjim dijelovima jezera slana, a sve bliže površini voda postaje boćata i slatka. Ovaj rijetki fenomen miješanja vode stvara poseban okoliš i uvjete života za posebno važne primjerke flore i faune.

Prokljansko jezero – znamenitosti i osobine

Prokljansko jezero, veličine 11,5 km2, okruženo je predivnom prirodom i primorskim gradićima kao što su Skradin, Zaton i Bilice. Jezero je bogato vodom koju mu donose rijeke Krka i Guduća, a ona dalje putuje Prokljanskim kanalom i ulijeva se u Jadransko more u blizini grada Šibenika.

Sa samo 2 do 4 metra dubine najsjeverniji i najjužniji dijelovi jezera znatno su niži od ostatka jezera koje je u svom središnjem dijelu duboko do čak 25 metara. Dubina tj. plitkoća jezera mijenja se i ovisno o plimi koja djeluje na jezero, pa ono može biti pliće ili dublje, ovisno o tome kako se kreće morska voda. 

Na jezeru se nalazi i mali otočić Stipanac, koji svoje ime duguje Sv. Stjepanu i crkvici koja je nosila njegovo ime, a koja se nalazila na ovom šarmantnom otočiću. Na otoku u sjevernom dijelu Prukljana još se i danas nalaze ostaci antičke crkvice, a za vrijeme oseke nazire se i put kojim se u rimsko doba stizalo na Stipanac.

Na sjeveroistočnom rubu jezera nalazi se početak kanala koji ovo jezero spaja s gradom Skradinom, poznatim kao najstarije naselje u ovoj županiji. Ako ste ljubitelji povijesti i zanimljivosti, Skradin je svakako dobra opcija.

skradin
FOTO: SHUTTERSTOCK

U blizini se nalazi još jedan kanal, ali manji, a taj označava mjesto na kojem se mala rijeka Guduća ulijeva u njega. On je posebno zaštićen kao mjesto mrijesta i u njemu je zabranjena bilo kakva vrsta ribolova. 

Najveći kanal je onaj kroz koji se jezero ulijeva u more, a zove se Prokljanski kanal. On je mnogo dublji od jezera, a najveća izmjerena dubina iznosi dubokih 36 metara.  Ovaj je kanal poseban jer se u njemu nalazi uzgajalište orada i brancina, te nekoliko uzgajališta dagnji.

S obzirom na to da je Prokljansko jezero za ribolov otvoreno cijele godine vrlo je popularna destinacija za profesionalne ribare, amatere i turiste. Prokljansko jezero je nekada bilo jako poznato po ribolovnom bogatstvu, ali situacija je danas drugačija.

Danas nažalost nije tako, a sve zbog pretjeranog izlova mrežama potegačama i koćaricama. S obzirom na to da je Prokljansko jezero vrlo važno mrijestilište brojnih riba, stanovnici okolnih mjesta, osobito Bilica, smatraju da će pretjerani izlov dovesti do gubitka nekih autohtonih vrsta, a osobito je opasno to što se vadi nedovoljno narasla riba.

Mještani u blizini Prokljanskog jezera inzistiraju da se ovdje lovi samo tradicionalnim alatima kako bi ovaj maritimno bogat kraj ostao takav i narednih godina, a njihov zahtjev još nije odobren od strane ministarstva.

Prokljansko jezero – mjesto za odmor i zabavu

Prokljansko jezero je predivno mjesto za obilazak i uživanje u prirodi, a osim toga se može uživati i u nekim posebnim manifestacijama, od kojih se jedna izdvaja po popularnosti. Mnogi misle da ovo jezero nije zanimljivo djeci, ali sigurni smo da će i oni koji traže aktivne odmore biti vrlo zadovoljni ovim izletištem.

„Prukljanski gušti“ su zanimljiva manifestacija koja se već dugi niz godina odvija u ovim krajevima, a centar događanja je plaža Pionir. Nekoliko tisuća posjetitelja navrati do ove plaže kako bi uživali u raznim sportskim igrama i zabavnom sadržaju te razmjeni doživljaja, osobito onih vezanih uz ovaj kraj.

„Prukljanski gušti” svake godine privuku sve veći broj posjetitelja, a u njemu redovno sudjeluju mještani mjesta oko jezera: Zatona, Bilica, Skradina i Raslina.

Prokljansko jezero – 10 zanimljivosti 

Prokljansko jezero krase mnoge osobitosti, ali i zanimljivosti koje će zaintrigirati njegove posjetitelje. Neke su već poznate, ali neke znaju samo lokalni stanovnici, koji se iznimno ponose ovim jezerom koje je sve osim klasičnog slatkovodnog jezera.

1. Prokljansko jezero ima miješanu vodu

Zbog razlike u razinama mora u jezeru se miješaju slana i slatka voda. Pri dnu se nalazi slanija voda, na površini slatka, a tu je naravno i boćata voda. Ipak, u jezeru žive samo morske životinje i nema slatkovodne ribe. Razlog je osjetljivost slatkovodnih riba na sol, a situacija je takva gotovo svugdje gdje je voda slatko-slana, a ne samo u Prokljanskom jezeru.

2. Prokljansko jezero zapravo se zove Prukljansko

Stanovnici okolnih područja tvrde da pravi naziv mjesta nije Prokljan već Prukljan i to će naglasiti prvom prilikom.

3. Prukljansko more

Oni su također pokrenuli i peticiju promjene naziva Prokljansko jezero u Prukljansko more jer je salinitet vode u jezeru veći nego udio slatke i boćate vode pa smatraju da ga se treba tako onda i nazvati.

prokljansko jezero
FOTO: SHUTTERSTOCK

4. Otočić Stipanac i Rimljani

Otočić Stipanac zanimljiv je otočić na Prokljanskom jezeru koji je u davno doba bio povezan s kopnom preko antičkog nasipa koji se može nazrijeti kroz jezero u vrijeme kada je velika oseka. Na njemu se nalaze i ostaci antičke crkvice nazvane po istoimenom svecu.

5. Legenda o Gavanovim dvorima

Uz otočić Stipanac vezana je i legenda o Gavanu i Gavanuši. Ona kaže da su na Gavanovim dvorima živjeli Gavan i njegova žena Gavanuša koja je u vrijeme proslave Uskrsa ponizila prosjaka tako što mu je suhu koricu kruha dodala nogom ispod stola. 

Gavanuša nije znala da je prosjak zapravo prerušeni anđeo koji ju je zbog njenog djela kaznio tako što je potopio njene dvore, a s njima i čitavu obitelj, osim djeteta kojeg je uspjela spasiti neka djevojka Liburnijka.

Ipak, niti ona nije uspjela spasiti dijete koje joj je negdje kod Guduče ispalo iz zagrljaja, a čim je palo na tlo na tom se mjestu stvorilo jezero i progutalo dijete. 

Čitav tragičan događaj je gledao pastir koji je utješio djevojku rekavši kako više nema tiranina Gavana, ali i da će se dijete vratiti u svijet živih kada ljudi postanu dobri. 

Legenda dalje kaže da su ovaj pastir i djevojka osnovali grad Skradin, a sve verzije ove legende možete čuti od starijih, lokalnih mještana koji su vrlo pričljivi.

6. Prokljansko jezero i ornitologija

Prokljansko jezero jako je važno i s ornitološke strane, a do danas je na njemu otkriveno preko 150 vrsti ptica. 

Svake se godine na jezeru odvija tradicionalno prstenovanje ptica, na kojem se može naučiti mnogo toga o vrstama koje ovdje žive, a zainteresirani mogu i sami prstenovati ptice. 

7. Prokljanski kanal i pedoče

Pedoče ili dagnje koje se uzgajaju u Prokljanskom kanalu su na jako dobrom glasu među kuharima i gurmanima jer imaju iznimno jak i privlačan okus zahvaljujući miješanju slatke i slane vode.

Ali u ovom slučaju to može biti i veliki minus jer porast slatke vode uzrokovan velikom količinom padalina može uzrokovati pomor dagnji. 

prukljansko jezero
FOTO: MIRANDA TRKLJA, TZ-BILICE.HR

8. Prokljansko jezero i ribiči

Ribiči jako vole pecanje na ovom jezeru: jezero je bogato ribom, priroda je prekrasna, a nikada ne možete znati hoćete li uloviti neku morsku životinju, možda naići na glavatu želvu ili čak dobrog dupina. Snimku dupina koji se igra u Prokljanskom jezeru, ali i slike glavate želve možete pronaći na stranicama uzgajatelja riba.

9. Prukljanski gušti

Posebna zabavna manifestacija odvija se svakog ljeta, a redovno mijenja i svoj slogan. Jedan od najboljih primjera bio je slogan „Gdje Krka more ljubi“. Posljednji susret pratilo je čak 10 tisuća ljudi. 

U Prukljanske igre uključeno je i natjecanje u raznim disciplinama, a evo o kojima je riječ. Osim klasičnih disciplina poput plivanja i veslanja ovdje se natječu i u nekim staronarodskim igrama. 

Šijavica je jedan od starijih igara za dva igrača, u kojoj igrači istovremeno pokazuju ispružene prste i pogađaju ukupan zbroj prstiju.

Balote ili boćanje je tradicionalni dalmatinski sport u kojem igrač  boću kuglastog oblika mora baciti što bliže bulinu, manjoj crvenoj ili bijeloj lopti.

Trešeta je kartaška igra podrijetlom iz Italije koja je također vrlo popularna u Dalmaciji, a postoje mnoge varijante.

10. Kajakarenje

Prokljansko jezero je idealno za kajakarenje pa se mnogi ljubitelji kajaka ovim putem spuštaju do grada Šibenika. Samo oprezno, s obzirom na to da na ovo jezero redovito stižu i kupači. Ako vas zanimaju i druge destinacije za kupanje u okolici Šibenika, svakako posjetite Jadriju ili Vodice.