Visovac – 1 atrakcija, a beskonačna divota

Visovac turistima nije jako poznato mjesto, ali za sve one koji vode život u vjeri ili koji vole ostaviti stres iza sebe i pobjeći od užurbanog načina života na neko mirno mjesto znat će cijeniti Visovac. Ovaj otočić koji se nalazi na jezeru istog imena nalazi se u srcu Nacionalnog parka Krka, u jedinstvenom prirodnom okruženju bogate zelene flore i prekrasnog vodenog plavetnila.

Visovac je iznimno malen otok na kojeg se smjestio jedinstveni samostan franjevačkog reda koji se već stoljećima diči svojom titulom oaze mira. Upoznajte ovo posebno mjesto i otkrijte novu vrstu odmora koja krijepi i tijelo i duh. Ako vam se ovaj otočić svidi, možda vam se svidi i Lokrum! Svakako nastavite čitati kako biste otkrili nešto više o ovom sitnom, ali divnom otoku koji je pravi skriveni dragulj!

Visovac i Nacionalni park Krka 

Nacionalni park Krka jedan je od najljepših parkova Hrvatske koji plijeni svojom ljepotom, biološkom raznolikosti i veličanstvenim slapovima koji su ga proslavili. Visovac se smjestio u središte Visovačkog jezera koje je nastalo utjecajem rijeke Krke i to između dva najpoznatija slapa u parku: Skradinskog Buka i Roškog slapa. Općenito je ovaj dio Hrvatske vrlo poseban što se tiče geoloških obilježja pa se u blizini možete uputiti na još neke divne destinacije!

Visovac nije običan otok; ovo je otok kojeg su predano uređivali i o kojem se brinu franjevci koji su od njega stvorili pravi komadić raja na zemlji. Legend o imenu otočića uključuje upravo franjevce, ali na vrlo žalostan način: legenda kaže da se Visovac ranije nazivao Bijela stijena te da je svoje današnje ime dobio po franjevcima koje su Turci u svom ratnom pohodu objesili.

Visovac
FOTO: UNSPLASH

Prvo spominjanje ovog otočića bilo je 1400. godine, a prva snimka otoka nastala je krajem 19. stoljeća i na njoj se vidi više malih kućica i zgrada koje su franjevci kasnije preuredili. Upravo su se zbog njihovog predanog rada na ovom mjestu uzdigli visoki i gusti borovi te mnogobrojne druge vrste biljaka o kojima se oni godinama brinu. Riječ je o gotovo 150 biljnih vrsta, a polovicu od njih uzgajaju franjevci. Osim toga, na otočiću se nalaze i mnoge životinjske vrste od kojih su paunovi i kornjače najzanimljiviji posjetiteljima.

Visovački samostan – kulturno bogatstvo Hrvatske

Visovački samostan od iznimne je važnosti za hrvatsku baštinu jer je riječ o vrlo starom zdanju kojeg su 1445. izgradili pustinjaci iz reda Sv. Augustina koji su nastanili otočić. Mali samostan Majke od Milosti i crkvica gotičkog izgleda posvećena Sv. Pavlu bili su mali, ali značajni u to doba. Svejedno se radi o prekrasnim građevinama koje je jako lijepo vidjeti, a cijela panorama izgleda kao bajka kad vidite kako su građevine okružene modrom vodom. Kao da ste ušli u neki potpuno novi svijet!

Visovac
FOTO: UNSPLASH

Nakon pavlina otočić u 15. stoljeću naseljuju franjevci koji su ostali na otoku sve do današnjeg dana. Tijekom vremena otočić je napredovao, a samostan i crkva rasli. Na Visovcu, u franjevačkom samostanu, se nalazi i knjižnica s iznimno vrijednim knjigama, inkunabulama koje datiraju u 15. stoljeće te raznim vrijednim spisima. U njemu se nalazi i muzej otvoren za posjetitelje u kojem se nalazi vrijedna zbirka arheoloških predmeta i crkvenih halja koje sežu daleko u prošlost.

Do Visovca se može doći brodskim linijama Nacionalnog parka Krka, a s obzirom na to da se tamo svake nedjelje održava misa možete izabrati posjetiti ga upravo na taj dan, kada je prijevoz do otočića i besplatan. Dakle, ovo bi možda bilo idealno vrijeme da se zaputite na izlet na ovaj otočić! Iako vam se čini kao da nećete imati što za pogledati, vjerujte nam da ćete se svakako zabaviti i odmoriti na jedan poseban način!