Koji je najmanji otok u Hrvatskoj od preko 1200 otočića?

Ošljak, najmanji otok u Hrvatskoj, izdvojio se od više od 1200 otočića naše obale, a ujedno drži i neslavno prvo mjesto na popisu najmanje naseljenih otoka u Hrvatskoj. Nalazi se u zadarskom kanalu, a površinom zauzima tek 0,332 kilometra kvadratna.

Također nazvan i Lazaret i Calugera, ovaj je otok dom nekoliko desetaka stanovnika, koji su svoje domove izgradili većinom na jednoj strani otoka.

najmanji otok u Hrvatskoj
FOTO: PREKO.HR

Povijesni dokumenti otkrivaju da je ovaj otok bio naseljen još od vremena antike, a njegovo drugo ime Lazaret dali su mu lokalni stanovnici jer je u prošlosti, u 17. stoljeću kada je na ovom području zavladala guba i kuga, na njemu izgrađena bolnica koja je služila za izolaciju i kao utočište oboljelima od ovih opakih bolesti.

Danas je ovaj otok sve osim toga – on je idilično mjesto za odmor u kojem mogu uživati sve generacije. Na otoku se nalazi tek tridesetak stanovnika, a zimi se taj broj prepolovi. Postoji jedna zanimljivost vezana uz stanovnike Ošljaka, a to je da većina njegovih stanovnika nosi isto prezime – Valčić.

Riječ je o članovima mnogobrojne creske obitelji Valčić koji su svoje mjesto pod suncem i mjesto za odmor pronašli upravo ovdje. Dakle, što još čini najmanji otok u Hrvatskoj posebnim?

Najmanji otok u Hrvatskoj s najbujnijom vegetacijom

Izuzetnost flore Ošljaka čini njegova park šuma u kojoj rastu gusti i bujni borovi, čempresi i hrastovi. Uz njih se pružaju i stabla masline te ostala mediteranska vegetacija. Šume se nalaze tik uz obalu pa postoje mnoge prekrasne obale smještene uz čistu vodu koje imaju odličnu hladovinu. Ne postoji čarobnija kombinacija za duge i vruće ljetne dane na plaži.

Park – šuma je zaštićena ne samo radi bujne vegetacije već i zbog toga jer je dom mnogim zaštićenim ptičjim vrstama, ali i nekolicini ugroženih. Ševa krunica, suri orao i morski vranac samo su neki od jedinstvenih životinjskih primjeraka koje su se našle na ovom otoku i njegovoj čarobnoj šumi.

Pitoreskna naselja, lučica i spomenici prošlih vremena

Iako je ovaj otok odličan izbor turističke destinacije za ljubitelje prirode i sve one koji viole pobjeći iz gužve, on je također zanimljiv i za razgledavanje jer se na njemu nalaze neke relikvije iz prošlosti.

Na otoku se nalazi crkvica Sv. Marije koja datira još u 6. stoljeće, ruševine starog mlina izgrađenog u 16. stoljeću te ruševine obitelji Calogera koji su na ovome otoku imali svoj ljetnikovac.

FOTO: PREKO.HR

Jedan dio naselja mnogo je stariji od ostalih što se može odmah primijetiti, a riječ je o desetak kuća koje nazivaju seoska cjelina Valčić, a koji je nastao prije tri stotine godina.

Kao i na mnogim drugim otocima i ovdje se nalazi nezaobilazan bunker iz perioda 2. Svjetskog rata. Još jedna građevina koja je nastala u istom periodu je i vodosabiralište ili „stonovac“, izgrađeno za vrijeme 2. svjetskog rata. Izgradili su ga Talijani koji su okupirali otok, a zanimljivo je da slavina, ili po domaći „špinica“ na cisterni radi još i dan danas.

Još jedna zanimljivost vezana uz najmanji otok u Hrvatskoj je ta da je na njemu zabranjeno korištenje automobila pa se mnogi voze biciklom. Otok ima i svoju pješačku stazu dugu dva kilometra, a za one koji vole vidikovce odličan se nalazi na najvišem vrhu otoka, na 90 metara i pruža prekrasan pogled na okolicu.

Što raditi na Ošljaku?

Mnogi bi pomislili da na najmanjem otoku u Hrvatskoj nema posebnih zanimacija. Osim spomenutih šetnji najmanji otok u Hrvatskoj nudi nekoliko mogućnosti za zabavu i aktivnost. Osobito popularna aktivnost na otoku je ribolov, kojim se bave svi, od najmlađih do najstarijih, od domaćih stanovnika do gostiju.

more
FOTO: UNSPLASH

Tu je i neizostavno ronjenje koje je vrlo popularno jer Ošljak ima iznimno bogato podmorje. Ovdje se nalazi i umjetni riblji greben koji je postavljen s namjerom da se zaštiti i očuva okolno podmorje. Greben je težak čak 8 tona, a napravljen je u obliku piramide, od ekološki prihvatljivih materijala te spušten na dubinu od 35 metara. 

Ako vam se pak ne sviđa ovaj otočić u okolici Zadra poznat kao najmanji otok u Hrvatskoj, možda je bolje da u njegovoj blizini pogledate sve ljepote koje nudi Vransko jezero. Hrvatska obala zaista je puna prirodnih ljepota koje valja pogledati i istražiti, a za svakoga se može naći ponešto interesantno.