Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Dalmacija

Zlatni rat – najpoznatija plaža na Jadranu

Zlatni rat
Foto: Wikipedija

Jedna od omiljenih jadranskih plaža zove se Zlatni rat, nalazi se na otoku Braču i vrlo se često može pronaći na popisu najljepših mediteranskih ili svjetskih plaža. Ova je poznata bračka plaža uistinu prirodni fenomen, a njena neobična ljepota privlači turiste koje dolaze iz zemalja diljem svijeta.

Zbog svog izgleda, popularnosti i ekološkog faktora Zlatni rat je postao jedan od najpoznatijih i najprepoznatljivijih simbola hrvatskog turizma. 

Kako je nastao Zlatni rat na Braču?

Zlatni rat je plaža koja je posebna iz više razloga. Prvi razlog je način na koji je nastala, a koji je uistinu jedinstven. Plaža je nastala posebnim geomorfološkim kretanjima koji nisu jako česti, a u njenom je slučaju riječ o postupnom slaganju kamena koji se spuštao s najvišeg vrha jadranskih otoka, Vidove gore. Na taj je način nastala ova popularna plaža koja se svojim posebnim šiljastim oblikom usijeca u morsko plavetnilo dužinom od gotovo jednog kilometra. 

Sama plaža je oblikovana pod utjecajem raznih prirodnih pojava, a najviše su utjecale morske struje, valovi i vjetar. I dan danas plaža mijenja svoj oblik pod utjecajem vjetra koji je na ovom južnom dijelu otoka Brača prisutan gotovo svih 365 dana u godini što fascinira njene posjetitelje i omogućuje im uživanje u njenim raznolikim oblicima. 

Plaža se nalazi u općini bol, a davne 1965. godine postala je zaštićena geomorfološka plaža i po tome postala jedinstvena u ovom dijelu Europe. 

Zlatni rat – mjesto za opuštanje i uživanje u sportu

Ova bračka plaža ima mnogo toga za ponuditi svojim posjetiteljima, a osim prirodnih atrakcija nudi i mnoštvo raznih sadržaja. Odlična je za kupanje u potpuno prirodnom okruženju, a njeni posjetitelji mogu uživati u kristalno čistom moru i mirisu borova te šumu valova koje stalno podiže povjetarac kojeg svi na Zlatnom ratu toliko vole.

Ljepota Zlatnog rata leži i u odličnim sadržajima koji se nude za sve ljubitelje sporta i adrenalina. Osobito je popularan windsurfing ili jedrenje na dasci jer ova se windsurferska meka može pohvaliti čestim maestralom koji omogućuje nadasve izvrsne uvjete za amatersko jedrenje na dasci kao i profesionalno natjecanje na svjetskoj razini.

Očarat će vas svojom ljepotom

Zlatni rat
Foto: Wikipedija

Nadnaravna ljepota mora okružuje Zlatni rat na vrlo poseban način. Upravo je ova plaža svjetski poznata po nadnaravnoj plavoj boji mora koja okružuje rat u više od pedeset nijansi plave boje, od svijetlo plave nebeske boje do duboke kraljevsko plave. Ne postoji mnogo mjesta na svijetu na kojima se more prelijeva u toliko predivnih tonova, gibajući se pod povjetarcem koji miris mora donosi do vas gdje god stajali.

Ako ste romantični i nadasve volite prirodu i sve njene kreacije možda ćete prilikom svog posjeta Zlatnom ratu naići na legendarni „kamen sreće“. Riječ je o kamenu koji je nastao kao simbioza školjke puža  i kamena i koji je dio stare bolske legende koja govori da će se nalazniku ovog kamena dogoditi lijepe stvari jer kamen nosi sreću. 

Iako se ovakva vrsta „kamena“ može pronaći i na drugim mjestima u svijetu najveća posebnost ovog bračkog oblika je ta što se može pronaći samo na plaži „Zlatni rat“ i nigdje drugdje na otoku.

Možda će vas zanimati

Sjeverozapadna i središnja Hrvatska

Grad Ozalj, koji već više od osam stoljeća ponosno stoji visoko uzdignut na klisuri iznad rijeke Kupe, prekrasna je top destinacija za sve ljubitelje...

Hrvatska

Ako tražite mjesto na kojem ćete odmoriti dušu i uživati u privatnosti koju je danas toliko teško pronaći, Lokve su odlično mjesto za vas....

Svijet

Kineski zid (kineski: Wanli Changcheng) dugačak je 8851 kilometar, širok 7 do 8 metara, a visok u prosjeku 15 metara. Ova se kineska građevina...

Svijet

Barcelona je grad koji vas nikada neće ostaviti ravnodušnim, bez obzira posjetite li ga ljeti ili zimi, danju ili noću. Ovaj grad svjetske klase...