Zlatni rat – najpoznatija plaža na Jadranu

Zlatni rat
Foto: Wikipedija

Jedna od omiljenih jadranskih plaža zove se Zlatni rat, nalazi se na otoku Braču i vrlo se često može pronaći na popisu najljepših mediteranskih ili svjetskih plaža. Ova je poznata bračka plaža uistinu prirodni fenomen, a njena neobična ljepota privlači turiste koje dolaze iz zemalja diljem svijeta.

Zbog svog izgleda, popularnosti i ekološkog faktora Zlatni rat je postao jedan od najpoznatijih i najprepoznatljivijih simbola hrvatskog turizma. 

Kako je nastao Zlatni rat na Braču?

Zlatni rat je plaža koja je posebna iz više razloga. Prvi razlog je način na koji je nastala, a koji je uistinu jedinstven. Plaža je nastala posebnim geomorfološkim kretanjima koji nisu jako česti, a u njenom je slučaju riječ o postupnom slaganju kamena koji se spuštao s najvišeg vrha jadranskih otoka, Vidove gore. Na taj je način nastala ova popularna plaža koja se svojim posebnim šiljastim oblikom usijeca u morsko plavetnilo dužinom od gotovo jednog kilometra. 

Sama plaža je oblikovana pod utjecajem raznih prirodnih pojava, a najviše su utjecale morske struje, valovi i vjetar. I dan danas plaža mijenja svoj oblik pod utjecajem vjetra koji je na ovom južnom dijelu otoka Brača prisutan gotovo svih 365 dana u godini što fascinira njene posjetitelje i omogućuje im uživanje u njenim raznolikim oblicima. 

Plaža se nalazi u općini bol, a davne 1965. godine postala je zaštićena geomorfološka plaža i po tome postala jedinstvena u ovom dijelu Europe. 

Zlatni rat – mjesto za opuštanje i uživanje u sportu

Ova bračka plaža ima mnogo toga za ponuditi svojim posjetiteljima, a osim prirodnih atrakcija nudi i mnoštvo raznih sadržaja. Odlična je za kupanje u potpuno prirodnom okruženju, a njeni posjetitelji mogu uživati u kristalno čistom moru i mirisu borova te šumu valova koje stalno podiže povjetarac kojeg svi na Zlatnom ratu toliko vole.

Ljepota Zlatnog rata leži i u odličnim sadržajima koji se nude za sve ljubitelje sporta i adrenalina. Osobito je popularan windsurfing ili jedrenje na dasci jer ova se windsurferska meka može pohvaliti čestim maestralom koji omogućuje nadasve izvrsne uvjete za amatersko jedrenje na dasci kao i profesionalno natjecanje na svjetskoj razini.

Očarat će vas svojom ljepotom

Zlatni rat
Foto: Wikipedija

Nadnaravna ljepota mora okružuje Zlatni rat na vrlo poseban način. Upravo je ova plaža svjetski poznata po nadnaravnoj plavoj boji mora koja okružuje rat u više od pedeset nijansi plave boje, od svijetlo plave nebeske boje do duboke kraljevsko plave. Ne postoji mnogo mjesta na svijetu na kojima se more prelijeva u toliko predivnih tonova, gibajući se pod povjetarcem koji miris mora donosi do vas gdje god stajali.

Ako ste romantični i nadasve volite prirodu i sve njene kreacije možda ćete prilikom svog posjeta Zlatnom ratu naići na legendarni „kamen sreće“. Riječ je o kamenu koji je nastao kao simbioza školjke puža  i kamena i koji je dio stare bolske legende koja govori da će se nalazniku ovog kamena dogoditi lijepe stvari jer kamen nosi sreću. 

Iako se ovakva vrsta „kamena“ može pronaći i na drugim mjestima u svijetu najveća posebnost ovog bračkog oblika je ta što se može pronaći samo na plaži „Zlatni rat“ i nigdje drugdje na otoku.