Brač – što vidjeti na jednom od najatraktivnijih hrvatskih otoka?

Brač je jedno od najatraktivnijih i najpopularnijih odredišta Jadranskog mora. Posjetiteljima nudi izuzetno bogati kulturno-povijesnu baštinu, prirodne ljepote koje oduzimaju dah, odličnu gastronomsku ponudu i skrivene kutke koji će vam neminovno pružiti prijeko potreban odmor.

Upravo zato bi bilo vrijeme da predstavimo neke od zanimljivih destinacija koje možete vidjeti na trećem najvećem otoku Jadrana i zasigurno jednoj od ljepših lokacija koje ćete u životu posjetiti.

Zlatni rat

Zlatni rat često je prva asocijacija na ovaj prekrasni otok, kao i idiličan prizor kojeg često možete vidjeti na razglednicama s ovog otoka. Riječ je o jednoj od onih plaža u koje se onako toplo, nenadano i bez ikakve dvojbe zaljubite na prvi pogled. Izgledom podsjeća na ispruženu ruku koja nudi izvanrednu ljepotu, protežući se bračkom obalom u Bolu, iznimnom malom otočkom mjestu poznatom po brojnim nagradama i osvojenom titulom najbolje turističke destinacije u Lijepoj Našoj.

Ova plaža jedinstvenog oblika dugačka je nekih pola kilometra te definitivno spada u prirodne fenomene zbog svoje okomitosti na obalnu crtu. Posebna je i zbog toga da učestalo mijenja svoj oblik zbog utjecaja vjetra i mora; taj se dio naročito primjećuje na njegovom vrhu koji je ponekad okrenut malo na jednu, a potom malo na drugu stranu. Plaža je istkana od bijelog, sitnog šljunka koji je iznimno ugodan za ležanje, hodanje, ali i za igre vaših najmlađih.

Nije samo plaža dio koji će vas očarati kad dođete tamo; more oko Zlatnog rata zapanjujuće je bistro, tirkizno i čisto. Ako se tijekom vrućih ljetnih popodneva ipak želite skloniti u sunce, bez brige – u ”unutrašnjem” se dijelu plaže nalazi borova šuma koja će vam pružiti ugodnu hladovinu i odmor od sunčanja. U tom ćete dijelu, naravno, moći uživati u ponudi velikog broja ugostiteljskih objekata. Zlatni rat idealna je lokacija za obiteljska druženja i odmor, ali i adrenalinske entuzijaste koji vole uživati u kite surfingu, wind surfingu i ostalim vodenim sportovima.

Vidova Gora

Upravo ćete na Braču pronaći i najviši vrh među svim jadranskim otocima – Vidovu goru, visoku 778 metara. Ime je dobila po crkvici koja se u davnim vremenima (pretpostavlja se negdje u 13. ili 14. stoljeću) uzdizala na samom vrhu brda. Danas, pak, tamo možete vidjeti samo njezine ostatke i ruševine.

Važnost ovog područja seže još dalje u prošlost pa se tako Vidova gora od prastarih vremena povezuje i sa slavenskim bogom Svevidom. Prije nego što su Slaveni došli na ovo područje, ilirski su stanovnici na vrhu Vidove gore posjedovali gradinu utvrđenu kružno konstruiranim suhozidom gdje su branili sebe i svoju stoku od nadolazećih neprijatelja. Zanimljivo je da su ostaci tih zidova i danas vidljivi.

Na samom vrhu naći ćete tradicionalnu dalmatinsku konobu s klupicama za odmor i kamenim stolovima, gdje ne smijete propustiti počastiti svoje nepce poznatim dalmatinskim pršutom, bračkom janjetinom i raznovrsnim drugim specijalitetima ovog područja.

Dok uživate u gastronomskoj ponudi, osobito će vas očarati i fantastičan pogled na cijeli Brač, ali i na susjedne otoke kao i obližnji Pelješac – a tijekom vedrijih dana moći ćete vidjeti čak i dijelove talijanskog Apeninskog poluotoka.

Pustinja Blaca

Jedna od poznatijih lokacija koju apsolutno vrijedi vidjeti tijekom posjete otoku Braču svakako je i pustinja Blaca. Riječ je zapravo o samostanu osnovanom u 16. stoljeću od strane poljičkih svećenika glagoljaša. Bježeći pred Turcima, stigli su na Brač i krenuli dozidavati neugledne prizemnice raznovrsnih oblika u kojima su pronašli svoj novi dom. Namjene tih nastambi također su bile različite pa su se tako u tom području mogle naći slikovite kuhinje, nakapnice, podrumi i brojne druge prostorije.

Stanovnici ovog područja u borbi s divljom prirodom i škrtim otočkim zemljištem uspjeli su se održati punih 400 godina. Svojim su radom i marljivošću stekli poveći posjed koji je uključivao i trgovačke brodove, poljoprivredna zemljišta, bogatu knjižnicu, vlastitu tiskaru, ali i izuzetno vrijednu astronomsku zbirku Nikole Miličevića, jednog od posljednjih pustinjaka. Gledajući uvjete u kojima su glagoljaši živjeli, može se reći da je Blaca zaista jedan vrijedan spomenik ljudske izdržljivosti, upornosti i rada s bogatom povijesnom, umjetničkom i znanstvenom ostavštinom.

P.S. Kako točno doći do tamo? Iako možete doći iz više smjerova, put je jedino dostupan pješice. Stoljećima su njime gazili konji i mazge, tako da je danas to ovom fascinantnom mjestu ostala jedina veza sa svijetom.

Škrip, Muzej otoka Brača

Ako želite dublje zaroniti u bogatu povijesno-kulturnu baštinu ovog predivnog otoka, kao i priče iz prošlosti koje se vežu za njega, na listu stvari koje morate posjetiti obavezno dodajte i Muzej otoka Brača. Nalazi se u Škripu, najstarijem otočkom naselju u kojem se život odvija već preko 5000 godina.

O tome svjedoče i brojni spomenici, dok samo ime mjesta dolazi od latinske imenice scrupus, što bi u prijevodu bilo ”oštro, golo kamenje”. Tamo ćete pronaći bogati lapidarij kasnoantičkih, rimskih i srednjovjekovnih spomenika i skulptura u sklopu muzejskih i ambijentalnih kuća; ostale dvorane pritom nude impresivnu etnografsku zbirku gdje ćete upoznati poljoprivrednu i stočarsku stranu ovog kamenjarskog otoka. Iznad samog rimskog mauzoleja uzdiže se i kula Radojković koja datira iz 16.stoljeća i tada aktualnih mletačko-turskih ratova.  U samoj se kuli može naći bogata zbirka dokumenata, oružja i fotografija antifašističkog pokreta na Braču iz 2. svjetskog rata.

Priča o ‘kući u kući’

Na otoku, uz brojne druge zgode i zanimljivosti, također možete pronaći i ‘kuću u kući’. Priča kaže da je objekt napravljen u 19. stoljeću kad su tri brata iz obitelji Vuković oženili tri Španjolke te odlučili izgraditi veliku kuću na svom teritoriju. Budući da je tamo već postojala kuća koju je izgradio lokalni mještanin zvan Marko, braća su pokušala postići nekakav sporazumni dogovor u vezi zemljišta. Marko se, pak, nikako nije htio odreći svoje kuće, kao ni popustiti u borbi za zemljište. Nakon što je jednom prilikom morao otići do Dubrovnika, braća su brzo krenuli u realizaciju svojih planova te izgradili zid oko njegove kuće, planirajući ju s vremenom srušiti. Usred procesa im je ponestalo materijala po kojeg su otišli u Veneciju – da bi, uhvaćeni u oluji, pritom i poginuli. Marko se vratio na Brač i nastavio živjeti u svojoj kući opasanoj zidovima, a budući da nije imao nasljednike, ‘kuća u kući’ i danas postoji kao netaknuti spomenik zanimljivih ljudskih priča.