Teksas: 19 stvari koje ga čine tako zanimljivim

Teksas: 19 stvari koje ga čine tako zanimljivim
Shutterstock

Druga po veličini država u SAD-u, Teksas, prepuna je nebrojenih mogućnosti za zabavu i avanturu. Zemljopisno i kulturno raznolika, država nudi obilje jedinstvenih atrakcija i aktivnosti. Od gradova do obalnih plaža, planina i pustinje, mogućnosti za odmor u Teksasu su široke.

Metropolitanska središta, poput Houstona, Austina i Dallasa, zanimljiv su kontrast gradovima zapadnog Teksasa, poput Amarilla ili Lubbocka, ali svaki ima svoj karakter i razlog zašto ga je zanimljivo posjetiti. San Antonio, poznat po Alamu i šetnici uz rijeku, te obližnjem Hill Countryu, također bi se trebali naći na itinererima putnika.

Teksas
Shutterstock

Teksas i njegove najbolje atrakcije

Za ljubitelje prirode, neka od najboljih mjesta za posjetiti su parkovi, poput Nacionalnog parka Big Bend, smještenog duž zavoja rijeke Rio Grande u zapadnom Teksasu, i Nacionalne morske obale otoka Padre, uz Meksički zaljev.

Za više ideja o tome kamo ići i što vidjeti, pročitajte ovaj popis najboljih turističkih atrakcija u Teksasu.

1. San Antonio’s River Walk

Protežući se nekoliko kilometara duž rijeke San Antonio u srcu grada, River Walk je oivičen restoranima i lijepim vanjskim terasama, gdje možete sjesti i objedovati uz rijeku. Izgrađena ispod razine ulice, ova pješačka staza grli rijeku dok vijuga i plete se kroz grad, a popularna je među lokalnim stanovništvom kao i među turistima, kako danju, tako i noću.

Iako je šetnja rijekom najpopularnija stvar koju ovdje možete raditi, još jedan sjajan način da uživate u ambijentu ovog područja je ležerno krstarenje riječnim brodom. Plovi cijelo vrijeme, a ponude se kreću od standardnih izleta u razgledavanje do krstarenja s večerom.

2. Teksaški Alamo

Alamo je jedno od najvažnijih povijesnih mjesta u Americi. Dio misijske postaje osnovane 1718., sagradili su je franjevci 1744., a do 1836. pretvorena je u utvrdu. Postao je poznat tijekom Teksaške revolucije, kada su se male snage, uključujući Davie Crockett i James Bowie, zabarikadirale protiv nadmoćnije meksičke vojske od oko 3000 ljudi. Dok je u porazu poginulo svih 187 branitelja, uzvik “Sjetite se Alama!” okupio je državu kako bi na kraju pobijedio Meksikance.

Danas možete posjetiti ovu znamenitost i vidjeti njezine obnovljene zgrade i kenotaf u znak sjećanja na pale Teksašane. Unutra je muzej s izmjenjivim postavama, s oružjem i artefaktima povezanima s događajima i poviješću misije.

Ako imate vremena, vrijedi posjetiti i neke od drugih misija u tom području, koje su sve dio Nacionalnog povijesnog parka San Antonio Missions, a povezane su Stazom misija.

3. Svemirski centar Houston

Samo 30 minuta vožnje od srca Houstona, Space Center Houston jedna je od najpopularnijih turističkih atrakcija u Teksasu. Ovo je prekrasno mjesto za učenje o istraživanju svemira, nadolazećim misijama, NASA-inim najnovijim projektima, a možda čak i za susret s astronautom. Svemirski centar Houston također je dom Johnsonovog svemirskog centra i kontrole misije, koji se mogu posjetiti u obilasku.

Planirajte provesti barem pola dana istražujući cijeli kompleks, koji uključuje repliku space shuttlea postavljenu na nosač shuttlea. Posjetitelji mogu prošetati unutar shuttlea i nosača. Također možete prošetati replikom prve američke svemirske postaje Skylab. Ostali istaknuti događaji uključuju gledanje raketa i dodirivanje stijene s Mjeseca i Marsa.

Centar pruža fascinantan uvid u djelovanje najvećeg svjetskog svemirskog programa, s bezbrojnim izlošcima, kao i filmovima, modelima, artefaktima povezanim s astronautima i prikazima o eksperimentima i razvoju NASA-e.

4. Nacionalni park Big Bend

U pustinji Chihuahuan u zapadnom Teksasu, na golemom zavoju rijeke Rio Grande, nalaze se neki od najdramatičnijih i jedinstveno najljepših krajolika u državi. Planine, kanjoni i rijeka koja teče uz granicu, odvajajući Sjedinjene Države od Meksika, posjetiteljima Nacionalnog parka Big Bend nude širok raspon mogućnosti za rekreaciju i razgledavanje.

Dok većina ljudi jednostavno uživa u obilasku cestama, park nudi cijeli niz stvari koje možete učiniti. Ljubitelji aktivnosti na otvorenom uživat će u širokoj mreži pješačkih staza i prekrasnim kampovima. Veslanje duž rijeke Rio Grande ili uživanje na pikniku i gaženje u vodi ostale su popularne aktivnosti tijekom toplih dana.

S više od 400 vrsta ptica, njihovo promatranje je još jedna istaknuta zabava u parku, ali čak i ako ih ne tražite, vjerojatno ćete vidjeti trkačice kako jure preko cesta ili staza.

Teksas
Shutterstock

5. Nacionalna morska obala otoka Padre

Najduži nerazvijeni barijerni otok na svijetu, otok Padre, udaljen je samo nekoliko minuta vožnje južno od Corpus Christija i proteže se oko 110 kilometara od jednog kraja do drugog. Kao jedno od najvažnijih zaštićenih područja u Teksasu, otok Padre sastoji se od više od 130.000 hektara plaža, dina i travnjačkih staništa te je dom rijetkim morskim kornjačama i nebrojenim pticama selicama, što ga čini rajem za ptičare.

Zapravo, 350 različitih vrsta posjećuje ovu usputnu stanicu na migratornoj ruti Central Flyway.

Centar za posjetitelje Malaquite najbolje je mjesto za početak vašeg posjeta ovoj prekrasnoj obalnoj regiji Meksičkog zaljeva. Pruža mnoštvo informacija, kao i pomoć osobama s poteškoćama u kretanju, uključujući posebno prilagođena invalidska kolica za plažu.

6. Capitol države Teksas u Austinu

Texas State Capitol, izgrađen 1888. godine, smatra se jednim od najboljih državnih zakonodavnih tijela u SAD-u. U središtu Austina, a sada je nacionalna povijesna znamenitost, svakako impresionira svojim dimenzijama, a visok je 93 metara.

Istaknute znamenitosti parka od 22 hektara uključuju spomenike braniteljima Alama i veteranima Vijetnamskog rata. Dostupni su vođeni obilasci unutrašnjosti zgrade koji počinju od centra za posjetitelje s brojnim izlošcima. U sumrak prijeđite na most Ann W. Richards Congress Avenue Bridge kako biste imali priliku svjedočiti spektaklu milijun ili više meksičkih slobodnorepih šišmiša koji dolaze i odlaze sa svojih sjedišta ispod mosta.

7. Muzej šestog kata, Dallas

Sa šestog kata Texas School Book Depository u Dallasu ispaljen je smrtonosni hitac koji je odnio život predsjedniku Johnu F. Kennedyju. Ova visoka zgrada od crvene opeke, u kojoj se danas nalazi Muzej šestog kata, nudi detaljan prikaz atentata, kao i Kennedyjeve ostavštine. Istaknuto uključuje izvještaje o njegovoj predsjedničkoj kampanji i mandatu predsjednika, a sve je potkrijepljeno povijesnim snimkama, fotografijama i artefaktima.

Dok istražujete središte Dallasa također vrijedi posjetiti obližnji Memorijal Johna F. Kennedyja, golemi spomenik koji je izrađen 1970. godine, a posvećen je predsjedniku Kennedyju.

8. Nacionalni park Guadalupe Mountains

U sjeverozapadnom dijelu Teksasa, otprilike 160 kilometara istočno od El Pasa, Nacionalni park Guadalupe Mountains dom je četiri najviša vrha u Teksasu. Također je poznato po obilju divljih životinja, uključujući sure orlove.

Sam krajolik je zadivljujući, posebno oko visokog El Capitana, kao i vrha Guadalupe, najvišeg uzvišenja u Teksasu. Također je iznimno popularan među planinarima zahvaljujući više od 120 kilometara staza kroz spektakularne šumske kanjone i bujne izvore. Obavezno svratite u centar za posjetitelje u Pine Springsu radi informacija o parku, uključujući detalje o pješačkim i biciklističkim stazama.

Teksas
Shutterstock

9. The Fort Worth Stockyards

Stockyards National Historic District i dalje je najveća atrakcija Fort Wortha. Osnovano 1866. godine, područje je dobilo ime po stočarskoj industriji jer su se ovdje odmarali milijuni stoke, razvrstavali ili slali na druge točke diljem Teksasa.

Kao posljednji preživjeli objekt te vrste u SAD-u, ova povijesna skladišta pretvorena su u sjajnu atrakciju koja se sastoji od svih mogućih zabavnih stvari koje možete vidjeti, uključujući rodee, koncerte, kazališne predstave i shopping na temu vesterna. Istaknuti događaji uključuju demonstracije tjeranja stoke i priliku za jahanje po stazi.

Obavezno provjerite Stockyards Visitor Center i Stockyards Museum, koji oba pružaju informacije o aktualnim događajima, kao i o povijesti ovog zabavnog područja Fort Wortha.

10. Galvestonove plaže i povijesna četvrt Strand

Poput brojnih mjesta duž obale Teksaškog zaljeva, Galveston je dom prekrasnih plaža koje se protežu kilometrima. Plitka i često mirna voda čini ovo područje popularnim za obitelji i posjetitelje plaže. Ljeti postavite svoj suncobran duž Seawalla ili uživajte u zabavi i igrama na Pleasure Pieru.

No, ovo je više od običnog grada na plaži, uz mnogo toga za raditi tijekom cijele godine. Istražite povijesnu četvrt Strand u središtu grada, nacionalnu povijesnu znamenitost, i prošećite pored raskošnih vila u viktorijanskom stilu koje se nižu tihim ulicama. Putujete li s djecom, svakako svratite u Moody Gardens and Aquarium. Ovaj ogromni kompleks sa svojim znamenitim staklenim piramidama dom je akvarija, prašume i zabavnog parka.

Ako želite izaći na vodu, Galveston je također jedno od najboljih mjesta u Teksasu za dubokomorski ribolov. Ovdje možete pecati tijekom cijele godine, iako su neki od najboljih mjeseci preko ljeta.

Galveston je na manje od sat vremena vožnje od Houstona i samo oko 45 minuta od Svemirskog centra Houston.

11. USS Lexington, Corpus Christi

Usidren uz obalu samo nekoliko minuta hoda od središta Corpus Christija, moćni USS Lexington jedan je od najvećih preživjelih brodova koji su služili u Drugom svjetskom ratu. Ovaj važan nosač zrakoplova oboren je 1943. godine i sada služi kao pomorski muzej.

Izložena je velika zbirka starinskih zrakoplova, a posjetitelji mogu vidjeti most i prostorije za posadu. Zabavni su i simulatori i igrice, kao i 3D film koji vas stavlja u pilotsko sjedalo. Također se možete odlučiti za četverosatnu turneju Hard Hat Tour koja vas vodi u samo srce broda.

12. Ranč Cadillac, Amarillo

Ranč Cadillac jedno je od najpoznatijih mjesta u zapadnom Teksasu. Posjetitelji ovdje dolaze u velikom broju, ne samo kako bi vidjeli i fotografirali ovaj živopisni spektakl, već dolaze i ostaviti svoj trag, barem nakratko.

Umjetnička djela na vozilima platno su koje se stalno mijenja, pri čemu gotovo svatko Cadillacima dodaje svoj kreativni znak. Možete slobodno sprejom obojiti vlastiti dizajn. Teško je odrediti slojeve boje na tim automobilima, ali izvan ulaza prodavači prodaju ostatke boje s automobila u postavkama nakita.

Iako ćete možda čuti da biste trebali ponijeti sprej, za to nema potrebe. Možete pronaći sprejeve svih mogućih boja koje su ostale na tlu od tisuća drugih koji su došli prije jer rijetko ih tko uzima natrag sa sobom.

Teksas
Shutterstock

13. Pećine Natural Bridge Caverns

Samo nekoliko minuta vožnje od San Antonija, spektakularne pećine Natural Bridge Caverns dio su goleme podzemne mreže koja se sastoji od više od 10 000 različitih stalaktitnih formacija. Najveća takva mreža špilja u SAD-u dostupna javnosti, Natural Bridge Caverns uključuje vrhunce kao što je 12 metara visoko Kraljevo prijestolje, masivni zid od stalaktita pronađen u jednoj od najvećih špilja, Dvorcu bijelih divova.

Uzevši ime po ogromnom vapnenačkom mostu od 18 metara koji se proteže preko ulaza, Natural Bridge Caverns također nudi niz drugih zabavnih aktivnosti, uključujući tematske ture. Na vrhu su druge atrakcije, uključujući avanturu penjanja po krošnjama drveća preko razgranate mreže žičara, platformi i ziplinea.

14. Okrug muzeja u Houstonu

U srcu središta Houstona nalazi se ljupka gradska četvrt Museum District, u kojoj se nalazi 19 muzeja, od kojih su neki čak i besplatni. Mnogi muzeji u ovom području jedni od drugih su udaljeni na pješačkoj udaljenosti.

Dvije ključne znamenitosti su Muzej lijepih umjetnosti u Houstonu i Muzej prirodnih znanosti Houstona, ali u okrugu se nalazi mješavina kvalitetnih muzeja, uključujući muzej holokausta, dječji muzej i neke manje umjetničke muzeje, koji su itekako vrijedni vašeg vremena.

15. Povijesna četvrt Gruene, New Braunfels

Samo nekoliko minuta vožnje od San Antonija nalazi se gradić New Braunfels, poznat po šarmantnoj povijesnoj četvrti Greuene. Jedna od glavnih atrakcija je povijesna Gruene Hall, najstarija plesna dvorana u Teksasu, koja neprekidno radi od 1878. godine. Predstave se održavaju svake noći, a u ovoj maloj dvorani nastupaju neka od najvećih imena country glazbe. Djeci je ulaz također dopušten, a djeca mlađa od 10 godina imaju popust na ulaz.

Restoran Grist Mill, na rubu rijeke Guadalupe, lijepo je odredište za jednodnevne izletnike koji žele doći na ručak. U proljeće je voda prepuna ljudi koji se spuštaju cijevima niz rijeku. I ne propustite svratiti do trgovine mješovitom robom, gdje vrijeme kao da je stalo prije nekoliko desetljeća.

Teksas
Shutterstock

16. Dallas Arboretum

Dallas Arboretum jedan je od najboljih botaničkih vrtova u Sjedinjenim Državama. Prekrasno raspoređeni na 66 hektara, ovi bi vrtovi trebali biti na vašem popisu atrakcija pri posjetu Teksasu. Smješten na obali jezera White Rock, do vrtova se lako dolazi iz centra grada.

Vrtovi su oaza mira i boja usred vreve Dallasa. Možete do mile volje lutati kroz razne vrtove i cvjetnice ili se uputiti do nekih od glavnih atrakcija. Jedan od šatorskih vrtova unutar parka je Ženski vrt, gdje ćete pronaći beskonačni bazen, vodene biljke, fontane i skulpture.

Vrt boja Margaret Elizabeth Jonsson od šest i pol hektara zadivljujući je prikaz više od 2000 azaleja. Vrt je posebno živ u proljeće, kada procvjetaju narcisi i tulipani. Kasnije tijekom ljeta, na svoj jedinstven način cvjetaju druge biljke, poput tapioke i banane, a jesen donosi krizanteme. Veliki njegovani travnjaci ispunjavaju prostore između vrtova i lijepo su mjesto za sjedenje i uživanje u kavi ili pikniku s obitelji.

Café on the Green ili Lula Mae Slaughter Dining Terrace nude stolove na otvorenom s pogledom na vrtove i središte Dallasa.

17. Zoološki vrt u Fort Worthu

Kao jedan od najboljih obiteljskih izleta u Teksasu, zoološki vrt Fort Worth je zabavna i ugodna stvar koju možete učiniti kada posjetite grad. Prvi put otvoren 1909. godine, zoološki vrt sada je dom za više od 540 vrsta sisavaca, ptica i ektoterma. Zoološki vrt se širi i raste s infuzijom kapitalne kampanje od 100 milijuna dolara.

U zoološkom vrtu u Fort Worthu dostupno je devet različitih staništa za promatranje, od divljine afričke savane do hladnih voda staništa pingvina, sve do stanovnika australske divljine i Velikog koralnog grebena.

Uz različita staništa, zoološki vrt također ima područje koje će djeca voljeti, Toyota Children’s Ranch & Petting Corral.

Ovdje se nalaze minijaturni magarci, koze, ovce i druge tipične domaće životinje u okruženju koje omogućuje lako maženje i sjajne fotografije.

Teksas
Shutterstock

18. Nacionalni muzej rata na Pacifiku

Jedan od najzanimljivijih ratnih muzeja u Teksasu je Nacionalni muzej pacifičkog rata u Fredericksburgu. Dobro osmišljeni izlošci prate povijest rata na Pacifiku, aspekt Drugog svjetskog rata s kojim mnogi ljudi možda nisu previše upoznati.

Istaknuti dijelovi posjeta ovdje uključuju izložbu Pearl Harbora, zajedno s netaknutom japanskom patuljastom podmornicom HA-19; izložbu Doolittle Raid, koja prikazuje bombarder B-25 Mitchell koji se nalazi u odmaralištu; i izložbu o pozadini žestoke 36-dnevne bitke na Iwo Jimi.

Jedan posebno jeziv eksponat je kućište bombe Fat Man. Teško je zamisliti da bi tako mala bomba mogla biti odgovorna za preko 100.000 smrti u Hirošimi i Nagasakiju.

19. Teksaški državni akvarij

Ako se nađete u Corpus Christieju, svakako svratite do Texas State Aquariuma. Ovaj najsuvremeniji objekt prikazuje sve prekrasne i čudne životinje koje obitavaju u oceanima. Šesnaest različitih staništa dom su širokom spektru riba, sisavaca i drugih stanovnika dubina.

Tijekom vašeg posjeta svakako morate vidjeti izložbu H-E-B Karipsko more, dom najvećeg prozora za promatranje u Sjevernoj Americi. Prozor dugačak preko 20 metara čini da se osjećate kao da ste pod vodom. Osim toga, tunel za hodanje kroz sredinu izložbe, pun morskih pasa i drugih grabežljivaca, također pridonosi uzbuđenju.

No, u Texas State Aquariumu nije sve pod vodom. Nadvodnu akciju pružaju tri sjevernoameričke riječne vidre. Arthur, Merlin i Fisher pružaju neprekidne ludorije koje će vas razveseliti i nasmijati.

Ovo su samo neke od atrakcija u akvariju. Mnoge od njih možete istražiti i sami, uključujući H-E-B Splash Park (koji je uključen u vašu ulaznicu) i bliske i osobne interakcije sa životinjama (za što je potrebna dodatna naknada).