Aljaska – 18 nevjerojatnih znamenitosti koje morate vidjeti

Aljaska - 18 nevjerojatnih znamenitosti koje morate vidjeti
Shutterstock

Kako je Aljaska velika, tako je velika i njena ljepota. Ogromna, nenaseljena divljina preplavljuje relativno male gradove u državi, kao što je komercijalno orijentirani Anchorage, najveći, i zabačeni glavni grad države, Juneau, bez cestovnog pristupa. Iako ovi gradovi nude nekoliko znamenitosti i atrakcija za istraživanje, ipak je veličanstvena priroda ono što privlači ljude na Aljasku, državu poznatu i kao Posljednja granica.

Na Aljasci se nalaze neki od najvećih državnih i nacionalnih parkova u zemlji, kao i neka od najprostranijih područja divljine u Sjevernoj Americi. Pješačenje, veslanje, pecanje i promatranje kitova samo su neki od mnogih načina za uživanje u ovom blagu divljine. Ostale svakodnevne avanture uključuju promatranje medvjeda, istraživanje prašume i vožnju čamcem kroz Unutarnji prolaz.

Gradovi i mjesta na Aljasci nude jedinstvenu kulturnu privlačnost. Ovi bazni kampovi za avanturu imaju nekoliko muzeja i drugih turističkih atrakcija. A s mjestima kao što je Centar za domorodačku baštinu Aljaske u Anchorageu, oni također nude uvid u zajednice koje Aljasku nazivaju domom tisućama godina.

Shutterstock

Aljaska i njene atrakcije

Kamo god vas razgledavanje odvede, veličina Aljaske zasigurno će vas impresionirati. Otkrijte najbolja mjesta za posjetiti u ovoj surovo lijepoj državi s ovim popisom najboljih atrakcija na Aljasci.

1. Nacionalni park Denali

Denali je treći najveći nacionalni park u Sjedinjenim Državama, koji obuhvaća najvišu planinu Sjeverne Amerike u sjevernom dijelu Aljaskog lanca. Denali je tradicionalno ime vrha visokog 6194 m, ali su ga moderni istraživači prozvali Mount McKinley. Ime planine ostalo je kontroverza više od 100 godina, a 2015. “Denali” je postao službeni naziv za najviši vrh Sjeverne Amerike.

Imena na stranu, šest milijuna hektara nacionalnog parka je čisto spektakularno. Fotogenični krajolici uključuju široke riječne doline, tundru, visoke planinske lance i planine prekrivene ledenjacima. Park se nalazi otprilike na pola puta između Anchoragea i Fairbanksa i lako je dostupan željeznicom na Aljasci.

Jedna cesta vodi u park, a samo autobusi odobreni od strane parka smiju putovati iza rijeke Savage. U pogledu na Denali možete uživati s ceste u parku, ako vrijeme dopušta. Nekoliko kratkih označenih staza (manje od dvije milje) nalazi se u blizini ulaza u park. Iskusni istraživači, međutim, skloni su otići u zabačenu prirodu parka bez staza.

Denali je dom grizlija, vukova, sobova, losova i drugih životinja. U parku je zabilježeno više od 167 vrsta ptica. Još jedna omiljena među brojnim stvarima koje možete učiniti u parku su uzgajivačnice za pse, koje nude demonstracije i dom su desecima energičnih haskija.

2. Fjord Tracy Arm

Tracy Arm je fjord obrubljen ledenjacima, koji se nalazi južno od Juneaua. Slapovi se obrušavaju niz oštre stijene, a ledenjaci se cijepaju stvarajući male sante leda. To je popularno odredište za krstarenje brodovima i izlete brodom.

Fjord se nalazi unutar Tracy Arm-Fords Terror Wilderness Nacionalne šume Tongass. Na vrhu fjorda nalaze se dva ledenjaka Sawyer. Opažanja divljih životinja uobičajena su na obilascima, bilo da se radi o smeđem medvjedu ili losu na kopnu ili o kitovima i tuljanima koji obitavaju u ovim vodama.

Tracy Arm nudi samo mali dio pogleda na ledenjak na Aljasci. Drugi turistički favoriti uključuju Nacionalni park Glacier Bay, sjeverozapadno od Juneaua, i Prince William Sound, u blizini Anchoragea. Nekoliko vodičkih tvrtki u Juneauu, poput Adventure Bound Alaska, nudi pristupačne jednodnevne izlete i neometan pogled na ljepotu.

3. Nacionalni park Kenai Fjords

Štiteći veći dio fjordovima prošarane obale poluotoka Kenai (južno od Anchoragea), ovaj nacionalni park nudi neke od najboljih znamenitosti na Aljasci. Panoramski krajolici u parku prikazuju mnoge ledenjake Harding Icefielda od 3218 četvornih metara i nenaseljenu obalu. A nacionalni park dom je čudovišno velikim smeđim medvjedima koji se hrane lososom bogatim mastima.

Mnoge turističke mogućnosti okupljaju se u okolnim područjima, uključujući kraj autoceste 1 u Homeru. Popularno sredstvo za ulazak u park je Alaska Railroad i Seward Highway, obje završavaju u Sewardu, blizu sjeverne granice parka. Jedino područje u parku dostupno vozilom je Exit Glacier, gdje nekoliko staza nudi bliži pogled na kraj ledenog polja.

Aljaska
Shutterstock

4. Anchorage

Anchorage je najveći grad Aljaske s nešto manje od 300.000 stanovnika. Zahvaljujući veličini grada i njegovoj pristupačnosti, često je polazište za one koji lete na Aljasku. Među velikom zbirkom hotelskih soba i resursa za posjetitelje, tu je i Međunarodna zračna luka Anchorage.

Anchorage je također odlična polazna točka na temelju avantura koje možete pronaći u svim smjerovima. Izvanredan državni park Chugach, koji obuhvaća gotovo pola milijuna hektara, nadomak je ovog grada.

Za daljnje avanture, popularan način putovanja iz Anchoragea u divlje krajolike je preko 756 kilometara dugog Alaska Railroada, čije je sjedište u Anchorageu.

I čak nije potrebno napustiti jezgru grada radi avanture. Nekoliko popularnih gradskih atrakcija uključuju Alaska Native Heritage Center i Anchorage Museum. Za istraživanje na otvorenom bez dalekog putovanja, uputite se na obalnu stazu Tonyja Knowlesa na zadivljujuću vožnju biciklom od 28 kilometara. U cijelom gradu moguće je iznajmiti bicikle.

5. Aljaska autocesta

Poznata i kao autocesta Aljaska-Kanada, ili autocesta Alcan, autocesta Alaska ide od Dawson Creeka u Britanskoj Kolumbiji (Kanada) preko teritorija Yukon do Delta Junctiona blizu Fairbanksa. Izgrađen je za vojne potrebe 1942. godine, tijekom Drugog svjetskog rata, u rekordnom roku od samo osam mjeseci.

Od kraja rata, ruta je bila najvažnije sredstvo kopnenog pristupa teritoriju Yukon i južnoj Aljasci. Također je omiljen među putnicima rekreativnim vozilima. Autocesta prolazi kroz Whitehorse u Kanadi prije nego što prijeđe međunarodnu granicu s Aljaskom i završi u Delta Junctionu.

Moteli, trgovine i benzinske postaje nalaze se u razmacima od 48 do 80 kilometara. Putovanje autocestom Alcan općenito je jednostavno, iako se putnici moraju spakirati u skladu s tim jer veći dio rute prolazi kroz udaljene krajolike.

6. Muzej sjevera Sveučilišta Aljaske

Smješten u Fairbanksu, Muzej sjevera Sveučilišta Aljaske nudi više od milijun povijesnih artefakata i prirodoslovnih predmeta. Stalna zbirka uključuje etnološke predmete koje su izradile i koristile domorodačke skupine te zbirku likovne umjetnosti koja se uglavnom fokusira na umjetnost Aljaske.

Zbirka također sadrži arheološke nalaze iz prapovijesnih kultura, skup ptica i nekoliko paleontoloških primjeraka. Zgrada u kojoj se nalazi muzej također je vrijedna pažnje. Dizajnirao ju je Joan Soranno, a bijela struktura ima zanimljive linije i krivulje koje podsjećaju na krajolik Aljaske.

Muzej je besplatan za studente i nastavno osoblje sveučilišta, a javnost je dobrodošla uz plaćeni ulaz. Posjetitelje se potiče da istražuju muzej vlastitim tempom, a veće grupe mogu unaprijed nazvati i rezervirati prilagođeno iskustvo obilaska.

Aljaska
Shutterstock

7. Unutarnji prolaz

Unutarnji prolaz skup je zaštićenih kanala i tjesnaca u jugoistočnoj Aljasci. Najpopularniji način posjeta je krstarenje fjordovima velikim brodovima, čarter brodovima i privatnim jahtama. Druga je mogućnost stati s autoceste u Hainesu, Skagwayu ili Hyderu.

Uz obalni prolaz, nacionalna šuma Tongass pokriva 17 milijuna hektara i uključuje otoke, planine, ledenjake, ledena polja, fjordove i vodopade. U šumu je uključen i otok Prince of Wales, jedan od najvećih otoka u SAD-u. Područje također naseljavaju narodi Tlingit, Haida i Tsimshian.

Glavni gradovi duž rute uključuju Skagway, sa svojim nacionalnim povijesnim parkom Klondike Gold Rush; nekadašnji glavni grad Ruske Amerike Sitka; i Ketchikan, gdje su stoički totemi izloženi u Državnom povijesnom parku Totem Bight i Centru za baštinu Totem.

8. Aljaska željeznica

Poznata kao “kičma posljednje granice”, aljaska željeznica je istaknuti dio povijesti Aljaske i još uvijek vitalna opcija prijevoza. Protežući se od Sewarda do Fairbanksa, ova je željeznica pomogla razviti Anchorage iz šatorskog grada u ono što je danas, a pruga je imala važnu ulogu u pomorskom prometu u Drugom svjetskom ratu.

Danas je Alaska Railroad u vlasništvu države i svake godine prevozi više od 500.000 putnika. Popularna odredišta duž rute uključuju nacionalnu šumu Chugach, Anchorage i nacionalni park i rezervat Denali. Alaska Railroad nudi razne rute, usluge i vožnje za posebne događaje, uključujući pakete skijanja u prirodi i dječji vlakić za Noć vještica.

9. Daltonska autocesta

Daltonska autocesta proteže se više od 643 kilometara u područje dalekog sjevera Aljaske, na kraju dopirući do predstraže zaljeva Prudhoe. Dostupan je iz Fairbanksa i Anchoragea, a izgrađen je uz Transaljaski naftovod i zajedno s njim. Cesta je izuzetno zabačena, neravan i slabo prohodna osim radnika na naftnim poljima.

Ipak, dobro pripremljeni posjetitelji imaju poticaj za navigaciju usamljenom autocestom, uz koju se nižu i Gates of the Arctic National Park & Preserve i Arctic National Wildlife Refuge.

Na sjevernom kraju rute, autocesta Dalton prelazi u Arktički krug, gdje ljetni solsticij donosi 24 sata dnevnog svjetla, a zimi 24 sata mraka. Vožnja osobnim vozilom nije jedini izbor da doživite Arktički krug, a česte autobusne i avionske ture polaze iz Fairbanksa i Anchoragea.

Popularan razlog za posjet ovoj sjevernoj zemljopisnoj širini je Aurora Borealis, ili Sjeverna svjetlost, koja se pojavljuje u mnogim noćima od rujna do sredine travnja. Pridruživanje obilasku aurore može pomoći da se posjetitelji ugriju u hladnoj sezoni.

Aljaska
Shutterstock

10. Centar zavičajne baštine Aljaske

Nudeći više od pukog uvida u živote i vrijednosti 11 glavnih kulturnih skupina Aljaske, Centar domorodne baštine Aljaske pruža praktičnu interakciju s glazbom, ljudima i umjetnošću. Uz interpretativne informacije, Heritage Center je mjesto koje treba posjetiti za povezivanje sa zajednicom i sudjelovanje u programima i događajima.

Heritage Center je odmah izvan Anchoragea. Uključuje Okupljalište za ples i pripovijedanje domorodaca Aljaske i Dvoranu kultura, ispunjenu izlošcima i lokalnim prodavačima koji prikazuju rukotvorine i umjetnička djela.

Na terenu je i slikovito jezero Tiulana, okruženo tradicionalnim nastambama domorodaca Aljaske. Iako se ova atrakcija za razgledavanje nalazi izvan središta grada, postoji prijevoz tijekom ljetne sezone iz modernog muzeja Anchorage u Rasmuson Centru.

11. Ledenjak Mendenhall

Čak 19 km sjeverozapadno od glavnog grada države i dostupan cestom, ledenjak Mendenhall vijuga s ledenjaka Juneau od 2414 četvornih kilometara i dodiruje obale malog jezera. Centar za posjetitelje ledenjaka Mendenhall pruža pogled i na ledenjak i na vode prošarane santama leda, dok staze vode uz obalu do bučnih vodopada Nugget Falls, kao i impresivne ledene mase.

Rafting i vožnja kajakom omogućuju posjetiteljima da plutaju među bregovima. Divlje životinje kao što su crni medvjedi, dikobrazi i dabrovi često se uočavaju dok istražuju ovaj blistavo plavi krajolik. Vjerojatno najbolja sezona za posjet je između svibnja i listopada, gdje je veća vjerojatnost da će na prognozi biti sunca. Međutim, ledenjak je također zabavno posjetiti za kišnih dana jer led poprima drugu nijansu plave boje.

Aljaska
Shutterstock

12. Wrangell-St. Nacionalni park i rezervat Elias

Wrangell-St. Nacionalni park i rezervat Elias najveći je i najveličanstveniji od prostranih nacionalnih parkova Aljaske. Ova grandiozna planinska regija ima devet od 16 najviših vrhova u Sjedinjenim Državama. Druge značajke koje definiraju ovaj park koji graniči s Kanadom uključuju ledenjake, jezera, planinske potoke i bogatu raznolikost divljih životinja.

Wrangell-St. Elias je izvrsna zemlja za penjače, šetače i ljubitelje vodenih sportova. Nacionalna povijesna znamenitost rudnika Kennecott u parku pruža uvid u nekadašnji grad s mlinovima s jedva očuvanim zgradama baštine i napuštenim rudnicima.

Ostale zanimljivosti uključuju izbor od 14 kabina u prirodi, od kojih su mnoge dostupne samo doletom do udaljenih pista.

13. Nacionalna povijesna staza Iditarod

Nacionalna povijesna staza Iditarod jedina je nacionalna slikovita staza Aljaske. Sastoji se od mreže staza ukupne dužine više od 3701 kilometara između Nomea, u Beringovom prolazu, i Sewarda, blizu Anchoragea. Prvotno su je koristili drevni lovci, a kasnije tragači za zlatom, a sada se staza koristi i najpoznatija je za utrku pasa na zaprezi Iditarod Trail.

Prostrani krajolici okružuju cijelu rutu, nudeći prekrasan pogled na planine, ledenjake i divlje životinje. Iako je to prvenstveno zimska staza, planinari koriste dionice tijekom ljetnih mjeseci uključujući popularnu stazu Crow Pass unutar državnog parka Chugach.

Aljaska
Shutterstock

14. Slapovi Brooks, nacionalni park Katmai

Slapovi Brooks, u nacionalnom parku Katmai, sinonim su za smeđe medvjede. To je zato što počevši od lipnja pa do vrhunca u srpnju, losos koji se mrijesti putuje rijekom Brooks i privlači najveće sisavce parka u gomilama. Danas uzdignute platforme oko slapova omogućuju neke od najboljih promatranja divljih životinja u zemlji.

Slapovi Brooks i Nacionalni park Katmai nalaze se na Aljaskom poluotoku, koji se proteže od jugozapadnog kopna. Jedina dva moguća načina da se dođe do parka su avion ili brod. Posjetitelji često rezerviraju sveobuhvatni paket za odmor kako bi doživjeli slapove, ali to nije obavezno. Nekoliko zrakoplovnih kompanija također nudi jednostavne usluge prijevoza do parka.

15. Seward, Aljaska

Putovanje u Seward jednako je privlačno kao i sam gradić. Da bi došli do zajednice iz Anchoragea, posjetitelji putuju autocestom Seward. Ova sveamerička cesta proteže se 204 kilometara kroz netaknute krajolike Aljaske. Prvih 80 kilometara od Anchoragea prolazite duž Turnagain Arma i južne granice državnog parka Chugach. Ovdje se pruža pogled uz cestu na planine, ledenjake i povremeno izranjanje beluga kitova.

Turisti se također mogu voziti slikovitom Aljaskom željeznicom, koja slijedi istu rutu od Anchoragea do Sewarda. Željeznička pruga na Aljasci također se nastavlja mnogo sjevernije od Anchoragea, završavajući svoju liniju u Fairbanksu.

Osim prekrasnog putovanja na posao, Seward također ima nekoliko privlačnih kulturnih atrakcija kao što je Alaska Sealife Center. Grad je također početna baza za istraživanje poluotoka Kenai, uključujući obližnje krajolike poput ledenjaka Exit. Polazeći s poluotoka Kenai, strastveni promatrači divljih životinja odlaze u Nacionalni rezervat divljih životinja Kodiak, osnovan za zaštitu medvjeda Kodiak i drugih rijetkih životinja.

Aljaska
Shutterstock

16. Državni povijesni park Totem Bight

Godine 1938. Američka šumarska služba započela je projekt spašavanja, rekonstrukcije i stvaranja totema – tradicija koja je izumirala. Sredstva su korištena za zapošljavanje rezbara iz redova starijih generacija, a napuštene totemske stupove obnovili su ili ponovno izradili ti majstori. U procesu ovog rada, mogli su prenijeti svoje vještine na mlađe članove zajednice.

Petnaest stupova podignuto je u državnom povijesnom parku Totem Bight u Ketchikanu, koji je sada upisan u Nacionalni registar povijesnih mjesta. Na mjestu se nalazi i obnovljena klanska kuća s početka 19. stoljeća. U gradskom Totem Heritage Centeru dostupno je više totemskih stupova i lokalnih detalja.

17. Nacionalni povijesni park zlatne groznice Klondike

Nacionalni povijesni park Zlatne groznice Klondike održava lijepe, obnovljene zgrade u povijesnoj četvrti Skagway u znak sjećanja na Zlatnu groznicu 1897.-98. Posjetitelji mogu pokušati pješačiti stazom Chilkoot Trail dugom 53 kilometara, koja počinje na mostu rijeke Taiya i odaje počast putu i borbama prošlih tragača za zlatom. Posjetitelji također mogu provesti vrijeme istražujući muzej na licu mjesta i centar za posjetitelje.

Željeznička pruga White Pass & Yukon Route polazi iz Skagwaya, penjući se do White Passa na nadmorskoj visini od 873 metara. U depou, jednom od najstarijih na Aljasci, nalazi se i centar za posjetitelje.

18. Alaska Rainforest Sanctuary, Ketchikan

Ketchikan je divlji grad koji graniči s nacionalnom šumom Tongass i okrenut je prema poznatom Unutarnjem prolazu. Grad je možda najpoznatiji po brojnim indijanskim totemima diljem grada i na mjestima poput Državnog povijesnog parka Totem Bight. Ali to je također grad okružen gustim, nepromijenjenim krajolicima Aljaske.

Bujna umjerena prašuma definira veći dio prirodnog krajolika oko Ketchikana. To uključuje brze vodene tokove, kilometre zelenih planinskih padina i niz vremenskih uvjeta koji često zahtijevaju čizme. Jedan od najlakših načina da doživite ovo gusto okruženje je vođeni obilazak utočišta prašuma Aljaske.

Kawanti Adventures nadzire 40 hektara ovog šumskog utočišta izvan grada i nudi obilaske s vodičem. Ove približno trosatne ture nadilaze uobičajeno iskustvo planinarenja i uključuju narativni vodič sa zanimljivim detaljima o lokalnoj povijesti i kulturi. Ti obilasci također uključuju zaustavljanje na interpretativnim izložbama, poput povijesne pilane i totemskog parka.