Copacabana: ljetovanje iz snova (20 zanimljivosti)

Copacabana. Beskrajna plaža, ritam samba i priče koje osvajaju srce svakog putnika. Ovaj brazilski raj, poznat po svojoj sjajnoj obali i nevjerojatnoj energiji, predstavlja pravu esenciju Južne Amerike. 

Copacabana je jedna od najpoznatijih plaža na svijetu i poznata je po svojoj živoj atmosferi, bogatoj kulturi, sportskim aktivnostima na plaži, sambi, restoranima i noćnom životu.

Copacabana
FOTO: SHUTTERSTOCK

Dok se sunce polako spušta iza horizonta, Copacabana oživljava u svojem punom sjaju. Ova čarobna destinacija će vas očarati svojom ljepotom i ostaviti bez daha svojim nevjerojatnim pričama koje oživljavaju na svakom koraku. Dobrodošli u Copacabanu – gdje se snovi stapaju sa stvarnošću!

Copacabana – srce Rio de Janeira

Copacabana je čuvena plaža i kvart smješten u Rio de Janeiru, Brazil. Ova ikonična destinacija nalazi se na atlantskoj obali Rija i poznata je po svojoj predivnoj pješčanoj plaži koja se proteže duž obale, s kristalno čistim morem i prepoznatljivim popločanim šetalištem. 

Riječ “Copacabana” potječe iz jezika Aymara, koji je autohtoni jezik govoren u Andama u Južnoj Americi, posebno u područjima Perua i Bolivije. 

“Kota kahuana” (često izgovarano kao “copacawana”) izraz je koji se koristi za opisivanje mjesta na kojem se susreću voda i zemlja. To je suština Copacabane – mjesto gdje se obala plaže susreće s Atlantskim oceanom, a riječ je postala sinonimom za čuvenu plažu i četvrt u Riju de Janeiru, Brazilu.

Tijekom 20. stoljeća, Brazil je doživio značajan razvoj turizma, a Rio de Janeiro postao je jedna od glavnih turističkih destinacija u zemlji. Copacabana je bila jedna od glavnih atrakcija grada zahvaljujući svojoj predivnoj plaži i blizini brojnim turističkim sadržajima.

Osim plaže, Copacabana je također domaćin mnogim događanjima, kao što su čuveni karneval u Rio de Janeiru i brojne sportske manifestacije. Ovo područje je poznato po svom šarmu i raznolikosti, privlačeći posjetitelje iz cijelog svijeta koji dolaze uživati u jedinstvenom duhu i ljepoti Copacabane.

Izgradnja luksuznih hotela poput Copacabana Palace Hotela, otvorenog 1923. godine, dodatno je privukla bogate i slavne posjetitelje iz cijelog svijeta. Ovaj hotel i dalje ostaje simbol luksuza u Copacabani.

20 zanimljivosti o Copacabani

1. Copacabana plaža

Naravno, glavna atrakcija je sama plaža. Dugačka je oko 4,5 kilometara i smatra se jednom od najljepših plaža na svijetu. Plaža je savršena za sunčanje, plivanje i opuštanje na obali.

2. Calçadão

Ovo je poznato popločeno šetalište koje se proteže duž plaže Copacabana. Šetalište je ukrašeno portugalskim kamenčićima u obliku crnog i bijelog mozaika, stvarajući jedinstvenu estetiku. Idealno je mjesto za šetnju, bicikliranje i trčanje, a proteže se duž čitave plaže, što ga čini jednim od najdužih šetališta uz obalu na svijetu. Dugačak je oko 4,15 kilometara.

Ovo šetalište je često središnje mjesto za različite događaje i proslave, kao što je doček Nove godine, poznat kao “Reveillon”, koji privlači tisuće posjetitelja iz cijelog svijeta.

3. Kip Krista Otkupitelja

Iako se ne nalazi izravno u Copacabani, Cristo Redentor, veličanstvena statua Isusa Krista koja se uzdiže na vrhu brda Corcovado, nedaleko od Copacabane, simbol je Rija i nezaobilazna atrakcija za sve posjetitelje.

Kip Krista Otkupitelja je visok oko 30 metara i ima raspon ruku od oko 28 metara. Ovo ga čini jednim od najvećih kipova Isusa Krista na svijetu.

plaža u Riu
FOTO: SHUTTERSTOCK

Kip je izgrađen od armiranog betona i obložen slojem staklenih bijelih mozaik pločica. Mozaik daje kipu svijetli sjaj i reflektira sunčevu svjetlost.

Kip Krista Otkupitelja postavljen je na visokoj nadmorskoj visini, s pogledom na cijeli Rio de Janeiro i Atlantski ocean. Pogled s kipa je spektakularan, posebno tijekom zalaska sunca i noću kada je kip osvijetljen.

Kip Krista Otkupitelja zajedno sa brdom Corcovado i okolnim šumskim rezervatom upisan je na UNESCO-ov popis svjetske baštine 2007. godine.

4. Karneval u Rio de Janeiru

Copacabana je epicentar čuvenog karnevala koji se održava svake godine. Ovaj spektakularni događaj privlači tisuće ljudi iz cijelog svijeta koji dolaze kako bi doživjeli nevjerojatnu glazbu, ples i kostimirane povorke.

Karneval u Riju se svake godine održava u različitim datumima, ovisno o kalendaru, jer se temelji na katoličkom liturgijskom kalendaru i uvijek završava 40 dana prije Uskrsa.

Karneval u Riju obično počinje u subotu i traje sve do utorka prije Pepelnice, koja označava početak korizme. To znači da karnevalski datum varira svake godine, ali uglavnom se odvija u veljači ili ožujku.

5. Samba

Copacabana je domaćin mnogim samba školama i klubovima, gdje možete naučiti plesati ovaj tradicionalni brazilski ples. Samba je neizostavan dio kulture Rija, a posjetitelji mogu sudjelovati u plesnim radionicama ili jednostavno uživati u samba koncertima i predstavama.

6. Arhitektura

Copacabana ima zanimljivu arhitekturu koja kombinira klasičnu kolonijalnu stilizaciju s modernim neboderima. Ovdje ćete pronaći niz luksuznih hotela, restorana i trgovina.

Copacabana je poznata po svojim art deco zgradama iz 20-ih i 30-ih godina prošlog stoljeća. Ovaj stil arhitekture karakterizira geometrijski dizajn, luksuzni detalji i upotreba pastelnih boja.

U Copacabani se također nalaze brojni klasični pansioni i hoteli s bogatom poviješću, uključujući neke koji datiraju iz 19. i ranog 20. stoljeća. Mnogi od njih očuvani su u svojoj izvornoj arhitekturi.

7. Copacabana Palace Hotel

Copacabana Palace Hotel je impozantna građevina smještena uz obalu plaže Copacabana. Hotel je izgrađen u stilu art deco arhitekture i datira iz 1923. godine. Njegova fasada je impresivna, s luksuznim detaljima i pastelnim bojama.

Copacabana Palace Hotel ima nekoliko restorana i barova koji nude različite gastronomske opcije. “Cipriani” je jedan od najpoznatijih restorana, poznat po talijanskim jelima.

8. Noćni život

Copacabana je poznata po svojem živopisnom noćnom životu. Ovdje ćete pronaći brojne barove, klubove i restorane koji nude raznolikije glazbene žanrove i kulinarske specijalitete.

9. Leme i Forte de Copacabana

Na kraju plaže nalazi se Leme, još jedan kvart s prekrasnim plažama i restoranima. Nedaleko od Lemea, možete posjetiti Forte de Copacabana, povijesnu utvrdu s prekrasnim pogledom na plažu.

10. Vodeni sportovi

Copacabana je savršeno mjesto za ljubitelje vodenih sportova. Možete se baviti surfanjem, veslanjem, jet ski vožnjom i još mnogo toga.

11. Praia do Diabo

Ova mala plaža smještena tik uz Copacabanu popularno je mjesto za surfanje. Nije natrpana kao glavna plaža i omiljena je surferima.

Naziv “Praia do Diabo” na portugalskom znači “Đavolja plaža”. Zbog svoje lokacije, ova plaža ima predivan pogled na more i stijenu Arpoador.

12. Bairro Peixoto

Ovo skriveno naselje u blizini Copacabane čini se kao da se vratite natrag u vrijeme. Male šarene kuće i tišina ovdje stvaraju jedinstveni kontrast u odnosu na živahnu Copacabanu.

Naselje se ističe svojom arhitekturom koja uključuje starije zgrade sa šarmom i karakterom. Mnoge od njih datiraju iz razdoblja art deco arhitekture koje je karakteristično za Copacabanu.

13. Museo Histórico do Exército 

Muzej se nalazi u Forte de Copacabana i nudi uvid u vojnu povijest Brazila. Muzej je osnovan 1987. godine s ciljem prikazivanja povijesti Brazilske vojske kroz različite vremenske periode, uključujući razdoblja prije i nakon brazilskih vojnih reformi.

Muzej se nalazi u povijesnoj zgradi koja je nekada bila rezidencija brazilskog vojnog zapovjednika. Zgrada sama po sebi ima povijesni i arhitektonski značaj.Također ima kafić s prekrasnim pogledom na more.

plaža Copacabana
FOTO: SHUTTERSTOCK

14. Feira Hippie de Ipanema (Ipanema Hippie tržnica)

Iako se održava u susjednom kvartu Ipanemi, ova tržnica je blizu Copacabane i nudi široku paletu rukotvorina, suvenira i umjetničkih djela.

Ipanema Hippie Fair osnovana je 1968. godine kao odgovor na brazilsku vojnu diktaturu i kao platforma za izražavanje kreativnosti i umjetničkog izražavanja. Počela je kao skromno okupljanje lokalnih umjetnika, ali je s vremenom postala popularna i priznata tržnica.

Ipanema Hippie Fair se obično održava svaku nedjelju ujutro i traje do popodneva. Nalazi se na trgu General Osório u četvrti Ipanema.

15. Tvrđava Copacabana 

Copacabana tvrđava izgrađena je između 1908. i 1914. godine kao dio obrambenog sustava Rija de Janeira. Izgrađena je kako bi zaštitila grad od mogućih napada s mora i bila je dio šire obrambene mreže koja uključuje i tvrđavu na obližnjem brdu Sugarloaf.

Tvrđava se nalazi na istočnom kraju plaže Copacabana, a njezina pozicija omogućava odličan pogled na more i okolicu.

Copacabana tvrđava je izgrađena u stilu poznatom kao “neo-kolonijalna” arhitektura, koja kombinira elemente kolonijalne arhitekture sa suvremenim stilom. Ima dvije kulturno značajne kule, a njezina fasada je ukrašena portikima i kamenim lukovima.

Danas, Copacabana tvrđava kuća dva muzeja. Muzej Fortaleza de Copacabana posvećen je povijesti tvrđave i obrane Rija, dok Muzej oceanografije “Almirante Paulo Moreira” istražuje morske znanosti i prikazuje bogatu morsku floru i faunu.

16. Svjetsko prvenstvo u odbojci na pijesku

Copacabana je bila domaćin nekoliko Svjetskih prvenstava u odbojci na pijesku, a ovo je popularna destinacija za ovaj sport.

Plaža Copacabana bila je domaćin odbojke na pijesku tijekom Olimpijskih igara u Rio de Janeiru 2016. godine. To su bile prve Olimpijske igre na kojima se odbojka na pijesku igrala na Copacabani.

Tijekom Olimpijskih igara 2016., sagrađena je privremena odbojkaška arena na plaži Copacabana kako bi pružila spektakularan okoliš za olimpijske natjecatelje i gledatelje. Arena je bila smještena uz samu plažu, pružajući prekrasan pogled na more.

17. Tradicionalna hrana

Isprobajte raznovrsnu brazilsku kuhinju u restoranima u Copacabani, uključujući feijoada (kulinarski specijalitet s crnim grahom i mesom) i caipirinhu (tradicionalni brazilski koktel).

18. Rio de Janeiro Aquarium

AquaRio se nalazi u četvrti Flamengo u blizini centra Rija de Janeira, što ga čini lako dostupnim turistima i posjetiteljima.

Akvarij AquaRio prostire se na više od 26.000 četvornih metara i ima više od 4,5 milijuna litara morske vode. Ovdje možete vidjeti različite morske ekosustave i brojne vrste morskih organizama.

plaža Copacabana
FOTO: SHUTTERSTOCK

19. Biblioteca Nacional (Nacionalna knjižnica)

Nacionalna knjižnica Brazila nalazi se u blizini Copacabane i nudi izvanrednu zbirku knjiga, rukopisa i povijesnih dokumenata.

20. Tirkizna morska voda

More uz plažu Copacabana u Rio de Janeiru, Brazil, obično karakterizira topla tirkizna voda Atlantskog oceana.

Tijekom ljeta (prosinac, siječanj, veljača) temperatura vode u zaljevu Copacabana obično doseže oko 24-26 °C. Ovo je prilično ugodna temperatura koja omogućuje uživanje u kupanju.

Plaža Copacabana ima plimne valove koji mogu biti prilično jaki u ovisnosti o vremenskim uvjetima. Ovo može biti idealno za surfere i ljubitelje vodenih sportova, ali može stvoriti i jače struje, pa se preporučuje oprez kada plivate.

Plaža Copacabana ima fini, bijeli pijesak koji je ugodan za ležanje i opuštanje.

Copacabana je očaravajuća i raznovrsna destinacija koja nudi mnogo više od prekrasnih plaža. Sa svojom bogatom kulturom, poviješću i raznolikim aktivnostima, ovo je mjesto koje će zadovoljiti različite interese svih posjetitelja.

Copacabana je bez sumnje jedno od najuzbudljivijih i najživopisnijih mjesta u Riju de Janeiru te nudi mnoštvo atrakcija koje će zadovoljiti svakog posjetitelja, bez obzira na njihove interese i strasti.

Copacabana i karneval u Riju

Copacabana i karneval u Riju su dvije neraskidivo povezane ikone brazilske kulture. Karneval je jedan od najvećih i najpoznatijih karnevala na svijetu, dok je Copacabana jedna od najslavnijih plaža na svijetu. 

Copacabana je imala važnu ulogu u povijesti karnevala u Riju. Prve karnevalske povorke održavane su upravo na obali Copacabane još sredinom 19. stoljeća.

Karneval u Rio de Janeiru održava se diljem grada, ali su neka od najpoznatijih događanja i povorke koncentrirani u blizini Copacabane. Ova četvrt postaje epicentar karnevalskih aktivnosti tijekom ovog vremena, privlačeći tisuće ljudi iz cijelog svijeta.

Najprepoznatljiviji dio karnevala u Riju je “Sambodrom”, ogroman stadion s dugim koridorima gdje samba škole izvode svoje impresivne nastupe. Sambodrom se nalazi u blizini Copacabane, tako da su posjetitelji Copacabane lako dostupni ovom spektaklu.

Osim velikih priredbi u Sambodromu, karneval u Riju karakteriziraju i “blokovi” ili “blocos”, koji su manje povorke koje prolaze kroz ulice kvartova. Mnogi od tih blokova kreću iz blizine Copacabane, a sudjelovanje u njima omogućava vam da doživite karnevalsku atmosferu iz prve ruke.

Karneval u Rio de Janeiru poznat je po impresivnim kostimiranim povorkama, a Copacabana je često mjesto gdje se sudionici okupljaju prije i nakon svojih nastupa. Posjetitelji Copacabane često mogu vidjeti sudionike karnevala u spektakularnim kostimima.

Samba je srce i duša karnevala u Riju, a Copacabana je domaćin mnogim samba klubovima i glazbenim nastupima tijekom ovog razdoblja. Posjetitelji mogu uživati u izvođenju samba plesača i glazbenika na ulicama Copacabane.

Tijekom karnevala, Copacabana se transformira u šareni svijet s brojnim ukrasima, svjetlima i dekoracijama. Noću, obala plaže sjaji u svjetlima, stvarajući bajkovitu atmosferu.

Tijekom karnevala, mnogi restorani, barovi i ulični prodavači u Copacabani nude tradicionalne brazilske specijalitete, kao što su feijoada i caipirinha, tako da posjetitelji mogu uživati u bogatoj brazilskoj kuhinji.

Karneval u Rio de Janeiru i Copacabana zajedno stvaraju nevjerojatnu i jedinstvenu atmosferu koja privlači posjetitelje iz cijelog svijeta. To je vrijeme kada se cijeli grad budi i slavi brazilsku kulturu, glazbu, ples i šarenilo, a Copacabana je središnje mjesto gdje se sve to događa.

Mjesecima prije karnevala, samba škole iz Copacabane i okolnih četvrti počinju pripreme za svoje nastupe. Radionice za izradu kostima, probne probe i plesne vježbe održavaju se diljem Copacabane. Tko više voli domaće, može pogledati prekrasne hrvatske otoke.