Najljepši hrvatski otoci: Brač, Korčula i Vis

Skrivene uvale s kristalno bistrim morem, predivne  plaže i borova šuma razlog su zbog kojeg Jadran svake godine posjećuje sve veći broj turista iz cijeloga svijeta. Ovdje se boje, zvukovi i mirisi čine mnogo intenzivnijim nego na kontinentalnoj obali Sredozemnog mora, a gotovo tirkizne i safirne nijanse plave boje dokaz su jednog od najčišćeg mora na Mediteranu. Danas putujemo na jug i predstavljamo vam tri prekrasna hrvatska otoka: Brač, Korčula i Vis.

BRAČ

Foto: Pixabay

Otok s pogledom na grad Split, poznat po najljepšoj plaži na Jadranu – Zlatni rat. Prirodno čudo od sitnog bijelog šljunka, oko 500 metara duga, obrubljena borovima obavezna je na svim listama najboljih svjetskih plaža i jedna je od uobičajenih naslovnica turističkih brošura u Hrvatskoj.

Brač je raj za ljubitelje vodenih sportova: jedrenja na dasci, ronjenja, kajakiranja i skijanja na vodi. 

Zovu ga “bijeli otok” zbog boje njegovih stijena i hridi. Brački vapnenac materijal je korišten za Dioklecijanovu palaču u Splitu s početka 4. stoljeća. No, njegovo kamenje također je korišteno u izgradnji najpoznatije džamije u Istanbulu Aja Sofije, te Bijele kuće u Washingtonu.

KORČULA

Foto: Pixabay

Korčula je najzeleniji otok na Jadranu s više od 200 uvala i špilja, te predivnom krajoliku vinograda i maslina. Grci su bili njegovi prvi stanovnici te su ga zvali “Crni Krf” zbog hrastovih i borovih šuma. Od tada su starosjedioci ovog otoka ugledni klesari, brodograditelji i pomorci. Ograđeni grad Korčula nalazi se na relativno malom poluotoku i jedan je od najbolje očuvanih srednjovjekovnih gradova na Mediteranu. To je jedino mjesto gdje se još uvijek čuva i pleše ples s mačevima pod nazivom Moreška koji se nekada širio po cijelom Mediteranu. Zanimljiva je i informacija, da je Korčula bila prvo mjesto na svijetu gdje je ropstvo zabranjeno, davne 1214. godine.

VIS

Foto: Unsplash/Pero Vojkovic

Vis je najudaljeniji naseljeni otok na hrvatskoj obali. Nazvan Issa od strane Grka, a kasnije od Rimljana, otok Vis oduvijek je bio dom ribara i vinogradara. Danas je to raj za ronjenje i uživanje u istinskoj ljepoti Mediterana. Osamljena uvala Stiniva je najpoznatija plaža otoka Visa, još jedna od tipičnih naslovnica hrvatskih turističkih brošura. Ima zaštitna stjenovita “vrata” koja ostavljaju oko pet metara ulaz s mora, tako da je uvala dostupna samo pješice ili malim brodom. Vis oduševljava svojom gastro ponudom, pa svakako ne propustite srdele, jastoge i bijela vina od autohtone sorte Vugaba. Gotovo svaka lokalna konoba poslužuje ovo vino prirodno zlatnožute boje, a savršeno odgovara uz svježe ulovljenu ribu na roštilju. Vis je okružen arhipelagom malih otočića, a u jednom od njih (Biševo) 1984. godine „otkriveno” je autentično prirodno čudo: Modra špilja. Riječ je o morskoj špilji koja, sa suncem između 11 i 12 sati, predstavlja zasljepljujući prirodni fenomen: filtrira sunčeve zrake kroz potopljeni otvor tako da ih razdvaja bojom kao u prizmi i boji zidove špilje ljubičastom i srebrnom, dok su njezino dno i voda savršeno plave boje. Otok koji će vam doslovno oduzeti dah i na kojem ćete sigurno provesti nezaboravan odmor, svakako stavite na listu top destinacija.