Otok Brač: Atrakcije i 8 zanimljivosti koje možda ne znate

Brač je jedno od najatraktivnijih i najpopularnijih odredišta Jadranskog mora, a tako je s razlogom. Posjetiteljima nudi izuzetno bogatu kulturno-povijesnu baštinu, prirodne ljepote koje oduzimaju dah, odličnu gastronomsku ponudu i skrivene kutke koji će vam neminovno pružiti prijeko potreban odmor.

No, znate li sve što trebate znati o ovom otoku? Prije no što posjetite ovaj neodoljiv otok, morate se dobro informirati o njegovoj povijesti, kulturi, ali i zanimljivostima. Kako ćete znati što trebate posjetiti ako se ne informirate o svemu što na otoku postoji? Kako ne biste kukali nakon posjeta Braču, mi ćemo vam pomoći da saznate sve najbitnije informacije!

Geografija i klima Brača

Brač je najveći otok Dalmacije (južni Jadran) , a brončanu medalju dali bismo mu što se tiče veličine u usporedbi sa svim drugim Jadranskim otocima. Dugačak je oko 40 kilometara, a širok preko 10 kilometara. Znate li pak koji je najmanji otok u Hrvatskoj?

Cijeli je otok građen od vapnenačkih stijena nastalih u razdoblju krede, procesima erozije i taloženja. Zbog toga, osim vapnenca, na ovom otoku nalazimo crvenicu, breč, glinu i pješčenjak. Ako mislite da ove informacije nisu bitne, flora koju ćete upoznati na Braču će vas preobratiti.

Najviši vrh otoka naziva se Vidova gora i radi se o najvišem vrhu svih otoka na Jadranu! O njemu ćemo ipak malo više kasnije.

Klima na Braču u punom je smislu mediteranska – suha ljeta, kratke i blage zime te ogromna količina sunčanih sati. Snijeg ponekad ne padne tijekom cijele godine! Ipak, ljeti puše maestral, a bura se javlja u ožujku, zbog čega nam ponekad osjet govori da je hladnije no što zaista jest.

Bračka povijest u kratkim crticama

Kako je Brač dobio svoje ime? Pa, postoje neka nagađanja. Brentos na ilirskom znači jelen, dok su ga carevi Bizanta nazivali Barzo. Rimljani su nerijetko pisali Bretia ili Bractia.

U 2011., nakon izrade popisa stanovništva, utvrđeno je kako na Braču živi oko 14 tisuća ljudi, a najveća naselja su Supetar, Bol, Pučišća i Sutivan. Tako da, ako vas zanimaju veća mjesta i ipak ne želite biti u osami, uputite se u ova naselja.

Što se tiče povijesti, spomenut ćemo ono što je najbitnije znati ako se odlučite zaputiti na Brač. U doba paleolitika otok su naselili narodi čija imena ne poznajemo, a u brončanom i željeznom dobu pojavili su se dobro poznati Iliri. Zahvaljujući njima, možete posjetiti brojne očuvane gradine, odnosno ostatke utvrda.

Brač i kiparstvo
FOTO: SHUTTERSTOCK

Brač je za vrijeme grčke kolonizacije te borbe s Delmatima i Rimljanima bio luka koja je uvijek bila na istoj ruti između Isse (Visa) i Salone. Rimljani su na otoku ostavili puno tragova u obliku rustikalnih građevina, tijesaka za vino i ulje, sarkofaga i sličnih izuma. Vrlo su brzo shvatili da je vapnenac plodno tlo (doslovce) za kamenarstvo.

Avari, Slaveni, Turci i narodi s područja Hercegovine svi su u nekom periodu bili stanovnici otoka u vrijeme aktualnih konflikata s narodom koji je živio na Braču prije njih. Zahvaljujući ovoj dinamičnosti i konstantnim promjenama, Brač se razvio u granama stočarstva, šumarstva, poljoprivrede, ali i trgovine te ribarstva.

Francuska uprava, talijanska vojska i jugoslavenska vojska također su se okušali u preuzimanju Brača, a danas je ovaj otok dio Splitsko-dalmatinske županije. Sigurni smo da vas je ova burna povijest uvjerila da će na otoku gastronomija biti jednostavno fantastična!

Kultura i baština Brača

Brač je u srednjem vijeku bio destinacija za one koji su gradili samostane i crkvice, a kasnije je bilo i bračkog plemstva! Na ovom otoku najviše traga ostavila je renesansna kultura jer je Brač svojim vrijednim kamenom privukao graditelje i kipare među kojima možemo naći Jurja Dalmatinca i Nikolu Firentinca!

Zanimljivo doba u povijesti Brača jest i period kad je dio stanovništva, specifično Selčani, počeo štivati panslavenstvo – spajanje i ujedinjenje naroda slavenskog porijekla. U tom je periodu podignut i spomenik Lavu Nikolajeviču Tolstoju. Ovo zasigurno niste znali!

Ipak, mi bismo kao jednu od najbitnijih ličnosti ovog otoka spomenuli Vladimira Nazora koji je rođen u Postiri na Braču te je tamo završio pučku školu prije no što se preselio u Split kako bi mogao ići u gimnaziju. Sigurni smo da je ljepota Brača inspirirala njegovo djetinjstvo, ali i njegove buduće radove.

Gastronomija Brača

No dobro, sad kad znamo dosta toga o Braču i možemo svojim znanjem zaključiti koje bi bile destinacije koje nas zanimaju, vrijeme jest da konkretno vidimo što to na Braču možemo pojesti, vidjeti, ali i posjetiti!

Brač je otok koji je bio pogodan za stočarstvo, ali poljoprivreda je uvijek bila teža za njegovati. Zbog toga će specijaliteti biti upravo proizvodi koji su životinjskog porijekla, ali i poljoprivredni plodovi koji dobro rastu u suhoj klimi.

Brački janjci vjerojatno su najpoznatiji janjci na tom području jer se radi o specijalitetima napravljenima od mladih kozlića i janjaca koji su isključivo na majčinom mlijeku. Takvo meso ima posebnu aromu i svakako ga vrijedi probati, pogotovo u kombinaciji s bademima i suhim smokvama!

Nadjeveni janjeći but, janjeće iznutrice i procip, jelo od mladog sira pečenog na šećeru, samo su neki od specijaliteta koje ćete imati priliku vidjeti. Ne zaboravite slatka jela nadjenuti domaćim rogačem i popiti čašu najboljeg kozjeg mlijeka kojeg ste imali priliku okusiti!

Što raditi i posjetiti na Braču?

Ako ste uvjereni da je Brač vaša sljedeća destinacija i već vam cure sline zahvaljujući prethodnim paragrafima, ne zaboravite da je aktivan odmor često najbolji odmor! Zašto ne biste posjetili neke zanimljive znamenitosti, vidjeli nagrađivane plaže i čuli lokalne priče?

Zlatni rat

Zlatni rat često je prva asocijacija na ovaj prekrasni otok, kao i idiličan prizor kojeg često možete vidjeti na razglednicama s ovog otoka. Riječ je o jednoj od onih plaža u koje se onako toplo, nenadano i bez ikakve dvojbe zaljubite na prvi pogled. Izgledom podsjeća na ispruženu ruku koja nudi izvanrednu ljepotu, protežući se bračkom obalom u Bolu, iznimnom malom otočkom mjestu poznatom po brojnim nagradama i osvojenom titulom najbolje turističke destinacije u Lijepoj Našoj.

Ova plaža jedinstvenog oblika dugačka je nekih pola kilometra te definitivno spada u prirodne fenomene zbog svoje okomitosti na obalnu crtu. Posebna je i zbog toga da učestalo mijenja svoj oblik zbog utjecaja vjetra i mora; taj se dio naročito primjećuje na njegovom vrhu koji je ponekad okrenut malo na jednu, a potom malo na drugu stranu. Plaža je istkana od bijelog, sitnog šljunka koji je iznimno ugodan za ležanje, hodanje, ali i za igre vaših najmlađih.

Zlatni rat
FOTO: SHUTTERSTOCK

Nije samo plaža dio koji će vas očarati kad dođete tamo; more oko Zlatnog rata zapanjujuće je bistro, tirkizno i čisto. Ako se tijekom vrućih ljetnih popodneva ipak želite skloniti u sunce, bez brige – u ”unutrašnjem” se dijelu plaže nalazi borova šuma koja će vam pružiti ugodnu hladovinu i odmor od sunčanja. U tom ćete dijelu, naravno, moći uživati u ponudi velikog broja ugostiteljskih objekata. Zlatni rat idealna je lokacija za obiteljska druženja i odmor, ali i adrenalinske entuzijaste koji vole uživati u kite surfingu, wind surfingu i ostalim vodenim sportovima.

Vidova Gora

Upravo ćete na Braču pronaći i najviši vrh među svim jadranskim otocima – Vidovu goru, visoku 778 metara. Ime je dobila po crkvici koja se u davnim vremenima (pretpostavlja se negdje u 13. ili 14. stoljeću) uzdizala na samom vrhu brda. Danas, pak, tamo možete vidjeti samo njezine ostatke i ruševine.

Važnost ovog područja seže još dalje u prošlost pa se tako Vidova gora od prastarih vremena povezuje i sa slavenskim bogom Svevidom. Prije nego što su Slaveni došli na ovo područje, ilirski su stanovnici na vrhu Vidove gore posjedovali gradinu utvrđenu kružno konstruiranim suhozidom gdje su branili sebe i svoju stoku od nadolazećih neprijatelja. Zanimljivo je da su ostaci tih zidova i danas vidljivi.

Na samom vrhu naći ćete tradicionalnu dalmatinsku konobu s klupicama za odmor i kamenim stolovima, gdje ne smijete propustiti počastiti svoje nepce poznatim dalmatinskim pršutom, bračkom janjetinom i raznovrsnim drugim specijalitetima ovog područja.

Dok uživate u gastronomskoj ponudi, osobito će vas očarati i fantastičan pogled na cijeli Brač, ali i na susjedne otoke kao i obližnji Pelješac – a tijekom vedrijih dana moći ćete vidjeti čak i dijelove talijanskog Apeninskog poluotoka.

Pustinja Blaca

Jedna od poznatijih lokacija koju apsolutno vrijedi vidjeti tijekom posjete otoku Braču svakako je i pustinja Blaca. Riječ je zapravo o samostanu osnovanom u 16. stoljeću od strane poljičkih svećenika glagoljaša. Bježeći pred Turcima, stigli su na Brač i krenuli dozidavati neugledne prizemnice raznovrsnih oblika u kojima su pronašli svoj novi dom. Namjene tih nastambi također su bile različite pa su se tako u tom području mogle naći slikovite kuhinje, nakapnice, podrumi i brojne druge prostorije.

Stanovnici ovog područja u borbi s divljom prirodom i škrtim otočkim zemljištem uspjeli su se održati punih 400 godina. Svojim su radom i marljivošću stekli poveći posjed koji je uključivao i trgovačke brodove, poljoprivredna zemljišta, bogatu knjižnicu, vlastitu tiskaru, ali i izuzetno vrijednu astronomsku zbirku Nikole Miličevića, jednog od posljednjih pustinjaka. Gledajući uvjete u kojima su glagoljaši živjeli, može se reći da je Blaca zaista jedan vrijedan spomenik ljudske izdržljivosti, upornosti i rada s bogatom povijesnom, umjetničkom i znanstvenom ostavštinom.

Pustinja Blaca
FOTO: SHUTTERSTOCK

P.S. Kako točno doći do tamo? Iako možete doći iz više smjerova, put je jedino dostupan pješice. Stoljećima su njime gazili konji i mazge, tako da je danas to ovom fascinantnom mjestu ostala jedina veza sa svijetom.

Škrip, Muzej otoka Brača

Ako želite dublje zaroniti u bogatu povijesno-kulturnu baštinu ovog predivnog otoka, kao i priče iz prošlosti koje se vežu za njega, na listu stvari koje morate posjetiti obavezno dodajte i Muzej otoka Brača. Nalazi se u Škripu, najstarijem otočkom naselju u kojem se život odvija već preko 5000 godina.

O tome svjedoče i brojni spomenici, dok samo ime mjesta dolazi od latinske imenice scrupus, što bi u prijevodu bilo ”oštro, golo kamenje”. Tamo ćete pronaći bogati lapidarij kasnoantičkih, rimskih i srednjovjekovnih spomenika i skulptura u sklopu muzejskih i ambijentalnih kuća; ostale dvorane pritom nude impresivnu etnografsku zbirku gdje ćete upoznati poljoprivrednu i stočarsku stranu ovog kamenjarskog otoka.

Iznad samog rimskog mauzoleja uzdiže se i kula Radojković koja datira iz 16.stoljeća i tada aktualnih mletačko-turskih ratova.  U samoj se kuli može naći bogata zbirka dokumenata, oružja i fotografija antifašističkog pokreta na Braču iz 2. svjetskog rata.

Priča o “kući u kući”

Na otoku, uz brojne druge zgode i zanimljivosti, također možete pronaći i ‘kuću u kući’. Priča kaže da je objekt napravljen u 19. stoljeću kad su tri brata iz obitelji Vuković oženili tri Španjolke te odlučili izgraditi veliku kuću na svom teritoriju. Budući da je tamo već postojala kuća koju je izgradio lokalni mještanin zvan Marko, braća su pokušala postići nekakav sporazumni dogovor u vezi zemljišta.

Marko se, pak, nikako nije htio odreći svoje kuće, kao ni popustiti u borbi za zemljište. Nakon što je jednom prilikom morao otići do Dubrovnika, braća su brzo krenuli u realizaciju svojih planova te izgradili zid oko njegove kuće, planirajući ju s vremenom srušiti. Usred procesa im je ponestalo materijala po kojeg su otišli u Veneciju – da bi, uhvaćeni u oluji, pritom i poginuli.

Bračka naselja
FOTO: SHUTTERSTOCK

Marko se vratio na Brač i nastavio živjeti u svojoj kući opasanoj zidovima, a budući da nije imao nasljednike, ‘kuća u kući’ i danas postoji kao netaknuti spomenik zanimljivih ljudskih priča.

Znate li ovih 8 zanimljivosti o Braču?

Za kraj, s vama dijelimo neke zanimljivosti o Braču koje možda uopće niste znali! Sigurno će vam učiniti putovanje uzbudljivijim.

  1. Brački kamen dio je Brandenburških vrata u Berlinu, Bijele kuće u Washingtonu, ali i Dioklecijanove palače u Splitu.
  2. Otok Brač nema grad ili naselje koje se zove Brač. Ovo je zanimljivo jer većina drugih otoka na Jadranu prati taj uzorak.
  3. Na Braču ima preko 110 crkava, što ga čini posebno zanimljivim ljubiteljima sakralne povijesti.
  4. Otok ima dvije poznate manifestacije. Prva je “Dani boba i blitve” u Supetru, Mircima i Splitskoj, a druga je “Vanka regule”, a radi se o sportskom film festivali u Sutivanu.
  5. Na otoku ima više ovaca no stanovnika! Nije li to zanimljivo? Sigurno je dokaz stočarstva i njegove popularnosti.
  6. Na Braču postoje pčelinjaci od kamena, a primjere možete vidjeti u Pustinji Blaca.
  7. Zlatni rat slovi kao plaža koju turisti najviše fotografiraju dronovima, a ako fotografirate svake godine, vidjet ćete da mijenja oblik.
  8. U Teksasu postoji takozvani Adriatica Village inspiriran Supetrom na Braču!