Pakoštane – oaza mira u Zadarskoj županiji

Pakoštane su općina u Hrvatskoj koja se nalazi u Zadarskoj županiji. Smještene su, može se reći, na samom središtu jadranske obale te između mora i Vranskog jezera. Općinu čini oko četiri tisuće stanovnika, a krasi ju predivni akvatorij kojeg čini pet otoka: Sv. Justina, Veli škoj, Žavinac veliki, Žavinac mali i Babuljaš.

Predivni pogledi i priroda nisu jedini razlozi zbog kojeg su Pakoštane predivno turističko mjesto. Glavni razlog tomu sasvim sigurno su plaže u kojima iz godine u godinu uživa sve veći broj turista svih uzrasta, a uistinu su vrijedne spomena.

Plaža Pilatuša

Plaža Pilatuša jedinstvenog je tipa jer posjetiteljima pruža pijesak, šljunak i kamen istovremeno pa tako svatko može naći podlogu koja mu je najdraža dok odmara na predivnoj plaži. Plažu okružuje borova šuma koja pruža izvrstan hlad u vrućim ljetnim danima. Na Pilatuši je moguće unajmiti ležaljke i suncobrane te se može uživati u raznim aktivnostima. Najpopularnija aktivnost je iznajmljivanje pedalina, a svi željni predaha od sunca i vode mogu se opustiti u nekom od okolnih ugostiteljskih objekata.

Plaža Punta

Plaža Punta smjestila se u neposrednoj blizini centra mjesta. Također posjetiteljima nudi različite tipove plaže kao što su šljunkoviti i betonirani, a dno mora je pješčano. Plaža obiluje sadržajima i rekvizitima za unajmljivanje među kojima su i oni osnovni kao ležaljke i suncobrani. Može se uživati u raznim sportskim aktivnostima ili unajmiti pedalinu i izvrsno se zabaviti na vodi. Budući da je riječ o plaži koja je među najposjećenijim u općini Pakoštane, mnogi su se ugostiteljski objekti otvorili u njenoj blizini i uistinu ih ne nedostaje. Budući da plaža Punta ne pruža prirodan hlad posjetiteljima, vrlo vjerojatno će biti potrebno predahnuti u nekom od tih objekata za vrijeme sunčanih dana.

Plaža Dolaška draga

Plaža Dolaška draga šljunčanog je tipa, a krasi ju predivno kristalno čisto more i borova šuma koja pruža odličan prirodni hlad u kojem se mnogi skrivaju tijekom vrućih dana. Plaža je orijentirana na jug što znači da je veći dio dana poprilično osunčana. Šarmu plaže pridonosi mala luka koja se nalazi uz nju, a tamo mještani vežu svoje brodice. S Doleške drage pružaju se i neki od divnih pogleda koji sežu do okolnih otoka i otočića te upotpunjuju već ionako predivnu atmosferu.

Plaža Bužakovina

Plaža Bužakovina prvenstveno je idealna za odmor čitavih obitelji, posebice onih s manjom djecom. Nalazi se u sklopu turističkog naselja Pine beach, a pješčanog je tipa s blagim ulazima u more te bi upravo djeca u njima trebala najviše uživati dok se kupaju u plićaku. To roditeljima uklanja brigu pa mogu uživati gledajući svoju djecu kako se igraju s plaže ili s terase nekog od okolnih ugostiteljskih objekata dok ispijaju osvježavajuće piće.

Plaža Janice

Plaža Janice nalazi se u centru općine Pakoštane i šljunčanog je tipa koji se u dodiru s vodom pretvara u pijesak. Plaža posjetiteljima nudi sve osnovne potrepštine kao kabine za presvlačenje, tuševe i zahode, a unajmiti se mogu ležaljke i suncobrani. Veći dio plaže je na suncu te samo manji dio osigurava hlad pa će vjerojatno biti potrebno par puta se osvježiti u nekom od okolnih ugostiteljskih objekata ukoliko netko planira provesti i iskoristiti cijeli dan na ovoj predivnoj plaži.