Biokovo – planina s korijenima u moru

Iako su kristalno more i prekrasne plaže najčešći odabir tijekom vrućih ljetnih mjeseci, Hrvatska ima još mnoštvo drugih zanimljivih lokacija koje svakako vrijedi posjetiti! Jedna od njih je i Biokovo, nadaleko poznati park prirode kao i dio Dinarida, mlađeg ulančanog gorja jugoistočne Europe. Ukoliko ste spremni za neke nove pothvate, izazove i panoramske poglede koji oduzimaju dah, ova je fascinantna planina pravi izbor za vas!

Biokovo

Kao jedan od najpopularnijih dragulja Splitsko-dalmatinske županije, Biokovo je svakako nezaobilazna stanica za brojne posjetitelje makarskog primorja i ljubitelje netaknute prirode.

Riječ je o planini čiji su korijeni u moru, dok je, kako se kaže, ”s čelom u munjama”. Njen najviši vrh zvan Sv. Jure nalazi se na 1762 metra visine i svaki (ponekad i mukotrpan) korak do njega vam pruža nenadmašnu nagradu – izniman panoramski pogled na prekrasno Jadransko plavetnilo, okolne otoke, Dalmatinsku Zagoru, bosanskohercegovačke planine, ali i dio talijanske obale. Do njega vodi Biokovska cesta dužine 23 kilometra, dok se na samom vrhu nalazi TV odašiljač. Zanimljivo je i to da je na ovom krševitom području podignuto ukupno 87 crkava i kapelica.

Osim visine, karakteriziraju je i neslućene dubine koje još uvijek nisu u potpunosti istražene. Poznato je ipak da su dosadašnji nalazi otkrili nešto više od 400 spilja i jama od kojih neke tvrdoglavo odolijevaju i najjačem suncu – zbog čega su vječito pune leda i snijega. Ova je nevjerojatna planina služila kao dom drevnim narodima, budući da je, prije pojave pisma, bila učestalo naseljavana.

Reljef i vegetacija

Reljef je pretežito krški s čestom pojavom ponikvi od kojih su neke duboke čak i preko 100 metara. Mjestimično se te ponikve urušavaju, dok se, pak, ostale nastavljaju, završavajući pritom u izuzetno dubokim jamama. Idući prema moru, ova se planina naglo spušta preko strmih i ogoljenih klisura ispod kojih se proteže nevjerojatan zeleni obalni pojas. Moglo bi se reći da se na relativnom malom prostoru mogu pronaći zaista neuobičajeni kontrasti prirode gdje su strme litice i visoki vrhovi dosta blizu samom Jadranu. Oblik reljefa sa spomenutim specifičnostima zapravo se naziva mrežasti krš.

Na Biokovu raste više od 2,200 raznovrsnih biljnih vrsta što njegovu floru čini izuzetno bogatom i raznolikom. Štoviše, na različitim se visinama mogu pronaći svakojaki oblici vegetacije, od alpske do mediteranske. Posebno su bitni šumski rezervati biokovske crne jele, samoniklog dalmatinskog bora i bukve. Tu rastu i iznimno zanimljivi endemi kao što su biokovska visika (Cerinthe tristis), suličasta zečina (Centaurea cuspidata) i biokovsko zvonce (Edraianthus pumilio) i brojne druge.

Bogatstvo endemske flore i faune, kao i izuzetne prirodne ljepote dovele su do toga da je od 1981. Biokovo park prirode – dok je 1998. osnovana i Javna ustanova Park prirode Biokovo.

Osim bogate flore, Biokovo karakterizira i iznimno zanimljiva raznolikost životinjskog svijeta. U planini su svoj dom pronašli vuci, mufloni i veprovi, dok se 1964. ponovno naselila i namnožila i divokoza. Ova je planina dom i nekim od ugroženih vrsta ptica grabljivica kao što su sokoli i orlovi.

Ekološki fenomen i suprotstavljanje mora i planine tvore i uski pojas biokovske obale gdje zapravo prevladava kultivirano područje u kojem su niknula raznovrsna naselja, maslinici, vinogradi, ali i šume alepskog bora.

Planinarenje

Nema potrebe da se svemu navedenom divite izdaleka, budući da je ovdje riječ o području koje je izuzetno povoljno za planinarenje. Gledajući strme i visoke litice iz sigurnosti plaža Makarskog primorja, možda vam se učini da je takva planina gotovo nedostupna za obične smrtnike te prikladna isključivo za iskusne alpiniste. Biokovo je odličan primjer da izgled ponekad vara, budući da ćete u njegovim prostranstvima pronaći čitav niz stoljetnih staza kojima danas koračaju brojni planinari i turisti. Sv. Jure nije jedini vrh na koji se možete popeti – tu su i Troglav (1658 m), Sveti Ilija (1642 m), Šćirovac (1619 m), Kimet (1536 m), Veliki Šibenik (1466 m) i brojni drugi.

Većina atraktivnijih lokacija i vrhova zahtijevat će nekih 3 do 4 sata pješačenja – no sam pogled od gore definitivno će biti najbolja nagrada za sve dotad uložene napore.

Iako su staze dostupne i širem puku, to ne znači da je preporučljivo krenuti u spontanu šetnju bez ikakvog prethodnog plana; prilikom svakog odlaska na Biokovo potrebno je pobrinuti se za zaštitu od sunca, posjedovanje kvalitetne obuće, hranu i vodu te ostale potrepštine koje bi vam mogle zatrebati tijekom uspona (koliki god on bio). Ukoliko se niste sami spremni otisnuti u istraživačku rutu, dostupne su i brojne vođene ture, kao i informacijski i prezentacijski centri u kojima možete doznati sve što vas zanima o (amaterskom) planinarenju na ovom fascinantnom području.

P.S. Glavni ulaz na planinu smješten je i označen na 6. kilometru državne ceste Makarska – Vrgorac, gdje zapravo i kreće Biokovska cesta.

Nebeska šetnica i ”pogled od milijun dolara”

Biokovo je ove godine dobilo s građevinske strane iznimno zahtjevan pothvat, popularno nazvan Sky Walk, što bi u prijevodu značilo ‘nebeska šetnica’. Smješten je na 1228 metara nadmorske visine i omogućit će vam doista nezaboravno iskustvo; ispred vas prostire se pogled na otoke srednje Dalmacija, dok je ispod nogu stakleni pod kroz koji možete vidjeti nekoliko stotina metara provalije.

Zbog inovativnosti i posebnosti ovog projekta, svakako se može reći da je riječ o izuzetno velikoj atrakciji koja će poslužiti kao značajan promotivni sadržaj i to ne samo makarskog primorja i Dalmacije, već i cijele Europe.

Ukoliko se pitate koliko je ovakav projekt siguran, bez brige – zabranjen je unos oštrih predmeta, bacanje predmeta preko staklene ograde, kao i skakanje po staklu. Istovremeno će moći biti prisutno maksimalno 30 osoba koji će trebati obrisati cipele kako bi se održala prozirnost i vidljivost staklene površine. Posjet Sky Walku uključen je u cijenu ulaznice za sam park prirode Biokovo.

Zaključak

Iako netipična, Biokovo apsolutno spada u lokacije vrijedne posjete. Neposredna blizina mora čini ga izuzetno pogodnim za raznovrsne kombinacije – jedan dan možete posvetiti planinarenju i napornijim fizičkim aktivnostima, dok se već idući možete spustiti na neku od prekrasnih plaža Makarske rivijere te uzeti zasluženi odmor. Cjelokupno makarsko primorje zapravo nudi mnoštvo skrivenih plaža, zanimljivih mjesta neodoljivog dalmatinskog šarma, ali i izuzetnu paletu raznovrsnih sadržaja za nadolazeće posjetitelje.