Šibenik – 9 znamenitosti jednog od najstarijih hrvatskih gradova

šibenik

Šibenik je glavni grad Šibensko-kninske županije i ujedno jedan od najstarijih hrvatskih gradova. Ime tog grada po prvi put se spominje na darovnici Petra Krešimira IV, a darovnica datira još iz davne 1066. godine. Upravo iz tog razloga, Šibenik je stekao nadimak “Krešimirov grad”.

Ovaj predivni grad na jadranskoj obali broji oko 46 tisuća stanovnika i jedno je od najpoznatijih turističkih odredišta u Hrvatskoj. Šibenik se nalazi na ušću rijeke Krke, a iako to nije kulturna ili umjetnička znamenitost, vrijedi napomenuti da je hidroelektrana Jaruga koja je izgrađena upravo na rijeci Krki druga najstarija hidroelektrana na svijetu, a najstarija u Europi. Ona je u pogon puštena u kolovozu 1895. godine.

Upravo zbog izgradnje te hidroelektrane, Šibenik je postao prvi grad na svijetu s izmjeničnom strujom, a u Hrvatskoj je prvi imao javnu rasvjetu. Uz ova, puno je još pionirskih postignuća imao Šibenik, ponajviše zahvaljujući spomenutom projektu iz 1895. godine.

Pod pretpostavkom da netko dolazi u Šibenik, a osim hidroelektrane Jaruga želi vidjeti i posjetiti i neke druge znamenitosti, spomenimo koje su najpoznatije i koje se ne bi smjele propustiti.

1. Katedrala svetog Jakova

Šibenik je postao grad 1298. godine, a tim činom dobio je i svoju biskupiju. Naravno, biskupija nije mogla postojati bez katedrale pa je tako došlo do plana da se izgradi velika katedrala. No, iz nekog razloga, katedrala je s izgradnjom završena tek za nešto više od 237 godina, točnije 1535. godine. Među brojnim arhitektima koji su radili na gradnji ove katedrale, nalazi se i Juraj Dalmatinac. Katedrala ima odličja renesanse, ali i gotike.

Iako je katedrala sama po sebi impresivna, njena možda i najistaknutija karakteristika su 72 glave koje je Juraj Dalmatinac poredao na apsidama. Smatra se da su te glave bile zapravo glave poznatih ljudi toga doba, a među njima ima glava žena, muškaraca i djece. Iako su se mijenjali razni arhitekti na izgradnji ove katedrale, budući da je građena isključivo od kamena, uspjela je zadržati svoj sklad.

Njena lokacija je na jednom od manjih trgova na kojem se nalazi i renesansna gradska vijećnica koja je sama po sebi još jedna od velikih znamenitosti Šibenika.

Dodajmo i da je 2000. godine, zbog svojih vrijednosti, ova katedrala uvrštena na UNESCO-ov popis svjetskog kulturnog nasljeđa.

2. Šibenska gradska vijećnica

Šibenska gradska vijećnica klasični je primjer renesansne gradnje. Odmah na prvi pogled uočljivi su lukovi koje krase to umjetničko razdoblje. Glavni arhitekt ove vijećnice nije poznat, a on sam bi vjerojatno bio jako pogođen događanjima iz Drugog svjetskog rata kada je 13. prosinca 1943. godine ova vijećnica srušena do temelja. Srećom, restaurirana je u svom originalnom obliku taj crni dio povijesti odavno je pao u zaborav.

3. Šetnica kroz kanal svetog Ante

Šibenčani su dosta dugo čekali izgradnju šetnice kroz kanal svetog Ante i u srpnju 2013. godine konačno su im se želje i ostvarile. Šetnica pruža neke predivne poglede na Šibenik, sam kanal svetog Ante i neka od okolnih mjesta. Dugačka je više od četiri kilometra, a teren je poprilično brdovit što pomalo usporava prolazak preko cijele šetnice. Ona zapravo spaja uvalu Panikovac na jednom kraju i tvrđavu svetog Nikole na drugom. Na samoj šetnici moguće je naići i na neke atrakcije kao što su vidikovac ili špilja svetog Ante s podzemnom kapelicom. Najznačajnija je ipak tvrđava svetog Nikole čije je preuređenje neka od novih, aktualnih želja stanovnika Šibenika.

4. Tvrđava svetog Mihovila

Na brežuljku koji se nalazi iznad starog dijela grada, smjestila se tvrđava svetog Mihovila. Kako bi došli do tvrđave potrebno je krenuti putem malenih krivudavih ulica koje vode kroz povijesnu jezgru grada. Tvrđava je bila i više nego važno povijesno sjedište, a okružuju je bedemi od oko 1.5 kilometar dužine. Nakon što je u 17. stoljeću grom pogodio skladište baruta u samoj tvrđavi došlo je do veće štete, ali nakon obnove tvrđava je dobila stari sjaj te je odlično mjesto za razne kulturne manifestacije.

5. Šibenski akvarij

Šibenski akvarij nalazi se u neposrednoj blizini katedrale svetog Jakova i jedna je od lokacija koju bi trebali posjetiti svi ljubitelji morskog života. Ovdje je moguće pronaći čak 20 manjih akvarija koji sadrže ribe i biljke iz Jadrana, ali i iz svjetskih mora. Ipak, atrakcija koja mami najviše posjetitelja je bazen sa 7000 litara vode, a sadrži neke od najpoznatijih jadranskih organizama koje posjetioci smiju i dotaknuti. Također, sve je poprilično modernizirano pa tako iz prezentacija koje se vrte na zaslonima uz akvarije posjetioci mogu i naučiti detalje o pojedinim vrstama. Takozvani anti-akvarij vrlo je pametna dosjetka koja posjetiocima prikazuje akvarij pun otpada i upozorava na štetnost istoga u moru.

6. Sokolarski centar Šibenik

Jedna od potpuno drukčijih znamenitosti i lokacija u Šibeniku i okolici je Sokolarski centar Dubrava. Nalazi se oko osam kilometara od centra Šibenika, u borovoj šumi šibenske Dubrave i posjetioce će naučiti gotovo sve o sokolima. Osim toga, posjetiocima se pruža i jedinstven program tijekom kojeg mogu uživati u letu ovih veličanstvenih grabežljivaca ili se naći u neposrednoj blizini nekih od njih. Također, u ovom centru vodi se i velika briga o njezi i liječenju povrijeđenih ptica kojima je potrebna pomoć.

7. Bunari

Bunari ili četiri bunara, još su jedna znamenitost u neposrednoj blizini katedrale svetog Jakova. Zbog čestih suša, ali i opasnosti od okupacije Šibenika, ovi bunari izgrađeni su kako bi stanovništvo imalo pristup vodi u svakom trenutku. Glavni odgovorni za izgradnju ovih bunara bio je još jednom Juraj Dalmatinac. Upravo nedavno četiri bunara su obnovljena i sad je ova lokacija zapravo izuzetno privlačna lokacija za posjetiti, pogotovo prilikom obilaska katedrale svetog Jakova. Lokacija četiri bunara također je i vrlo popularno mjesto za održavanje različitih manifestacija od kojih je jedna i klapsko pjevanje.

8. Perivoj Roberta Visianija

Jedna ne baš često spominjana znamenitost Šibenika zasigurno je Perivoj Roberta Visianija. To je možda pomalo nezasluženo jer ipak se radi o jednom od najljepše uređenih dalmatinskih parkova koji obiluje mediteranskim biljkama. Park je podignut 1895. godine, ime nosi po poznatom šibenskom istraživaču i botaničaru.

9. Tvrđava svetog Ivana

Tvrđava svetog Ivana podignuta je 1646. godine zbog Kandijskog rata, a projektirao ju je mletački arhitekt Antonio Leni. Upravo je godinu dana kasnije ova tvrđava bila važno uporište u borbi protiv turskog paše Tekelije koji je htio zavladati Šibenikom. Tijekom druge polovine 17. stoljeća, puno se radilo na obnavljanju ove tvrđave kako bi postala još jače uporište pa je tako preživjela i do danas.

Šibenik zapravo ima četiri tvrđave, od kojih su neke nedavno renovirane i ispunjene aktivnostima. Tvrđave su fantastičan način za otkriti grad Šibenik, pogotovo jer se s njihovih vrhova pružaju prekrasni pogledi: Tvrđave Šibenik – 4 šibenske ljepotice.