Morske orgulje Zadar – instrument kojeg svira priroda

Morske orgulje su, kao što i sam naslov kaže, instrument koji svira sama priroda. Riječ je o instrumentu koji je dug 75 metara, a 35 cijevi orgulja ugrađeno je ispod betona. Cijevi orgulja postavljene su na takav način da more i vjetar svojim kretnjama mogu proizvesti različite zvukove koje prolaznici mogu čuti i na taj način se uspostavlja svojevrsna komunikacija između ljudi i prirode. Budući da su more i vjetar nepredvidivi, morske orgulje nikada neće zasvirati istu melodiju i svaka nota bit će dosad neproživljeno iskustvo i sasvim novi koncert.

Zvuk glazbeno podešenih plastičnih cijevi orgulja dopire do okruženja kroz otvore u okomitim ravninama najviših stepenica. Sedam skupina glazbenih cijevi izmjenično su povezane i svaka od njih proizvodi dva durska akorda (G i C6).

Ovaj magični instrument nalazi se na obali Jadranskog mora u Zadru i to su prve morske orgulje u svijetu. Stepenice su konstruirane na jednostavan način, a napravljene su od bijelog kamena. Upravo su stepenice jedno od omiljenih šetališta mještana te vrlo poznata atrakcija grada Zadra jer zvukovi orgulja turiste ostavljaju bez daha.

Ovo remek-djelo koje objedinjuje arhitekturu, glazbu i umjetnost konstruirao je arhitekt Nikola Bašić 2005. godine. Pri tome su mu pomogli i Ivica Stamać, Vladimir Andročec te orguljarski atelier Heferer koji su se pobrinuli oko glazbenog dijela samog projekta. Godinu dana kasnije, u svibnju 2006. godine, ovaj projekt osvojio je i Europsku nagradu za urbani javni prostor. Doduše, nagradu za prvo mjesto dijelio je s još jednim nizozemskim projektom, ali to niti malo ne umanjuje uspjeh jer je konkurencija bila uistinu velika. Radilo se čak o 207 različitih projekata iz 31 zemlje koji su se borili za ovu nagradu.

Kada mističnosti i ljepoti orgulja dodamo i poznati zadarski zalazak Sunca, tek tada dobivamo djelić potpunog doživljaja koji mogu iskusiti posjetioci ove atrakcije. Kad kažemo “poznati zadarski zalazak Sunca”, najprije se referiramo na izjavu slavnog Alfreda Hitchcocka koji je jednom prigodom izjavio: “Zadar ima najljepši zalazak Sunca na svijetu, ljepši čak i od onoga u Key Westu na Floridi, kojemu se svake večeri ide pljeskati.” Upravo je ta izjava jedna od najboljih reklama koje zapravo jedno mjesto i znamenitost mogu dobiti.

Zahvaljujući Morskim orguljama, stanovnici Zadra još više su na neki način povezani sa svojim morem. Prije ovog projekta, dio zadarske obale djelovao je poprilično monotono, omeđen neprekidnim zidom. Sada, predivne bijele mramorne stepenice, štite i jednostavno pozivaju prisutne u šetnju ili da sjednu i odmore te uživaju u pogledu slušajući zvukove orgulja.

Neposredno uz Morske orgulje, nalazi se i Pozdrav Suncu koji je vrlo brzo postao velika atrakcija grada. Pozdrav Suncu sastoji se od tristo višeslojnih staklenih ploča ispod kojih se nalaze fotonaponski solarni moduli koji uvečer napajaju rasvjetne elemente koji proizvode predivna svjetla. Kao i kod morskih orgulja, arhitekt ove znamenitosti je Nikola Bašić, a Pozdrav Suncu također je na neki način osmišljen kao komunikacija s prirodom. Morske orgulje tako komuniciraju svojim zvukovima, dok Pozdrav Suncu to čini svjetlošću.

Teško je reći tko se tako ne bi volio pronaći barem jednu večer na ovom magičnom mjestu u kojem se isprepliću igre svjetlosti i zvukova uz već dobro poznati zalazak Sunca i šum mora.