Zadar – 11 znamenitosti koje će vas oboriti s nogu

zadar

Zadar je, bez ikakve dileme, jedan od najljepših hrvatskih gradova, a po nekima definitivno i najljepši. I uistinu, kada malo promislimo i sagledamo što to Zadar nudi svojim mještanima i turistima, teško je proturječiti ljudima koji to tvrde. Popis znamenitosti ovog grada izuzetno je dugačak.

Potrebno je dosta vremena da bi se zapravo posjetilo sve značajno u Zadru, od povijesnih lokacija i kulturne baštine koja je gotovo savršeno očuvana i danas, do svega modernog što ovaj grad ima za ponuditi.

Jedna od stvari koje su apsolutno privlačne turistima je činjenica da u samom središtu grada nema puno prometnica pa je tako razgledavanje poprilično pristupačno svima koji opušteno vole prošetati i stvarati uspomene.

Spomenimo zato neke od najpoznatijih lokacija i znamenitosti Zadra.

1. Perivoj kraljice Jelene Madijevke

Perivoj kraljice Jelene Madijevke zapravo je prvi javni gradski perivoj Zadra. Ovaj perivoj otvoren je još davne 1829. godine, 16. rujna. Franz Ludwig von Welden bio je guverner Kraljevine Dalmacije i budući da je bio veliki fan prirode i botanike, sam je osmislio ovaj, sada ikonski perivoj.

Perivoj je uvelike njegovao romanički stil, a prepun je raznih objekata koji se mogu pronaći u raznim dijelovima svijeta, kao što su kineske pagode, grčki hramovi, maurske kavane i slično. Zadar je zbog toga pravi mali epicentar internacionalnih znamenitosti.

Sasvim sigurno je jedan poseban doživljaj posjetiti ovaj perivoj iako je tijekom Drugog svjetskog rata značajnije stradao, a određen broj izvornih biljaka nažalost također nije preživio.

2. Trg pet bunara

Trg pet bunara povezan je s Perivojem kraljice Jelene. I ovaj trg nosi sa sobom svoju povijesnu priču. Naime, budući da je izgrađen u vrijeme turskih opsada ovog dijela Europe, pet bunara je sagrađeno ako dođe do dugotrajnije opsade Zadra. Budući da je povezan s Perivojem kraljice Jelene, kroz ovaj trg se zapravo može direktno ući u perivoj.

Osim što je jako ugodan za oko i turističke posjete, Trg danas još uvijek posluži i za razna okupljanja, koncerte i slične društvene aktivnosti.

3. Crkva svetog Donata

Gotovo je nemoguće spomenuti znamenitosti Zadra, a da u razgovoru ne bude ova crkva. Radi se o crkvi koja je i u cijeloj Hrvatskoj vjerojatno najpoznatija građevina iz ranog srednjeg vijeka. Datira još iz 9. stoljeća, a upravo zbog svoje starosti, nije očuvana u potpunosti.

No, unatoč svemu ova prepoznatljiva crkva kružnog oblika i danas se koristi za razne prigode. Akustičnost same crkve je izvanredna pa je tako poprilično prigodna za različite vrste koncerata, u kojima Zadar nikako ne oskudijeva. Poznata manifestacija su Glazbene večeri u sv. Donatu koje se redovno održavaju svake godine još od 1961. godine.

4. Forum

Uz samu crkvu svetog Donata smješten je i rimski forum. Forum je nastao u 1. stoljeću prije Krista i nevjerojatno je koliko je dobro očuvan još i danas.

Iako je pomalo uređen i dotjeran nekim sitnim detaljima, Forum je središno mjesto za Zadar i ispijanje kava tijekom pauze, te zrači posebnim ambijentom koji posjetioce vraća u neka davna vremena kada su na tom području vladali Rimljani.

5. Arheološki muzej Zadar

Arheološki muzej Zadar drugi je najstariji muzej u Republici Hrvatskoj, a među starijim muzejima je i u čitavoj Europi. Osnovan je još u 19. stoljeću. Nalazi se upravo na prethodno spomenutom Forumu, a u njemu je izložena velika količina predmeta i artefakta koji prikazuju kako je to bilo živjeti u Dalmaciji za vrijeme rimske vladavine.

Uz to, puno je tu još i predmeta iz kamenog i metalnog doba te predmeta bitnih za prošlost čitave Hrvatske.

6. Varoš

Varoš je vjerojatno najsimpatičniji dio grada. Zadar nosi šarm mediteranskog mjesta, vidljiv posebice u Varoši. Kada kažemo da je to dio grada u kojem se nalaze uske uličice koje su omeđene kamenim kućama od kojih većina ima prozore drvenih okvira, sasvim sigurno većina već ima neku sliku u glavi jer se upravo o takvim ulicama pišu pjesme i u njima se snimaju reklame za razne proizvode karakteristične za ovaj dio Republike Hrvatske.

7. Kalelarga

Kada smo već kod ulica, kako onda ne spomenuti ulicu koja ima posvećenu jednu od najljepših pjesama u našoj državi. Iako joj je ime službeno Široka ulica, malo tko ju tako zove. Za same Zadrane ova je ulica puno više od toga. Očito je to iz mnogobrojnih pjesama i priča koje su posvećene upravo Kalelargi.

Posjetiti Zadar, a ne prošetati Kalelargom može se poistovjetiti s onom poslovicom da je to kao da ste došli u Rim, a niste vidjeli Papu.

8. Zadarski most

Mostovi zapravo imaju puno veći značaj nego što bi im prosječna osoba pripisala. Iako ovaj most nema neku prebogatu povijest i uz njega se ne vežu neke značajnije priče i legende, kao mjesto za šetnju i razgledavanje – apsolutno je predivan. Ako ste i dalje skeptični u vezi toga, sve što je potrebno je prošetati mostom tijekom zalaska Sunca. Sve će biti puno jasnije. Zadar je povezan ovim pješačkim mostom, koji tijekom čitavoga dana vrvi od ljudi.

9. Morske orgulje i Pozdrav Suncu

Dvije od najmodernijih znamenitosti grada Zadra upravo su Morske orgulje i Pozdrav Suncu. Vrlo vjerojatno su ove lokacije u današnje vrijeme najposjećenije lokacije u svakoj turističkoj sezoni Zadra.

Morske orgulje konstruirane su da pod utjecajem vjetra i valova mora stvaraju glazbu kroz ogromne cijevi orgulja koje se nalaze ispod betonskih stepenica na kojima se može šetati ili sjesti i uživati u pogledu.

Pozdrav Suncu je drugi tip objekta koji ujedinjuje čovjeka i prirodu. Razni svjetlosni efekti ispod staklenog poda pale se nakon zalaska Sunca i definitivno su jedinstveno iskustvo za laganu šetnju noću. Teško je reći da je itko ostao ravnodušan nakon posjete ovim predivnim znamenitostima.

10. Katedrala svete Stošije

Katedrala svete Stošije najveća je katedrala u Dalmaciji. Gradnja ove katedrale započeta je još u 4. stoljeću, a oblik kakav danas ima dobila je negdje oko 12. i 13. stoljeća. Također se radi o jednom od najprepoznatljivijih građevina i znamenitosti grada Zadra, a uz nju tu je i njezin zvonik čija je gradnja završena 1894. godine. Zvonik je građen po uzoru na zvonik s otoka Raba.

11. Luka Foša

Za kraj ovog popisa na koji se sigurno može dodati još puno toga, kao jednu od znamenitosti doista treba spomenuti i luku pod imenom Foša. Radi se o jednoj izuzetno staroj luci koju krase Kopnena vrata. Kopnena vrata glavni su ulaz u grad.

Jedan od najznačajnijih umjetničkih prizora na Kopnenim vratima jest sveti Krševan na konju. Sveti Krševan zaštitnik je grada Zadra.

Ako posjetite ovu luku i iz nekog nepoznatog razloga učini vam se poznatom, iako niste nikad bili tamo, to je možda zato što je upravo ova luka bila i još uvijek je velika inspiracija likovnim umjetnicima koji su je u velik broj navrata prikazali na svojim platnima.

Zadar je prepun takvih umjetničkih i arhitektonskih detalja, a koliko ih zaista ima u starome dijelu grada – preporučamo da provjerite sami.