Povijest Raba, plaže, parkovi i ostale znamenitosti

rab

Nešto južnije od Krka i istočnije od Cresa, u Kvarnerskom se zaljevu smjestio još jedan prekrasan otok Rab, popularno zvan ”Sretni otok”. Područje je sa sredozemnom klimom, što uključuje duga, suha i topla ljeta, kao i blaže i kišovite zime. Štoviše, sa svojih preko 2,400 sunčanih sati godišnje, grad Rab spada u jednu od sunčanijih dijelova Europe. Pogodan položaj podno Velebita i brda Kamenjaka čini ga zaštićenim od snažnih i hladnih vjetrova. Pogodna klima, predivna priroda i kristalno čisto more – čini se da vaš idealan odmor može započeti!

Povijest otoka Raba

Sam grad Rab iza sebe bilježi bogatu povijesnu baštinu. Spominje se još u starorimskim dokumentima u kojima mu rimski car Oktavijan August daje samostalnost. Već spomenuti naziv ”sretni Rab” prijevod je od ‘Felix Arba’ – imena kojeg su otoku nadjenuli stari Rimljani, prepoznavši u njemu neodoljivu ljepotu. Ipak, nije tu bila samo riječ o raskoši rapskih prirodnih bogatstava; sam grad je tada već bio civilizirano područje čiji su stanovnici živjeli u obilju te uživali u tekućoj vodi, kazalištu, hramovima, kupalištima, uređenim gradskim ulicama i brojnim drugim pogodnostima.

rab šetnica

1889. godine Rab je proglašen te smatran iznimno važnim i popularnim turističkim i lječilišnim mjestom, do čega je dovela raskoš vegetacije, sunčana i razvedena obala te nevjerojatno plavetnilo kristalno čistog mora. Početkom stoljeća, broj posjetitelja i zaljubljenika u ljepote netaknute prirode samo se povećavao, dok se turizam razvijao velikom brzinom. Najveći je procvat otok doživio između dva svjetska rata, kad je (1936. godine), na njemu odsjeo i engleski kralj Edvard VIII. sa svojom suprugom.

Svojom je posebnošću privlačio i brojne ugledne kulturne povjesničare, od kojih je među prvima bio pisac Ivan Kukuljević Sakcinski. On je u vlastitim spisima iz 1856. opisao grad kao područje izuzetne povijesne baštine te izrazio želju za ponovnim posjetom. Sam je grad Rab dom brojnih gotičkih i renesansnih palača nekadašnjih uglednih patricija, kao i spomenika crkvenog i svjetovnog života. Konstrukcija starinskih građevina sa sobom je donijela bogato ukrašene balkone, izuzetno lijepe prozore, ali i natpise značajne za raznovrsne epohe iz kojih dolaze; spomenuta kombinacija i cjelokupna slika doista čine jedinstveni ambijent koji ćete teško pronaći igdje drugdje.

Za ovaj je otok posebna i legenda o sv. Marinu. Priča ide da je prije više stotina godina upravo u Loparu rođen jedan mali Marin. Kako su godine prolazile, stasao je u naočitog i zrelog mladića te izvježbao kamenoklesarski zanat; potraga za poslom odvela ga je na suprotnu stranu Jadranskog mora, točnije na obalu Apeninskom poluotoka. Vrlo brzo je stekao status izuzetno marljivog i radišnog čovjeka, zadobivši pritom i ljubav kršćanske zajednice s tih prostora. Nedugo zatim postao je đakon tadašnjem biskupu.

Kasnije je bio prognan jer je propovijedao kršćanstvo, nakon čega bježi na izuzetno teško dostupno brdo Titan gdje gradi malenu crkvu. Upravo su to bili temelji na kojima su niknuli grad i država koje danas znamo pod imenom San Marino – jednako kao što je to lokacija gdje se još i sad čuvaju njegovi posljednji ostaci.

Plaže

Foto: Gradska plaža

Rab je destinacija iz snova koju karakterizira predivno tirkizno more – a ujedno je i otok s najvećim brojem pješčanih plaža na našoj obali.

Najpopularnija, ali ujedno i najveća od njih nalazi se u naselju Lopar te se proteže skoro 2 kilometra dužine. Rajska plaža, kako je zovu, nudi pregršt raznovrsnih turističkih sadržaja kao što su čitavi nizovi ležaljki, beach i cocktail barovi, parasailing, odbojka na pijesku, tobogani i slično. Zbog visoke kvalitete vode, sigurnosti i očuvanja okoliša, dobila je i nagradu zvanu ”Plava zastava”. Radi utvrđivanja nekakvih generalnih pravila koja, na koncu, i dovedu do zadovoljstva posjetitelja, ovdje nisu dopušteni ni kupanje pasa ni nudizam. S druge strane, za vaše ljubimce predviđeni su južni kraj Rajske plaže pod nazivom Podrapost, Zad vele stene (pored plaže zvane Ciganka) te Kaštelina koja se nalazi iza plaže Livačina.

Što se tiče nudizma, na Rabu je dopušten na plažama Ciganka i Sahara, dok je Stolac isključivo nudistički.

Dalje je od plaža popularna i Pudarica koja vam pruža izuzetan pogled na stariji dio grada Raba, ali i na prekrasne zalaske sunca. Osim toga, karakteriziraju ju fini pijesak i predivno bistro more – s tim da se do nje može doći isključivo čamcem ili automobilom. Na Pudarici se nalazi i poznati beach klub Santos, a u blizini se nalazi i hrpa malih uvalica do kojih se također dolazi pješice ili brodićem.

rab pudarica
Foto: Pudarica

Tu je i Gonar, maleno mjesto u Supetarskoj Dragi koje skriva predivnu pješčanu plažu i kristalno čisto more. Tu je još i park šuma pod nazivom Kalifront u kojoj ćete pronaći mnogobrojne uvalice do kojih možete doći brodićem, automobilom ili čak biciklom. Valsika, Čifnata, Gožinka, Armata i Kristofor samo su neke od prekrasnih aduta ove mirne i predivne uvale okružene šumom.

rab otok
Foto: Kalifront

Suha punta još je jedan od ljepših dijelova otoka; šumoviti predjeli sa zadivljujućim šljunčanim i stjenovitim plažama doista je savršena lokacija za sve ljubitelje netaknute prirode, ali i biciklizma – budući da staze u hladovini borova vode upravo do plaža skrivenih na ovom području.

Iako smo već spomenuli neke nudističke plaže, neizostavna je i Kandarola na otoku Frknju, jedna od najstarijih plaža takvog tipa na svijetu. Neke priče kažu da se tu gol kupao i engleski kralj Edvard VIII, dok plaža, do koje se može doći i taxi brodom, i danas privlači brojne posjetitelje.

Parkovi i Kamenjak

Uz prekrasno, kristalno čisto more i bogate šume, ovaj otok sadrži i brojne parkove. Posebno se ističe Komrčar, smješten na samom početku rapskog poluotoka. Na već spomenutom poluotoku Kalifron pronaći ćete jednu od rijetkih očuvanih mediteranskih šuma s hrastom crnikom. Planinarske staze koje ju ispresijecaju su izuzetno lagane, tako da je područje dostupno i za starije ili osobe sa slabijom fizičkom kondicijom.

Poseban je doživljaj otići i na Kamenjak, uzvišenje na sjeveroistoku rapske visoravni, u točci gdje se greben naglo spušta prema moru. Na vrhu se nalazi telekomunikacijski objekt do kojeg je nekoć vodila teretna žičara. Sad je neupotrebljiva budući da ju je zamijenila djelomično betonirana i uska cesta, no istovremeno je riječ o lokaciji s koje puca izvanredan pogled prema cijelom Kvarneru i gradu Rabu.

rab frkanj
Foto: Frkanj

Zaključak

Rijetko tko će otok Rab posjetiti samo jednom; posjetitelji se ovom otoku uvijek vrlo rado vraćaju upravo zato što čini jedan maleni, ali poseban mediteranski mikrokozmos koji ne pada pod utjecaj masovnog turizma te jednostavno ima dušu.  U ljetnom se periodu na otoku odvijaju i brojna kulturna događanja koja će upotpuniti vašu rapsku avanturu te dodati potpuno novu dimenziju savršenom odmoru.