Kraljevica – plaže, uvale i kupališta za kraljevski odmor

Kraljevica je grad u Republici Hrvatskoj koji pripada Primorsko-goranskoj županiji. Grad Kraljevica se sastoji od šest manjih naselja: Bakarac, Kraljevica, Križišće, Mali Dol, Šmrika i Veli Dol. Čitav grad ima oko 4 i pol tisuće stanovnika, a tijekom turističke sezone vrlo je poznata destinacija, iako možemo reći da zaslužuje i veću pozornost zbog svoje ljepote. Glavne atrakcije Kraljevice upravo su njezine plaže i ljepota koju nude uz razne zanimljive i zabavne aktivnosti.

Plaža Oštro

Plaža Oštro objedinjuje pješčani, šljunčani i betonski tip plaže na jednom mjestu. Nalazi se u sklopu kampa na istoimenom poluotoku. Smještena je nekih dva kilometra od centra Kraljevice, a između većih gradova Rijeke i Crikvenice. Kamp je odlično povezan autocestom s ostatkom Hrvatske tako da je do njega poprilično jednostavno doći. Odlična stvar u vezi plaže je da se ulaz na nju ne naplaćuje ukoliko netko od posjetitelja izabere ne prolaziti kroz kamp. Plaža je vrlo draga posjetiteljima koji imaju djecu zbog raznih dodatnih aktivnosti na plaži koje su većinski podređene najmlađima. Oko plaže se nalazi veći broj ugostiteljskih objekata te beach bar gdje se svi mogu osvježiti i predahnuti od sunca. Prilikom posjeta plaži Oštro nije potrebno nositi puno stvari sa sobom, osim osnovnih potrepština jer većina ih je već unaprijed osigurana.

Plaža Bakarac

Budući da se nasuprot ovoj plaži nalazi Bakar, jasno je odakle potječe ovo ime. Čitavim dijelom zaljeva na strani Kraljevice prostiru se betonske plaže i svaka od njih nosi svoje ime. Gledajući plaže od smjera Rijeke one su redom: Kupalište, Mala plažica, Palada, Skalada, Melina, Prva kućica, Druga kućica, Sansovo i Kavranić. Posjetitelji dakle imaju velike mogućnosti izbora kada je riječ o odabiru plaže za odmor i kupanje.

Uvala Grabova

Uvala Grabova posjetiteljima nudi predivnu šljunčanu plažu i izgrađeni dio s pristaništem za manje brodice. Oko uvale se u oba smjera prostire šetalište. S jedne strane ono vodi prema mostu za otok Krk, a s druge prema plaži Oštro. U uvali Grabova nalazi se velik broj različitih zanimljivih sadržaja pa se tako posjetitelji osim kupanja u moru mogu odlučiti vrijeme provesti i u nekoj od sportskih aktivnosti. Također, za one ipak orijentirane na kupanje i zabavu na vodi tu su mogućnosti iznajmljivanja pedalina, daski za jedrenje, barki i slično.

Uvala Črišnjeva

Črišnjeva je najpoznatija po utrci vozila s kugličnim ležajevima koja još nosi i ime “Balinjerada”. Izrada takvih zabavnih vozila čest je i popularan hobi ovog dijela grada. Sama uvala još je popularna među posjetiteljima koji gaje ljubav prema ribarenju i lovu te se ovdje nalazi ribarski lovni klub “Jastog”. Također na ovoj lokaciji uživat će zaljubljenici u istraživanje morskih dubina, a oni koji će to tek postati napustit će uvalu Črišnjevu s velikim brojem novih i zanimljivih iskustava.

Uvala Carevo

Carevo je uvala Kraljevice koja je kroz svu svoju znanu povijest bila naseljena. Carevo nudi plažu koja je među omiljenima lokalnom stanovništvu, a još je jedna u nizu plaža koje su idealne za djecu i njihove roditelje. U neposrednoj blizini uvale Carevo nalazi se i dvorac Nova Kraljevica za koji definitivno vrijedi odvojiti jedan dio vremena i posjetiti ovu predivnu povijesnu građevinu.