Krk – grad jednog od najvećih hrvatskih otoka

Krk je hrvatski grad koji se nalazi na istoimenom otoku. Dugo se vjerovalo kako je Krk najveći hrvatski otok no tu titulu ipak mu je oduzeo Cres kada su implementirana neka puno preciznija mjerenja površine otoka. Grad Krk danas broji oko 5500 stanovnika i vrlo je popularna destinacija turistima i posjetiteljima iz cijelog svijeta, ali i Hrvatske.

Smatra se kako je grad Krk osnovalo ilirsko pleme pod imenom Curicta te da je upravo iz tog imena nastalo i ime Krk. Prema kamenom natpisu iz 4. stoljeća, Krk je tako bio naseljen još prije oko 3000 godina. Baš zbog većeg broja dokaza o prošlosti Krka, on se danas smatra vrlo važnim centrom povijesti i kulture u Hrvatskoj. Najviše povijesnih znamenitosti ostalo je očuvano još iz doba Rimljana, a riječ je uglavnom o zidinama grada te crkvama i samostanima.

Turizam se u gradu počeo razvijati početkom 20. stoljeća, a najveća pomoć u razvoju istog došla je 1980. godine kada je izgrađen Krčki most. To je Krk povezalo s ostatkom Hrvatske i porast broja posjetitelja u prvi je plan stavio kulturnu baštinu, znamenitosti i predivnu klimu ovog grada. Grad se proširio i izvan gradskih zidina, a ponajviše su otvarani razni objekti za turističku sezonu kao apartmani i restorani.

Iako postoji taj veliki broj znamenitosti u kojima bi mogao uživati bilo tko, vjerojatno glavni razlog velike posjećenosti Krka su njegove plaže. Plaže i kupališta odlično su uređeni pa tako postoje šljunčane, pješčane i betonirane, po nešto za svakoga. Grad Krk ukupno posjeduje čak pet Plavih zastava, nagrada za iznimnu kvalitetu mora, kao i njegovu čistoću. Također, ugostiteljska i sportska ponuda na plažama je na jednoj zavidnoj razini tako da je uživanje svim posjetiteljima zagarantirano.

Sportska ponuda nije ograničena samo na plaže pa tako u Krku postoji jedan solidan broj sportsko-rekreacijskih događanja. Ta događanja odvijaju se uglavnom izvan ljetnih mjeseci te su razlog zašto Krk ima veliku posjećenost kroz cijelu godinu. Neke od tih aktivnosti su: Volim jesen u Krku, Bodul bike, Putevima šparoga, Proljeće na kotačima itd. Riječ je o raznim biciklističkim aktivnostima te šetnjama kroz Krk i sportskim aktivnostima na plaži i u vodi.

Za one koji su na Krku ipak zbog povijesti i znamenitosti, njihov boravak trebao bi biti ništa manje no odličan. Uz spomenute gradske zidine, Krk nudi i razne arheološke iskopine koje su usko vezane uz rimski forum kao i žrtvenik iz 1. stoljeća prije Krista iz Venerinog hrama. Vrijedi posjetiti i Trg krčkih glagoljaša koji je smješten na brežuljku uz sjeverni ulaz u grad. Tamo je moguće naići i na romaničku crkvu svetog Mihovila, svetište Gospe od Zdravlja. Na ovom se mjestu nekada nalazila benediktinska opatija uz koju je bio i samostan časnih sestara klarisa. Na toj lokaciji danas se i dalje nalazi franjevački samostan kao i crkva svetog Franje te benediktinski samostan i crkva svete Marije Anđeoske. Od ostalih spomenika kulture još vrijedi istaknuti Frankopanski kaštel kojeg su gradili krčki knezovi Frankopani, a danas je dom raznim kulturnim priredbama. Što se fortifikacijskih objekata tiče, tu je još i vijećnica iz 15. stoljeća sa svojim jedinstvenim sunčanim satom te kula na obali koju je izgraditi dao Nikola Frankopan davne 1407. godine.