5 razloga zašto je Rajska plaža savršen izbor za ljetovanje

slikoviti prikaz kako izgleda Rajska plaža

Rab je pozicioniran na istočnoj strani Jadranskog mora, južno od otoka Krka, a istočno od otoka Cresa i pripada Republici Hrvatskoj. Administrativno gledano, Rab pripada Primorsko-goranskoj županiji. Na otoku ima nešto manje od 10 tisuća stanovnika, a sam Rab čini osam manjih naselja: Banjol, Barbat na Rabu, Kampor, Lopar, Mundanije, Palit, Rab i Supetarska Draga.

Povijest Raba

Otok Rab ne samo da je poznat po svojim prirodnim ljepotama i kulturnom nasljeđu, već i po iznimno značajnim arhitektonskim ostacima koji pričaju priče stoljeća. Zidine i kule koje okružuju stari grad, srednjovjekovne crkve i samostani, te četiri zvonika koja dominiraju panoramom grada, samo su dio onoga što otok čini jedinstvenim. Ova bogata arhitektonska baština svjedoči o raznim epohama i kulturama koje su ostavile svoj pečat na otoku, privlačeći ljubitelje povijesti i kulture iz cijelog svijeta.

Rajska plaža u blizini je grada Raba, koji odiše poviješću i ljepotom
Četiri prepoznatljiva zvonika na otoku Rabu, simboli su grada i svjedoče o bogatoj povijesti i kulturi ovog slikovitog jadranskog otoka.

Otok Rab ima jednu bogatu povijest kroz koju su prolazile mnoge hrvatske poznate ličnosti. Naseljen je još nekih 350 godina prije Krista od strane Ilira, a u prvom stoljeću nove ere, otok je postao rimski municipij. S vremenom se Rab razvio u poprilično bitno središte Jadrana. Kako je vrijeme odmicalo, Rab je postajao sve važniji i napredniji, a najveća postignuća i napredak ostvario je pod vlašću Mletačke republike. Pod Mlečanima bio je do 1798. godine kada je došao Napoleon.

Od povijesnih priča, vjerojatno je najpoznatija ona o klesaru s Raba, svetom Marinu, koji je otputovao na Apeninski poluotok u 4. stoljeću i tamo osnovao svoju republiku. Tu republiku i dan danas znamo pod imenom San Marino. Sveti Marin je danas zaštitnik naselja Lopara na Rabu i s obzirom na to da su se njegove priče zadržale do danas, možemo reći da je izuzetno važna povijesna ličnost.

Pored povijesnih i kulturnih znamenitosti, otok Rab nudi širok spektar aktivnosti i zabave za svoje posjetitelje. Od sunčanja na prekrasnim plažama, plivanja u kristalno čistom moru, do raznih sportskih aktivnosti kao što su biciklizam, planinarenje i razne vodene sportove. Bogat noćni život, kvalitetna gastronomska ponuda i gostoljubivost lokalnog stanovništva dodatno obogaćuju iskustvo boravka na otoku, čineći Rab savršenim mjestom za opuštajući odmor i bijeg od svakodnevnog života.

Rajska plaža samo je jedan dio fascinantnog otoka Raba
Grad Rab očarava svojim pitoresknim izgledom, sa slikovitim kamennim ulicama, starim crkvama i prekrasnim parkovima koji stvaraju osjećaj povratka u neko davno prošlo vrijeme.

Rajska plaža

Rab je izuzetno popularna turistička destinacija, a glavni aduti su upravo plaže na kojima se veliki broj turista i posjetioca iz godine u godinu voli kupati ili odmarati uz šum mora i valova. Najpoznatija od njih definitivno je Rajska plaža, smještena u pitoresknom naselju Lopar. Ova plaža nije samo simbol otoka Raba, već je i jedna od najljepših pješčanih plaža na cijelom Jadranu. Zahvaljujući svojoj izvanrednoj ljepoti, prostranosti i kristalno čistom moru, Rajska plaža u Loparu svake godine privlači brojne posjetitelje željne sunca, mora i savršenog odmora.

Rajska plaža nije sve što možete otkriti na lokaciji
Otočić u blizini Rajske plaže predstavlja miran i nenaseljen komadić kopna, savršen za one koji traže osamu i prirodnu ljepotu daleko od gradskih gužvi.

1. Kristalno čisto more i pješčane plaže

Hrvatska slovi za zemlju s prekrasnim plažama, otocima, prirodom i kristalnim morem. Unatoč tome, ne može se reći da postoji mnogo pješčanih plaža koje velik broj turista zapravo preferira. U naselju Loparu ipak se nalazi izuzetak. Budući da je prepun pješčanih plaža što ga čini turističkom atrakcijom, u njemu se smjestila i Rajska plaža. Ta je plaža bez konkurencije najveća i najpoznatija pješčana plaža u Hrvatskoj. Sa svojom duljinom od oko 1.5 kilometar i Plavom zastavom koja se dodjeljuje plažama zbog iznimne čistoće i kvalitete, Rajska plaža, kao što to naslov kaže, doista opravdava svoje ime.

2. Bogat sadržaj za sve generacije

Plaža je pristupačna za sve uzraste jer nudi bogat sadržaj koji je privlačan svakome. Neki od zanimljivijih sadržaja svakako su jet ski, parasailing, jedrenje na dasci, aquaparkovi, iznajmljivanje čamaca, pedalina i raznih drugih rekvizita koji nisu uobičajeni baš na svakoj plaži.

Rajska plaža nudi bogat sadržaj za sve generacije
Rajska plaža pruža bogat sadržaj za sve generacije, od vodenih sportova i igrališta za djecu do opuštajućih zona za starije, čineći je idealnim odredištem za obiteljski odmor.

3. Oaza za ljubitelje odbojke na pijesku

Rajska plaža se s vremenom promaknula u svojevrsni centar za odbojku na pijesku jer posjetiteljima nudi čak osam predivno uređenih terena za taj sport na kojima su se uspješno održavali i turniri prvenstva Hrvatske, Alpe-Adria Cup i mnogi drugi turniri. Naravno, osim profesionalnih igrača, ovdje uživaju i razni rekreativci koji se s društvom ili obitelji žele zabaviti u ovoj popularnoj igri na pijesku.

4. Idealna destinacija za obiteljski odmor

Od ostalih pješčanih plaža na otoku Rabu, vrijedi još izdvojiti i plažu pod imenom Livačina koja je okružena borovima koji nude ugodan hlad posjetiteljima. Također, oko plaže je otvoren velik broj objekata kao što su restorani i kafići za sve koji žele uzeti predah od kupanja i sunčanja i na trenutak se osvježiti.

5. Otkrivanje skrivenih dragulja

Otočić Grgur, smješten u blizini Rajske plaže, prava je oaza mira za sve koji žele pobjeći od užurbanosti modernog života. Do otočića se može lako doći iznajmljivanjem čamca ili organiziranim izletom iz luke blizu Rajske plaže. Grgur nudi posjetiteljima netaknutu prirodu, mirne plaže i kristalno čisto more, idealno za plivanje, ronjenje i sunčanje. Osim prirodnih ljepota, otočić je poznat i po svojoj zanimljivoj povijesti te posjetiteljima pruža priliku za istraživanje i uživanje u autentičnom otočkom ambijentu, daleko od gužve i buke.