Rajska plaža – plaža na Rabu koja opravdava svoje ime

Rajska plaža nalazi se na otoku Rabu. Rab je pozicioniran na istočnoj strani Jadranskog mora, južno od otoka Krka, a istočno od otoka Cresa i pripada Republici Hrvatskoj. Administrativno gledano, Rab pripada Primorsko-goranskoj županiji. Na otoku ima nešto manje od 10 tisuća stanovnika, a sam Rab čini osam manjih naselja: Banjol, Barbat na Rabu, Kampor, Lopar, Mundanije, Palit, Rab i Supetarska Draga.

Povijest Raba

Otok Rab ima jednu bogatu povijest kroz koju su prolazile mnoge hrvatske poznate ličnosti. Naseljen je još nekih 350 godina prije Krista od strane Ilira, a u prvom stoljeću nove ere, otok je postao rimski municipij. S vremenom se Rab razvio u poprilično bitno središte Jadrana. Kako je vrijeme odmicalo, Rab je postajao sve važniji i napredniji, a najveća postignuća i napredak ostvario je pod vlašću Mletačke republike. Pod Mlečanima bio je do 1798. godine kada je došao Napoleon. Od povijesnih priča, vjerojatno je najpoznatija ona o klesaru s Raba, svetom Marinu, koji je otputovao na Apeninski poluotok u 4. stoljeću i tamo osnovao svoju republiku. Tu republiku i dan danas znamo pod imenom San Marino. Sveti Marin je danas zaštitnik naselja Lopara na Rabu i s obzirom na to da su se njegove priče zadržale do danas, možemo reći da je izuzetno važna povijesna ličnost.

Rajska plaža

Rab je izuzetno popularna turistička destinacija, a glavni aduti su upravo plaže na kojima se veliki broj turista i posjetioca iz godine u godinu voli kupati ili odmarati uz šum mora i valova. Najpoznatija od njih definitivno je Rajska plaža.

Hrvatska slovi za zemlju s prekrasnim plažama, otocima, prirodom i kristalnim morem. Unatoč tome, ne može se reći da postoji mnogo pješčanih plaža koje velik broj turista zapravo preferira. U naselju Loparu ipak se nalazi izuzetak. Budući da je prepun pješčanih plaža što ga čini turističkom atrakcijom, u njemu se smjestila i Rajska plaža. Ta je plaža bez konkurencije najveća i najpoznatija pješčana plaža u Hrvatskoj. Sa svojom duljinom od oko 1.5 kilometar i Plavom zastavom koja se dodjeljuje plažama zbog iznimne čistoće i kvalitete, Rajska plaža, kao što to naslov kaže, doista opravdava svoje ime.

Plaža je pristupačna za sve uzraste jer nudi bogat sadržaj koji je privlačan svakome. Neki od zanimljivijih sadržaja svakako su jet ski, parasailing, jedrenje na dasci, aquaparkovi, iznajmljivanje čamaca, pedalina i raznih drugih rekvizita koji nisu uobičajeni baš na svakoj plaži. Kada se radi o turističkoj sezoni, pravo je čudo zapravo naći mjesto za sebe na plaži budući da Rajska plaža i naselje Lopar privlače otprilike 50 posto svih turista koji se odluče posjetiti otok Rab.

Rajska plaža se s vremenom promaknula u svojevrsni centar za odbojku na pijesku jer posjetiteljima nudi čak osam predivno uređenih terena za taj sport na kojima su se uspješno održavali i turniri prvenstva Hrvatske, Alpe-Adria Cup i mnogi drugi turniri. Naravno, osim profesionalnih igrača, ovdje uživaju i razni rekreativci koji se s društvom ili obitelji žele zabaviti u ovoj popularnoj igri na pijesku.

Od ostalih pješčanih plaža na otoku Rabu, vrijedi još izdvojiti i plažu pod imenom Livačina koja je okružena borovima koji nude ugodan hlad posjetiteljima. Također, oko plaže je otvoren velik broj objekata kao što su restorani i kafići za sve koji žele uzeti predah od kupanja i sunčanja i na trenutak se osvježiti.