Hrvatska ulica slavnih – najslavniji Hrvati na jednom mjestu

Po uzoru na holivudsku ulicu slavnih (Hollywood Walk of Fame), na glavnoj opatijskoj šetnici smjestila se hrvatska verzija te poznate ulice. Projekt je krajem 2005. godine pokrenula agencija za odnose s javnošću Apriori komunikacije s ciljem da se na neki način nagrade izuzetni pojedinci. Hrvatska ulica slavnih tako objedinjuje neke od najznačajnijih imena hrvatske povijesti iz kategorija kao što su sport, kultura i umjetnost, znanost te ostale kategorije u kojima smo imali neka velika imena.

Na pločniku ulice slavnih nalaze se mramorne zvijezde, a ovaj cijeli projekt osmišljen je kako bi pružio turistički, ali i edukativni brend čiji je cilj pridonijeti ponudi i promociji Opatije, ali i čitave Hrvatske. Postoje razni kriteriji po kojima se biraju osobe koje će dobiti svoju zvijezdu na ovoj šetnici. Prvi i vjerojatno najvažniji jest da se radi o osobi koja je donekle poznata i koja ima ili je imala veliki ugled u onome čime se bavila.

Trenutno se nalazi više od 30 zvijezda u Hrvatskoj ulici slavnih, a svi oni koji imaju čast naći se u njoj to su itekako zaslužili svojim životnim radom, zalaganjem i požrtvovnošću u poljima u kojima su bili izvanredni. Što se turista i posjetitelja ovog mjesta tiče, oni su uglavnom upoznati s hrvatskim sportašima i s njihovim zvijezdama se najviše vole uslikati i stvoriti uspomene. Moglo bi se reći da je tako najpopularnija zvijezda ona tragično preminule legende hrvatske košarke – Dražena Petrovića. Od zvijezda koje nisu posvećene hrvatskim sportašima, sasvim sigurno najpopularnija je zvijezda Nikole Tesle čiji su izumi, malo je reći, promijenili svijet.

Jedna od primjedbi koje se mogu ostaviti na račun ove ulice je ta da zapravo zvijezde nisu ni na koji posebni način istaknute niti postoji nekakav opis što predstavljaju i zašto su tu. Stoga veći broj turista i ljudi koji nisu upućeni jednostavno prođe ovom ulicom bez zastajkivanja u neznanju ili ako čak i uoče zvijezde, nisu sigurni što one uopće predstavljaju. Ostalo je još ovdje puno potencijala za eventualno nadograditi tu znamenitost i na bilo koji način ju istaknuti i predstaviti ljudima malo detaljnije kako bi se došlo možda do većeg interesa.

Iako ne znamo i ne možemo reći što bi mislili i misle svi pojedinci koji su dobili svoju zvijezdu u Hrvatskoj ulici slavnih, oni koji su se izjasnili ipak su bili oduševljeni i prihvatili su ovo kao veliku čast. Najzapamćenija je vjerojatno izjava Borisa Dvornika iz 2006. godine koji je tom prilikom rekao kako mu je to izuzetno godilo i da mu je upravo njegova zvijezda u ovoj ulici najdraža nagrada od svih tridesetak nagrada koje je dobio u svojoj karijeri.

Stoga, svima koji se nađu u Opatiji možda bi se mogao svidjeti posjet Hrvatskoj ulici slavnih koja je ipak, imali mi kritike ili ne, uspjela objediniti velik broj slavnih i značajnih imena naše povijesti. Svatko će u toj ulici garantirano sresti zvijezdu barem jedne osobe kojoj se divi na ovaj ili onaj način, nebitno radi li se o znanosti, sportu, kulturi, umjetnosti ili nečemu sasvim drugom. Budući da možda nikad tu osobu neće imati priliku sresti u svom životu, fotografija sa zvijezdom posvećenoj toj osobi vrlo je vjerojatno druga najbolja opcija.