Grad Cres – plaže najvećeg hrvatskog otoka

Cres je najveći hrvatski otok koji pripada Primorsko-goranskoj županiji. Nakon Hvara on je ujedno i najdulji hrvatski otok. Zanimljivo da je tek nedavno nakon ponovnog mjerenja Cres proglašen najvećim otokom u Hrvatskoj po površini, a tu je titulu prije njega nosio otok Krk. Čitav otok ima oko 3200 stanovnika, od čega je velika većina iz samog grada Cresa, a mali postotak, njih oko 200, živi na području Malog Lošinja.

Otok i grad Cres su omiljena turistička destinacija velikom broju turista diljem svijeta. Ponajviše je to jer Cres nudi plaže koje posjetiocima nude mir kakav žele i prije svega, bistro i čisto more. Na otoku je moguće pronaći i skrivena kupališta i uvale te se dodatno maknuti od eventualnih gužvi kakve mogu nastati u jeku pune turističke sezone. Do nekih od njih je poprilično teško doći pa se treba pripremiti i fizički, ali kada se ukažu na vidiku, sav trud će se isplatiti.

Plaža Krušćica

Plaža Krušćica je malena plaža koja se nalazi u uvali koja nosi isto ime. Uvala Krušćica zaštićena je zbog velikog broja raznih biljaka koje se mogu pronaći u njoj. Ona je jedna od onih plaža do kojih nije baš lako doći budući da je potrebno 15-ak minuta spuštanja kroz ne baš lak šumski teren. No, trud dolaska do ove šljunčane plaže isplatit će se već samim pogledom koji se pruža duž uvale. Ovdje definitivno neće biti gužve i ima mjesta za svakoga. Budući da se radi o teško dostupnom mjestu, ovdje nema otvorenih nikakvih lokala i ne mogu se iznajmljivati nikakvi artikli pa je poželjno da svako ponese sam za sebe što misli da bi mu moglo biti potrebno za lijepo proveden dan na plaži.

Plaža Stara Porozina

Plaža Stara Porozina smjestila se u naselju Porozina, a njena je uvala zaštićena od vjetra. Riječ je o još jednoj, ne baš lako dostupnoj plaži do koje se također potrebno spuštati kroz teži šumski teren. Na plaži nema gužve i vlada mir i idilična atmosfera. Plaža se može okarakterizirati i kao raj za avanturiste i parove koji su željni privatnosti i romantike jer se radi o možda i najljepšoj plaži koju nudi otok Cres. Plaže kao Stara Porozina i Krušćice slične su po dosta karakteristika pa je tako i na ovoj plaži potrebno ponijeti sve potrebno za dan proveden na njoj jer ona ne nudi nikakve dodatne usluge svojim posjetiteljima.

Plaža Kovačine

Plaža Kovačine, za razliku od prethodno spomenute dvije plaže, nalazi se na ipak malo “civiliziranijem” mjestu. Riječ je o šljunčanoj plaži koja je poprilično popularna među posjetiteljima i lokalnim stanovništvom. Opskrbljena je osnovnim objektima koji su potrebni kupačima kao što su kabine za presvlačenje i zahodi. Uz plažu je otvoren i lokal u kojem se može potražiti osvježenje tijekom vrućih dana, a u suvenirnici je moguće kupiti razne predmete koji će podsjećati na posjet Cresu, kao što su razglednice, maskice za mobitel, suveniri i još mnogo toga. Vrijedi istaknuti da je plaža Kovačine i nositelj nagrade Plava zastava o kojoj često govorimo, a dodjeljuje se plažama za njihovu iznimnu kvalitetu te čistoću mora.

Plaža Slatina

Plaža Slatina prije svega je predviđena kako bi posjetiocima pružila mogućnost dovođenja svojih kućnih ljubimaca. Plaža Slatina nudi točno određena mjesta koja su predviđena kako bi se psi mogli okupati, a tu su i razne lokacije predviđene za odlaganje smeća. Osim što na plaži mogu uživati kućni ljubimci, puno je sadržaja koji su privlačni i zabavni onim najmlađima. Prvenstveno se pod time misli na iznajmljivanje pedalina i igrališta, a ponekad je moguće naići i na animatore kojima je jedina zadaća zabaviti djecu. Od osnovnih potrepština, na plaži postoje i kabine za presvlačenje, tuševi te toaleti. Vrijedi istaknuti da određeni lokali uz plažu dopuštaju dovođenje pasa pa čak nude i određena osvježenja za malene kućne ljubimce.

Plaža kod Plave Grote

Plava Grota je jedna od špilja otoka Cresa, a u njoj se nalazi malena plaža koja tijekom sezone zna biti puna poput šipka. Do špilje se može doći brodicom ili pješačenjem koje nije baš preporučljivo za svakoga budući da se radi o šetnji koja može trajati i do sat vremena, a pri povratku i duže. Za one koji se odluče posjetiti špilju i njenu plažu preporučuje se ponijeti sve potrebno kako ne bi ostali gladni ili žedni tijekom cjelodnevnog boravka na ovoj divnoj lokaciji.