Krk – znamenitosti rasprostranjene diljem predivnog otoka

O Krku smo već izdvojili par rečenica, no nismo se dotaknuli znamenitosti ovog hrvatskog turističkog dragulja. Donedavno smatran za površinom najveći hrvatski otok, a tu titulu mu je oduzeo Cres, Krk nudi zavidan broj atrakcija i znamenitosti pa uopće ne čudi zašto je svake sezone toliko popularan izbor posjetitelja i turista diljem Europe, ali i ostatka svijeta. Vrijedi stoga istaknuti neke od najznačajnijih jer uz more i plažu, upravo su one glavni razlog uspjeha turističke sezone iz godine u godinu.

Gradske zidine

Kao i velika većina gradova koji se nalaze na Jadranu, i Krk je nekoć bio opasan gradskim bedemima kako bi se zaštitio od raznih pokušaja napada i osvajanja grada od strane neprijateljskih sila. Velik dio zidina Krka sačuvan je i do danas. Građene su pretežito za vrijeme Ilira, a kroz povijest su se zidina nadograđivale i poboljšavale sve do pada Venecije. Prvi put su gradske zidine Krka spomenute još u 1. stoljeću prije Krista. Danas su poprilično popularna znamenitost i rado su posjećene od strane turista koji žele znati više o povijesti Krka.

Crkva svete Lucije

Crkva svete Lucije nalazi se u Jurandvoru, malenom naselju sjeverno od Baške. Izgrađena je u srednjem vijeku, u doba romanike. U ovoj crkvi otkriven je nalaz po kojem je crkva zapravo i postala poznata, a riječ je o Baščanskoj ploči – jednom od najstarijih spomenika hrvatske povijesti. Ploča je ispisana glagoljicom, a nastala je oko 1100. godine.

Gradska vrata

Logično je da su gradske zidine morale pružati i prolaz kroz koji se moglo izlaziti i ulaziti u grad pa su tako izgrađena velika gradska vrata. Ona su bila sagrađena za sve koji su pokušavali ući u grad iz smjera luke. I one datiraju iz davnih vremena, prvi put se spominju oko 1350. godine, a danas su znamenitost vrijedna divljenja.

Stara gradska vijećnica

Gradska vijećnica Krka sagrađena je u obliku kule, a datira iz 15. stoljeća. Pretpostavka je da je bila izgrađena kao obrambena struktura grada, a da je građena od strane stanovnika Krka koji nisu bili plaćeni za svoj rad već su kolektivno mislili na svoju sigurnost. Na istočnom pročelju današnje vijećnice nalaze se grbovi dužda Augustina Barbariga. Ispod njih se nalazi sat koji sadrži 24 polja, a prvi put je spomenut 1538. godine.

Vela placa

Vela placa je glavni trg Krka. Specifično za njega je da, iako je glavni trg grada, ne nalazi se ni približno središtu istog već je smješten na samom zapadnom rubu Krka, neposredno uz gradska vrata. To je zato što je kroz povijest više puta mijenjao svoje mjesto, a ovo je njegova konačna lokacija. Trg nije velike površine, a okružen je starijim kućama i zgradama te djeluje vrlo ugodnim za šetnju. Krasi ga zdenac iz 1557. godine koji se nalazi u samom središtu.

Mala placa

Budući da postoji Vela placa, za očekivati je bilo da će se negdje u Krku naći Mala placa. Riječ je o proširenom križanju dvije glavne ulice Krka koje datiraju iz rimskog doba. Zvale su se Karda i Decumana, a dijele Krk na četvrtine. Mala placa je ujedno i središnja točka stare jezgre grada. Još su Rimljani Malu placu nazivali Stari trg što znači da je ona postojala još i prije nego što su oni došli na ovaj prostor. Teško je reći koliko je točno Mala placa stara, ali smatra se da je sagrađena u doba Liburna.

Trg krčkih glagoljaša

Trg krčkih glagoljaša je najviša točka stare jezgre grada Krka. Nalazi se na sjecištu dviju većih ulica – Karde i Galije. Ovaj trg kroz svoju povijest bio je i ostao prepun sakralnim građevinama. Tako se na toj lokaciji danas mogu pronaći: samostan i crkva svetog Franje, samostan i crkva sestara Benediktinki te crkva Majke Božje od zdravlja. Upravo zato ovaj Trg je dobio i svoj popularni nadimak među stanovnicima Krka – Mali Vatikan.