Senj – najstariji grad sjevernog Jadrana bogate i burne povijesti

Iako možda nije međi prvim lokacijama koje vam padnu na pamet kad razmišljate o tome gdje sljedeće za odmor, Senj je definitivno jedan od onih neotkrivenih bisera koji zaslužuje biti na toj listi! Riječ je o jednom od najstarijih gradova sjevernog Jadrana koji je istovremeno poznat i po burnim povijesnim pričama, bogatoj kulturi i nevjerojatnoj baštini. Puno je toga što ga čini posebnim pa krenimo odmah u ”virtualni” obilazak!

Čuvaj se senjske bure!

Zasigurno je do većine vas u nekom trenutku dolutala čuvena izreka vezana za grad Senj. Da nije pretjerana, govori i to da su o buri dosad nastale brojne narodne priče i legende; a istovremeno se spominje i u svima nam znanom romanu Augusta Šenoe, ”Čuvaj se senjske ruke”.

Uz Šenou, o njoj pripovijeda i književnik Petar Zoranić; on u svom romanu ‘Planine’ prenosi i jednu od zanimljivih narodnih priča u kojoj opisuje buru kao izrazito lijepu, mladu, ali ujedno i oholu i naprasnu djevojku koja je redom odbijala sve prosce, neprestano hvalila sebe te izjavila da je ljepša čak i od besmrtnih vila. Legenda kaže da ju je Bog, za kaznu zbog oholosti, ošinuo gromom i smjestio u pakao. Hladan i snažan vjetar kojeg danas zovemo burom posljedica je njenih uzdaha i prokletstva koje ju je snašlo.

Oni neki drugi izvori malo drukčije prirode govore da je ovdje riječ o izrazito vjetrovitom i najburnijem dijelu istočnog Jadrana upravo zbog specifičnih karakteristika reljefa koji prevladava u podvelebitskom području. Bura u Senju puše otprilike 133 dana u godini, a njena dosad najveća brzina izmjerena je 1985. godine kad je iznosila 173 km/h. No, bura ne donosi samo hladnoću; s njom dolazi i svježina tijekom ljetnih mjeseci, prekrasni zalasci sunca koje ćete vidjeti u ovom posebnom gradu, kao i činjenica da Senj, sa svojih 2240 sunčanih sati, spada u jedan od najsunčanijih gradova u Hrvatskoj.

Senj kao grad bogate i burne povijesti

Nastanak ovog prekrasno grada datira još otprije više od 3000 godina. Tad se tu radilo o malom naselju na brdu Kuk, smještenom nešto istočnije od današnjeg Senja. U prastarim vremenima, tu su bili sidrište i trgovište gdje su stanovnici iz unutrašnjosti, otočani i primorci obavljali razmjenu dobara. Kako je važnost naselja rasla, stanovnici gradine počeli su se polako spuštati u podnožje da bi na koncu osnovali i novo naselje kojeg u povijesnim spisima prvi put nalazimo u 4. stoljeću pr. Kr. pod nazivom Attienities.

Dvjestotinjak godina kasnije, krajeve okupiraju Rimljani koji postupno preuzimaju prevlast nad gradom i nazivaju ga Senia. Za vrijeme njihove vladavine izgrađeni su vodovod, terme, hramovi, gradska vijećnica i brojni drugi objekti što Seniju pretvara u glavno kulturno, prometno i trgovačke središte sjevernog Jadrana. Zlatno doba se prekida tek u 5.,6. i 7. stoljeću, za vrijeme Seobe naroda kad s istoka dolaze barbari, o čijim spaljivanjima i rušenjima svjedoče nalazi brojnih arheoloških istraživanja.

Nakon brojnih previranja, uspona i padova, tek u srednjem vijeku Hrvati konačno na antičkim ruševinama podižu grad kojeg danas znamo kao Senj.

Što trebate obići u Senju?

U ovom je gradu 1835. otvorena jedna od prvih čitaonica u Hrvatskoj; dok je, 7 godina kasnije, osnovano i Glazbeno društvo, koje je također bilo među prvima u Lijepoj Našoj. ”Senjska glagoljska ploča” pronađena je kod tvrđave Nehaj i jedna je od najstarijih hrvatskih pisanih spomenika. Sve ovo, kao i brojne druge povijesne, gospodarske i kulturne priče koje ćete pronaći šetajući ovim predivnim gradom, doista ukazuju na to da je Senj grad bogate baštine i vrijedan svakog istraživanja.

Svoj obilazak možete početi s tvrđavom Nehaj, koja slovi za simbol ovog prekrasnog grada. Izgrađena je 1558. godine i upravo su iz nje senjski uskoci branili svoj dom od Mlečana i Turaka, ispisujući time neke od najsvjetlijih stranica u našoj povijesti i dajući potpuno novu dimenziju borbama za neovisnost i slobodu.

Šetajući senjskim ulicama, ujedno ćete naići i na katedralu Uznesenja Blažene Djevice Marije koja datira iz 12. stoljeća te slovi kao jedan od najznamenitijih spomenika kulture i vjere ovog grada.

Za sve one koji žele osjetiti duh bogate povijesti ovog grada, tu su i gradske zidine s kulama – Leonova kula, kula Lipica, Šabac i Trybenad). Ljubitelje čitanja posebno će oduševiti park senjskih književnika s bistama nekih od najpoznatijih predstavnika tog područja rođenih u Senju kao što su Milutin Cihlar Nehajev, Silvije Strahimir Kranjčević, Milan Ogrizović, Vjenceslav Novak i Pavao Ritter Vitezović.

Za podrobnije upoznavanje s povijesnom i kulturnom pozadinom ovog grada, tu je i gradski muzej Senj koji se nalazi u palači jedne od najutjecajnijih i najuglednijih senjskih obitelji, obitelji Vukasović.

Ostali sadržaji

Uz kulturnu i povijesnu priču, Senj se posljednjih godina sve više okreće i tome da turistima omogući ugodan boravak, uživanje u lijepim plažama i kristalno čistom moru, zabavne aktivnosti te odličnu gastronomsku ponudu. Svoju zabavu pronaći će i ljubitelju aktivnijeg odmora, budući da ovo područje nudi odlične uvjete za biciklističke aktivnosti, ronjenje, jedrenje, ribolov i raznovrsne izlete.

Također, specifičan položaj Senja omogućuje vam i uživanje na brojnim uređenim planinarskim stazama i šetnicama. Ukoliko više naginjete nekakvoj laganijoj pješačkoj varijanti u trajanju od 1-2 sata, možete, primjerice, uzeti rutu Starigrad-Donja klada; riječ je o turi prilikom koje prolazite uz more i imate se mogućnost dodatno informirati o gradu kroz raznovrsne poučne table koje ćete vidjeti putem.

Oltar i Gornja Klada početne su točke koje označenim planinarskim stazama vode do Zavižana i omogućit će vam oko 5 sati dobrog hoda. Tu je, naravno, i poznata Premužićeva staza kojom je vidno olakšan pristup najljepšim i dotad najnepristupačnijim dijelovima Velebita koje su dotad poznavali samo lokalci. Nema prevelikih uspona tako da se za nju možete odlučiti i ako dosad niste navikli na planinarenje. Ipak, iako vam za uspon tom stazom nije potrebna kompletna profesionalna oprema, svakako se pobrinite na vrijeme za vodu, hranu i ostale stvari koje bi vam mogle zatrebati na tom putu.

Zaključak

Iako ne spada u najrazvikanije turističke destinacije, Senj je definitivno izvrsna stanica za sve one koji žele naučiti više o povijesnoj i kulturnoj baštini te u svoj odmor istovremeno ubaciti lješkarenje na plažama, sportske aktivnosti i kvalitetan boravak u netaknutoj prirodi. Ukoliko vas ovo posljednje najviše vuče, svakako predlažemo i posjet senjskom zaleđu te zanimljivim selima koja se tamo nalaze: Krivom Putu, Vratniku i Krasnu.