Umag – grad predivnih plaža i poznatih aktivnosti

Umag je hrvatski grad i još jedan od predivnih istarskih gradova te značajna lokacija za hrvatski turizam. Nalazi se na zapadnoj istarskoj obali, samo desetak kilometara od granice sa Slovenijom. Uz Savudriju, Umag je najzapadnije mjesto u Republici Hrvatskoj. Grad čini čak 23 manjih naselja, a ukupno je u njima oko 13 i pol tisuća stanovnika. Umag je tijekom cijele godine prepun raznih aktivnosti, ali tijekom ljeta ga posjeti daleko najveći broj turista. Tu statističku činjenicu kroje predivne plaže i kupališta ovog grada, ali i neki značajni događaji koje vrijedi spomenuti.

Plaža Osmica

Plaža Osmica udaljena je nekih dva kilometra od centra Umaga i riječ je pješčanom tipu plaže. Jedan dio plaže je popločen, a u njoj najviše mogu uživati obitelji s manjom djecom jer je poprilično prilagođena za njih, najviše zbog svojih blagih ulaza u more i plićaka. Okružena je s mnogo zelenila te okolni borovi pružaju vrlo ugodan hlad onima koji ne žele većinu vremena provesti izloženi suncu. U blizini je još jedna atrakcija koja privlači one najmanje, a riječ je o bazenu s morskom vodom za djecu u kojem se nalazi zabavni gusarski brod. Na plaži Osmica mogu se unajmiti ležaljke i suncobrani, osigurane su kabine za presvlačenje i tuševi.

Plaža Kanegra

Plaža Kanegra nalazi se u istoimenom naselju, a u blizini mjesta Savudrija. Udaljena je par kilometara od Umaga no vrijedi je istaknuti zbog njene ljepote i jedinstvenosti. Često se nalazi pri vrhovima lista najljepših uvala sjeverozapadne Istre. Okružena je zelenilom koje se nadopunjuje s predivnim i čistim morem. Sama plaža je šljunčanog tipa, a istim je prekriveno i morsko dno što uvelike olakšava ulaz u vodu. Budući da je ulaz u vodu poprilično blag, ova plaža je također odlična za djecu. U blizini se nalazi i naturistička plaža s kampom za sve koji preferiraju nešto slobodniju atmosferu dok provode vrijeme na plaži.

Plaža Laguna Stella Maris

Nedaleko od teniskog stadiona koji nosi ime po Goranu Ivaniševiću, smjestila se šljunčana plaža Laguna Stella Maris. Od samog centra grada ona je udaljena oko tri kilometra. Plažu ponosno krasi Plava zastava, a posjetiteljima nikad neće nedostajati raznolikih sadržaja. I ovu plažu u ugodnom hladu drži okolno drveće te je ona također prigodna za djecu zbog svojih plićaka i blagih ulaza u more. Najmlađima je podređen i jedan od popularnijih načina dolaska do plaže, a riječ je o turističkom vlakiću. Na plaži se mogu unajmiti suncobrani i ležaljke, a gastronomska i ugostiteljska ponuda u okolnim objektima je vrlo privlačna. Ne nedostaje niti sportskih aktivnosti pa se može lako doći do ranijeg zaključka da će svatko ovdje pronaći nešto za sebe.

Aktivnosti

Umag je puno svojih aktivnosti podredio posjetiteljima i turistima, a jedna od takvih je zabavna turneja po gradu na popularnim Segwayima. Iako su sami po sebi poprilično zabavni, vožnja u društvu uz razgledanje grada jedna je vrlo zabavna avantura.

Za ljubitelje brzine i zabave u Umagu se nudi mogućnost vožnje i utrkivanja na Go Kart stazi. Nema ništa bolje od zabavnog nadmetanja s prijateljima uz mali dašak adrenalina dok se juri stazom u malenim, ali brzim kartovima.

Riblji ili Fish spa tretman je posebna vrsta doživljaja u Umagu. Riječ je upravo o tretmanu kakav je i opisan u imenu gdje posjetioci uranjaju noge u posudu s ribicama koje će se začuđujuće dobro pobrinuti za njihova stopala. Iskustva su razna i zanimljiva, ali pozitivna. Definitivno je riječ o nečemu što se mora isprobati.

Croatia Open Umag

Croatia Open Umag je teniski turnir koji se u ovom gradu održava još od 1990. godine. Iako skromnih početaka, turnir je iz godine u godinu napredovao i okupljao sve veća imena svjetskog tenisa. Tradicionalno je na rasporedu sredinom srpnja svake godine, a zaljubljenika u ovaj sport je u Hrvatskoj sve više budući da su domaći tenisači često znali razveseliti sve u domovini svojim uspjesima na svjetskim pozornicama. To je ujedno i garancija da će tribine biti pune i da će velik broj lokalnih stanovnika, kao i turista uživati u vrhunskom tenisu.