Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Istra

Novigrad – jedan od mnogih istarskih bisera

Novigrad je grad u Istri, samim time i pripada Istarskoj županiji. Čini ga 5 manjih naselja, a ukupno na tom prostoru živi oko 4300 stanovnika. Smješten je na krajnjem zapadu Istre, 15-ak kilometara udaljen od središta kao što su Umag, Poreč i Buje te oko 25 kilometara od granice sa Slovenijom.

Kratka povijest Novigrada

Novigrad je važno istarsko i hrvatsko povijesno središte, a o tome svjedoče i mnogi zapisi, arheološki lokaliteti te sačuvani spomenici nekih prošlih vremena. Smatra se kako je još u 5. stoljeću Novigrad bio središte biskupije na teritoriju između rijeka Dragonje i Mirne. U to vrijeme nosio je ime Neapolis, a pod tim imenom spominje se i u nekim od starih rimskih spisa. Novigrad u 8. i 9. stoljeću doživljava pravi procvat kada je pod franačkom vlašću postao uporišna točka feudalizacije i kulturnog preporoda.

Može se reći da je Novigrad proživljavao burnu prošlost. Od raznih osvajačkih napada s mora i kopna do pošasti kuge koja je pobila gotovo čitavo stanovništvo. U nešto novijoj povijesti, nakon Drugog svjetskog rata, Novigrad je konačno ušao u sastav Hrvatske.

Plaže i aktivnosti

Novigrad je važno istarsko turističko središte, a tome u prilog osim povijesti i znamenitosti idu predivne plaže i razne i zanimljive aktivnosti. Vrijedi stoga istaknuti neke od tih divnih lokacija i provjeriti što nude svojim posjetiteljima.

Plaža Maestral

Riječ je predivnoj šljunčanoj plaži u obliku polumjeseca koja će posjetitelje dočekati podno istoimenog hotela. Uistinu specifičnog izgleda, pogotovo gledana iz zraka, ova plaža još se može podičiti i Plavom zastavom što samo svjedoči o njezinoj kvaliteti. Plaža je opremljena krasnim slamnatim suncobranima i ležaljkama, a ljeti se posjetiteljima nudi i masaža. U neposrednoj blizini plaže nalazi se Punto Mare s plimnim kupalištem pa se može reći da je ovo ujedno i najzabavnija plaža u Novigradu. Nadomak mora nalazi se čak 17 teniskih terena pa će svi ljubitelji ovog sporta doći na svoje. Također, tu su tereni i za nogomet, košarku i rukomet te se može uživati i u raznim vodenim sportovima. Ulaz u more prilagođen je i za osobe s invaliditetom što je jako pohvalno i veliki plus.

Plaža Laguna

Plaža Laguna također je plaža istoimenog hotela te je šljunčanog tipa. Idealna je za obiteljske posjete. Od osnovnih potrepština nude se tuševi, kabine za presvlačenje i zahodi, a unajmiti se mogu ležaljke i suncobrani. Smještena je vrlo blizu spomenute plaže Maestral pa i posjetitelji ove plaže mogu uživati u plimnom kupalištu Punto Mare. Laguna je okružena odličnim restoranima i kafićima u kojima se posjetitelji često odlučuju predahnuti od sunčanja i kupanja uz neko hladno piće i nešto za pojesti.

Plaža „Green beach“ Karpinjan

Plaža „Green beach“ Karpinjan nalazi se u blizini centra Novigrada i lako je dostupna običnom kratkom šetnjom ili vožnjom biciklom. Plaža je idealna za obitelji s malom djecom zbog svoje velike površine i blagog ulaza u more koje nudi puno plićaka. Okružuje je predivan prirodni hlad okolnog drveća, a nudi se i veliki izbor sportskih sadržaja za ljubitelje rekreacije i fizičke aktivnosti.

Plaža Pineta

Plaža Pineta je takozvana “divlja” plaža koja će oduševiti sve ljubitelje prirode. Okružena je borovima koji pružaju odličan hlad, a u svojoj cijelosti je stjenovita. Budući da je riječ o ne baš toliko popularnoj plaži kao što su ostale novigradske plaže, ovdje je puno lakše pronaći mir i tišinu koju preferiraju mnogi kada je riječ o odmoru uz more. Na plaži se ne nude neki dodatni sadržaji, ali se u njenoj neposrednoj okolici nalazi solidan broj ugostiteljskih objekata za sve koji žele predah od plaže.

Izvor fotografija:

Možda će vas zanimati

Svijet

Jamajka je zemlja koja je već desetljećima na top listi turističkih destinacija. Otok na kojem imate priliku uživati u prirodnim ljepotama kao što su...

Svijet

Ako većinu ljudi upitate koja je njihova omiljena destinacija rijetko tko će vam odgovoriti da je to Grenland. Ali razlog za to ne leži...

Svijet

Tanzanija je najveća zemlja u istočnoj Africi poznata po svojim prirodnim ljepotama. Zemlja ima bogatu povijest, s prvim stanovnicima koji su se pojavili prije...

Svijet

Madagaskar je država koja se ne može usporediti s niti jednom drugom državom na čitavom svijetu s obzirom na njenu divljinu, krajolike te etničku...