Novigrad – jedan od mnogih istarskih bisera

Novigrad je grad u Istri, samim time i pripada Istarskoj županiji. Čini ga 5 manjih naselja, a ukupno na tom prostoru živi oko 4300 stanovnika. Smješten je na krajnjem zapadu Istre, 15-ak kilometara udaljen od središta kao što su Umag, Poreč i Buje te oko 25 kilometara od granice sa Slovenijom.

Kratka povijest Novigrada

Novigrad je važno istarsko i hrvatsko povijesno središte, a o tome svjedoče i mnogi zapisi, arheološki lokaliteti te sačuvani spomenici nekih prošlih vremena. Smatra se kako je još u 5. stoljeću Novigrad bio središte biskupije na teritoriju između rijeka Dragonje i Mirne. U to vrijeme nosio je ime Neapolis, a pod tim imenom spominje se i u nekim od starih rimskih spisa. Novigrad u 8. i 9. stoljeću doživljava pravi procvat kada je pod franačkom vlašću postao uporišna točka feudalizacije i kulturnog preporoda.

Može se reći da je Novigrad proživljavao burnu prošlost. Od raznih osvajačkih napada s mora i kopna do pošasti kuge koja je pobila gotovo čitavo stanovništvo. U nešto novijoj povijesti, nakon Drugog svjetskog rata, Novigrad je konačno ušao u sastav Hrvatske.

Plaže i aktivnosti

Novigrad je važno istarsko turističko središte, a tome u prilog osim povijesti i znamenitosti idu predivne plaže i razne i zanimljive aktivnosti. Vrijedi stoga istaknuti neke od tih divnih lokacija i provjeriti što nude svojim posjetiteljima.

Plaža Maestral

Riječ je predivnoj šljunčanoj plaži u obliku polumjeseca koja će posjetitelje dočekati podno istoimenog hotela. Uistinu specifičnog izgleda, pogotovo gledana iz zraka, ova plaža još se može podičiti i Plavom zastavom što samo svjedoči o njezinoj kvaliteti. Plaža je opremljena krasnim slamnatim suncobranima i ležaljkama, a ljeti se posjetiteljima nudi i masaža. U neposrednoj blizini plaže nalazi se Punto Mare s plimnim kupalištem pa se može reći da je ovo ujedno i najzabavnija plaža u Novigradu. Nadomak mora nalazi se čak 17 teniskih terena pa će svi ljubitelji ovog sporta doći na svoje. Također, tu su tereni i za nogomet, košarku i rukomet te se može uživati i u raznim vodenim sportovima. Ulaz u more prilagođen je i za osobe s invaliditetom što je jako pohvalno i veliki plus.

Plaža Laguna

Plaža Laguna također je plaža istoimenog hotela te je šljunčanog tipa. Idealna je za obiteljske posjete. Od osnovnih potrepština nude se tuševi, kabine za presvlačenje i zahodi, a unajmiti se mogu ležaljke i suncobrani. Smještena je vrlo blizu spomenute plaže Maestral pa i posjetitelji ove plaže mogu uživati u plimnom kupalištu Punto Mare. Laguna je okružena odličnim restoranima i kafićima u kojima se posjetitelji često odlučuju predahnuti od sunčanja i kupanja uz neko hladno piće i nešto za pojesti.

Plaža „Green beach“ Karpinjan

Plaža „Green beach“ Karpinjan nalazi se u blizini centra Novigrada i lako je dostupna običnom kratkom šetnjom ili vožnjom biciklom. Plaža je idealna za obitelji s malom djecom zbog svoje velike površine i blagog ulaza u more koje nudi puno plićaka. Okružuje je predivan prirodni hlad okolnog drveća, a nudi se i veliki izbor sportskih sadržaja za ljubitelje rekreacije i fizičke aktivnosti.

Plaža Pineta

Plaža Pineta je takozvana “divlja” plaža koja će oduševiti sve ljubitelje prirode. Okružena je borovima koji pružaju odličan hlad, a u svojoj cijelosti je stjenovita. Budući da je riječ o ne baš toliko popularnoj plaži kao što su ostale novigradske plaže, ovdje je puno lakše pronaći mir i tišinu koju preferiraju mnogi kada je riječ o odmoru uz more. Na plaži se ne nude neki dodatni sadržaji, ali se u njenoj neposrednoj okolici nalazi solidan broj ugostiteljskih objekata za sve koji žele predah od plaže.