Savudrija – destinacija koja će vas doslovno izliječiti

Savudrija je poznato hrvatsko turističko naselje koje se nalazi u sastavu grada Umaga u Istarskoj županiji. Smjestila se na samoj sjeverozapadnoj točki Istre, na rubu Savudrijskog poluotoka. Obala je razvedena i pretežito stjenovitog tipa, ali na mjestima prekrivena šljunkom.

Kratka povijest Savudrije

Arheološki nalazi u Savudriji i njenoj okolici upućuju na to da je ovaj prostor bio naseljen još u kameno doba. Zanimljiva je priča o nastanku imena Savudrije. Ona kaže da se u 12. stoljeću na ovom prostoru odvila vrlo važna bitka u kojoj je kralj uspio biti spašen. Riječ “spasiti” na latinskom jeziku glasi “salvare” i od tog pojma kroz vrijeme nastalo i oblikovalo se ime Savudrija. Puno je povijesnih znamenitosti u ovom naselju, a jedna od najvrjednijih je svjetionik koji je izgrađen za vrijeme Austro-Ugarske vlasti, a ujedno je i najstariji svjetionik u Republici Hrvatskoj. U to doba Savudrija je već bila istaknuto turističko središte jer se smatralo kako klima u ovom mjestu ima odličan utjecaj na zdravlje te su ljudi dolazili kako bi se osjećali bolje. Nije se puno toga promijenilo od tada, Savudrija je samo dobila još više razloga zbog kojih je omiljeno turističko središte većeg broja ljudi.

Aktivnosti

Kao što smo rekli, u današnje vrijeme Savudrija nudi puno više od samo dobre klime. Idealna je lokacija za one koji se žele odmoriti, sunčati ili plivati. Također, vrlo je dobra ponuda za sve koji vole aktivni odmor i stjecanje novih iskustava te adrenalinske aktivnosti.

Sport i rekreacija

Vožnja biciklom uz razgledavanje Savudrije jedna je od najzabavnijih i najčešćih aktivnosti posjetitelja u ovom naselju. Vrlo je opuštajuća, a može se uživati u mnoštvu predivnih prizora. Za ljubitelje sporta tu su tereni za nogomet, košarku, tenis, ali i profesionalni golf teren s 18 rupa na Crvenom vrhu kraj Savudrije. Ne samo da se može uživati u uvijek zabavnoj igri golfa, već se može svjedočiti nekim od nezaboravnih prizora koji sadrže more, obale i vinograde.

Jedrenje na dasci

More oko Savudrijskog poluotoka nudi idealne uvjete za jedrenje na dasci. Stalni vjetrovi, lak pristup moru i ugodna temperatura svakog će motivirati da se upusti u ovu zabavnu avanturu. S jedne strane poluotoka nalaze se mirnije vode koje su odlične za sve koji se žele prvi put okušati u ovoj aktivnosti ili još nemaju dovoljno vještine, dok oni malo iskusniji svoje vještine mogu iskušati na otvorenom moru, posebno prilikom puhanja jakog vjetra sa sjevera – tramontane.

Najstariji svjetionik u Hrvatskoj

Ranije smo spomenuli kako je u Savudriji za vrijeme Austro-Ugarske vlasti izgrađen prvi svjetionik na prostoru današnje Republike Hrvatske. On je postao prava turistička atrakcija uz ostale razne ruševine iz rimskog doba te srednjovjekovne crkve i samostane. Osim što je svjetionik izuzetno zanimljiv za razgledavanje, postao je i popularno mjesto boravka gostiju.

Događaji i gastronomska ponuda

Nakon provedenog dana uživajući u nekim od nabrojanih aktivnosti, logično je da je red za opustiti se uz neko odlično piće i hranu. Savudrijski restorani imaju bogatu gastronomsku ponudu te su odlično uređeni. Najpoznatija fešta u Savudriji poznata je pod imenom “Savudrijske noći”, a tradicionalno se održava u mjesecu kolovozu. Uz nju, tu je još obilje drugih zabavnih sadržaja koji će oduševiti svakog posjetitelja, a ujedno ga natjerati i da se vrati prvom idućom prilikom.

Plaža Savudrija

Teško je očekivati da naselje na jadranskoj obali nema barem jednu istaknutu plažu po kojoj je prepoznatljivo. U slučaju Savudrije to je istoimena plaža koja se nalazi pokraj kampa Pineta, a udaljena je nekih osam kilometara od centra Umaga. Plaža je šljunčanog tipa s kamenitim dijelovima, a zbog svojih mnogobrojnih plićaka idealna je za obitelji koje imaju manju djecu te za starije osobe. Također, jednostavniji prilaz moru omogućen je i osobama s invaliditetom. Plažu okružuje borova šuma koja tijekom ljetnih dana pruža odličan zaklon od sunca. Posebnu draž plaži daje upravo spomenuti savudrijski svjetionik.