Omišalj – znamenitosti i plaže za potpuni doživljaj

Omišalj je općina koja se nalazi na otoku Krku. Točnije, Omišalj se smjestio na sjeverozapadnom dijelu otoka, a po posljednjem popisu, u općini živi nešto manje od tri tisuće stanovnika. Riječ je o izvrsnoj destinaciji koja ujedinjuje odličnu ponudu znamenitosti i atraktivnih plaža koje se nude posjetiteljima.

Znamenitosti

Puno je povijesnih znamenitosti u Omišlju iz kojih se može naučiti dosta toga o prošlosti ovog mjesta. Svi koji žele bolje upoznati mjesto u kojem su na odmoru, u Omišlju će uživati u učenju.

Spomen park Sv. Mikul

Park u kojem se nalazi spomenik posvećen je omišaljskim antifašistima poginulim u Drugom svjetskom ratu. Iako je Drugi svjetski rat ne toliko davno u povijesti, ovo mjesto ima puno dužu prošlost. Na ovoj se lokaciji nekoć nalazio benediktinski samostan s crkvom svetog Nikole (Mikule). Ovdje je uspostavljeno i prvo omišaljsko groblje izvan naselja u 1817. godini. Samostan je poznat po tome što je 1252. godine papa Inocent IV. izdao dokument kojim je dopustio redovnicima istog uporabu staroslavenskoga jezika i pisma glagoljice u službi.

Mala Vraca i Konjski put

Mala Vraca i Konjski put je jedan stari put koji nije toliko znamenitost koliko je jedno sjećanje na prošla vremena. Naime radi se o putu kojim se prometovalo od grada prema luci te drugim naseljima na otoku Krku. Prometovalo se uz pomoć konja, a put datira još iz vremena prapovijesti.

Spomen dom krčkog folklora

Spomen dom krčkog folklora je kuća izgrađena negdje početkom 20. stoljeća, a danas se u njoj nalaze izložbe s narodnom nošnjom, predmetima svakodnevne uporabe i etnomuzikološkim nasljeđem. Sam dom je u potpunosti posvećen Festivalu krčkog folklora koji je utemeljen 1935. godine. Festival krčkog folklora je ujedno i najstarija manifestacija tog tipa u Republici Hrvatskoj.

Kaštel

U ovoj općini sačuvana je kamena ploča na kojoj se nalazi glagoljični zapis koji govori o izgradnji kule 1476. godine. Tu je kulu dao podići Ivan VII. Mlađi koji je bio posljednji frankapanski knez otoka. Kula je zapuštena u potpunosti u 19. stoljeću da bi početkom 20. stoljeća na njenom mjestu bila izgrađena škola, a danas je sjedište općine Omišalj. Glagoljični natpis o gradnji kaštela trenutno je uzidan u zid župnog ureda.

Klančina

Klančina je ulica koja vodi direktno u staru jezgru Omišlja. Još i danas ima svoje originalne pločice od grubog domaćeg kamena. Ulica se kroz povijest oblikovala raznim bujicama i erozijom koja nastaje uslijed njih. Zanimljivo je posjetiti ju i vidjeti što stoljeća raznih vremenskih prilika i neprilika mogu učiniti jednom ovakvom tipu znamenitosti.

Kuća u ulici Panćirov

Kuća u ulici Panćirov je znamenitost koja datira još iz doba renesanse. Na njoj se točno mogu prepoznati neka od obilježja tog umjetničkog razdoblja kao što su polukružni lukovi na prozorima i motivi izmjeničnih zubaca. Sve u svemu, jedna jako zanimljiva povijesna znamenitost vrijedna posjeta ako se netko nađe u njenoj blizini.

Plaže

Kao što smo ranije rekli, plaže su možda i glavni razlog zbog kojeg posjetitelji dolaze u Omišalj. Ova općina nudi doista zavidan broj kupališta pa vrijedi istaknuti neke od njih.

Plaža Učka

Plaža Učka šljunčanog je tipa s betoniranim dijelovima. Nalazi se s druge strane omišaljske luke. Iznad nje se vidi stari dio mosta i poznati park Dubec, uz plažu se nalazi također napušten, nekad jako uspješan hotel Učka po kojem i nosi ime. Vrlo je prigodna za obiteljske posjete, a ima i solidnu ugostiteljsku ponudu u neposrednoj blizini.

Plaža Jadran

Plaža Jadran je gradska plaža koja se nalazi ispod hotela Adriatik i ima bogatu ponudu aktivnosti za svoje posjetitelje. Također je riječ o plaži šljunčanog tipa s betoniranim dijelovima koji su idealni za sunčanje. U njenoj blizini se smjestio solidan broj ugostiteljskih objekata kao i malih butika u kojima se može kupovinom predahnuti od sunca i morske soli.

Plaža Pesja

Pesja je najpoznatija omišaljska plaža koja se smjestila u istoimenoj uvali. Pesja je ponosni nositelj Plave zastave, nagrade koja se dodjeljuje za iznimnu kvalitetu i uređenost plaža te kvalitetu i čistoću mora. Pješčanog je tipa, a na njoj postoji i infrastruktura koja omogućuje jednostavniji pristup moru osobama s invaliditetom. Okružuje ju borova šuma koja pruža odličan prirodni hlad za vrijeme vrućih dana.

Plaža Selehovica

Plaža Selehovica je plaža šljunčanog tipa koja je izolirana od gužvi i buke turističke sezone. Ovdje posjetitelji mogu doći i pješice, a putem, kao i na samoj plaži mogu uživati u predivnoj i netaknutoj prirodi. Upravo zbog svoje izoliranosti, plaža Selehovica ne nudi nikakve dodatne usluge, samo prirodu i zvuk tišine. Sitni šljunak se u dodiru s vodom pretvara u pijesak i svi kupaći će imati osjećaj kao da hodaju po mekom prirodnom tepihu.