Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Kvarner

Omišalj – znamenitosti i plaže za potpuni doživljaj

Omišalj je općina koja se nalazi na otoku Krku. Točnije, Omišalj se smjestio na sjeverozapadnom dijelu otoka, a po posljednjem popisu, u općini živi nešto manje od tri tisuće stanovnika. Riječ je o izvrsnoj destinaciji koja ujedinjuje odličnu ponudu znamenitosti i atraktivnih plaža koje se nude posjetiteljima.

Znamenitosti

Puno je povijesnih znamenitosti u Omišlju iz kojih se može naučiti dosta toga o prošlosti ovog mjesta. Svi koji žele bolje upoznati mjesto u kojem su na odmoru, u Omišlju će uživati u učenju.

Spomen park Sv. Mikul

Park u kojem se nalazi spomenik posvećen je omišaljskim antifašistima poginulim u Drugom svjetskom ratu. Iako je Drugi svjetski rat ne toliko davno u povijesti, ovo mjesto ima puno dužu prošlost. Na ovoj se lokaciji nekoć nalazio benediktinski samostan s crkvom svetog Nikole (Mikule). Ovdje je uspostavljeno i prvo omišaljsko groblje izvan naselja u 1817. godini. Samostan je poznat po tome što je 1252. godine papa Inocent IV. izdao dokument kojim je dopustio redovnicima istog uporabu staroslavenskoga jezika i pisma glagoljice u službi.

Mala Vraca i Konjski put

Mala Vraca i Konjski put je jedan stari put koji nije toliko znamenitost koliko je jedno sjećanje na prošla vremena. Naime radi se o putu kojim se prometovalo od grada prema luci te drugim naseljima na otoku Krku. Prometovalo se uz pomoć konja, a put datira još iz vremena prapovijesti.

Spomen dom krčkog folklora

Spomen dom krčkog folklora je kuća izgrađena negdje početkom 20. stoljeća, a danas se u njoj nalaze izložbe s narodnom nošnjom, predmetima svakodnevne uporabe i etnomuzikološkim nasljeđem. Sam dom je u potpunosti posvećen Festivalu krčkog folklora koji je utemeljen 1935. godine. Festival krčkog folklora je ujedno i najstarija manifestacija tog tipa u Republici Hrvatskoj.

Kaštel

U ovoj općini sačuvana je kamena ploča na kojoj se nalazi glagoljični zapis koji govori o izgradnji kule 1476. godine. Tu je kulu dao podići Ivan VII. Mlađi koji je bio posljednji frankapanski knez otoka. Kula je zapuštena u potpunosti u 19. stoljeću da bi početkom 20. stoljeća na njenom mjestu bila izgrađena škola, a danas je sjedište općine Omišalj. Glagoljični natpis o gradnji kaštela trenutno je uzidan u zid župnog ureda.

Klančina

Klančina je ulica koja vodi direktno u staru jezgru Omišlja. Još i danas ima svoje originalne pločice od grubog domaćeg kamena. Ulica se kroz povijest oblikovala raznim bujicama i erozijom koja nastaje uslijed njih. Zanimljivo je posjetiti ju i vidjeti što stoljeća raznih vremenskih prilika i neprilika mogu učiniti jednom ovakvom tipu znamenitosti.

Kuća u ulici Panćirov

Kuća u ulici Panćirov je znamenitost koja datira još iz doba renesanse. Na njoj se točno mogu prepoznati neka od obilježja tog umjetničkog razdoblja kao što su polukružni lukovi na prozorima i motivi izmjeničnih zubaca. Sve u svemu, jedna jako zanimljiva povijesna znamenitost vrijedna posjeta ako se netko nađe u njenoj blizini.

Plaže

Kao što smo ranije rekli, plaže su možda i glavni razlog zbog kojeg posjetitelji dolaze u Omišalj. Ova općina nudi doista zavidan broj kupališta pa vrijedi istaknuti neke od njih.

Plaža Učka

Plaža Učka šljunčanog je tipa s betoniranim dijelovima. Nalazi se s druge strane omišaljske luke. Iznad nje se vidi stari dio mosta i poznati park Dubec, uz plažu se nalazi također napušten, nekad jako uspješan hotel Učka po kojem i nosi ime. Vrlo je prigodna za obiteljske posjete, a ima i solidnu ugostiteljsku ponudu u neposrednoj blizini.

Plaža Jadran

Plaža Jadran je gradska plaža koja se nalazi ispod hotela Adriatik i ima bogatu ponudu aktivnosti za svoje posjetitelje. Također je riječ o plaži šljunčanog tipa s betoniranim dijelovima koji su idealni za sunčanje. U njenoj blizini se smjestio solidan broj ugostiteljskih objekata kao i malih butika u kojima se može kupovinom predahnuti od sunca i morske soli.

Plaža Pesja

Pesja je najpoznatija omišaljska plaža koja se smjestila u istoimenoj uvali. Pesja je ponosni nositelj Plave zastave, nagrade koja se dodjeljuje za iznimnu kvalitetu i uređenost plaža te kvalitetu i čistoću mora. Pješčanog je tipa, a na njoj postoji i infrastruktura koja omogućuje jednostavniji pristup moru osobama s invaliditetom. Okružuje ju borova šuma koja pruža odličan prirodni hlad za vrijeme vrućih dana.

Plaža Selehovica

Plaža Selehovica je plaža šljunčanog tipa koja je izolirana od gužvi i buke turističke sezone. Ovdje posjetitelji mogu doći i pješice, a putem, kao i na samoj plaži mogu uživati u predivnoj i netaknutoj prirodi. Upravo zbog svoje izoliranosti, plaža Selehovica ne nudi nikakve dodatne usluge, samo prirodu i zvuk tišine. Sitni šljunak se u dodiru s vodom pretvara u pijesak i svi kupaći će imati osjećaj kao da hodaju po mekom prirodnom tepihu.

Izvor fotografija:

Možda će vas zanimati

Svijet

Jamajka je zemlja koja je već desetljećima na top listi turističkih destinacija. Otok na kojem imate priliku uživati u prirodnim ljepotama kao što su...

Svijet

Ako većinu ljudi upitate koja je njihova omiljena destinacija rijetko tko će vam odgovoriti da je to Grenland. Ali razlog za to ne leži...

Svijet

Tanzanija je najveća zemlja u istočnoj Africi poznata po svojim prirodnim ljepotama. Zemlja ima bogatu povijest, s prvim stanovnicima koji su se pojavili prije...

Svijet

Madagaskar je država koja se ne može usporediti s niti jednom drugom državom na čitavom svijetu s obzirom na njenu divljinu, krajolike te etničku...